Çocuklarımın iradesini çiğnetmem

  •  Bir ağabeyi şehit, biri de gerilla da olan 17 yaşındaki H. Yeni’yi kaçıran Türk istihbaratı, ailesini HDP Amed İl Örgütü önüne oturtulanların arasına katılmasına ikna etmesini istedi. Ajanlık dayatılan, kendisi ve yakınlarının öldürülmesiyle tehdit edilen H’nin annesi Menice Yeni, “Çocuklarımın iradesini çiğnetmem” dedi.   

 

Türk devlet güçleri, Amed’de PKK’ye katılan iki çocuklarından biri şehit düşen Yeni Ailesi’ni HDP İl binası önüne götürmek için 17 yaşındaki çocuklarını kaçırıp tehdit etti. 

AKP-MHP iktidarı, imha ve inkar siyasetiyle savaş dayattığı Kürtleri, kimlik ve özgürlük taleplerinden vazgeçirmek için her türlü yola başvuruyor. İktidarın baskı ve tehditlerine maruz kalan ailelerden biri de Amed’de yaşayan Yeni Ailesi. Silvan ilçesinden kent merkezine 2008’de taşınıp Bağlar ilçesine yerleşen 5 çocuklu aile için baskın, gözaltı ve tutuklamlar devam etti. Bu baskılar ailenin, 2017’de henüz 12 yaşında olan çocukları H.’nin güpe gündüz kaçırılıp alıkonulmasına vardı. Okuldan çıkıp evine doğru yürüdüğü sırada polisler tarafından önü kesilerek, zorla bir araca bindirilen küçük çocuk, Newroz Parkı’nın yakınına götürülüp burada bir elektrik direğine bağlandı. Onu kaçıranlar, verecekleri bir telefonla kendilerine bilgi aktarılmasını istedi. Baskılar devam ederken ailenin 5 çocuğundan en büyüğü olan Zindan, gerillaya katıldı. Onun gidişi, aileye dönük baskıları daha da katmerleştirdi. 

Babaya ajanlık dayatması

Servis şoförlüğü yapan baba Hasan Yeni’yi 2019’da cep telefonundan araya bir kişi, gruplarının kentte gezdirilmesini istedi. Müşterilerini almak için adres olarak verilen Forum AVM önüne giden Yeni, çağrıldığı AVM’nin altındaki pastaneye girince iki kişi onu masalarına çağırdı. İstihbarattan olduklarını söyleyen bu kişiler, oğlu Zindan’ı görmek için Federe Kürdistan’a gittiğinden haberdar olduklarını söyleyip kendisini kimlerin karşıladığı konusunda bilgi istedi. “Oğlunu, geri gelmesi konusunda ikna edebiliriz. Seni biz götürelim, oradakileri bize göstermen yeter. Biz oğlunu getirelim, sen de burada ve köyünüzde neler oluyor bitiyor bize anlat” diyen bu kişiler, yine borcu olduğunu bildikleri babaya, kentin en lüks yerinde ev ve araba sözü verdi.

Suç duyurusunda bulundu

Tekliflerini kabul etmemesi halinde oğlunun cenazesini alacağı tehdidinde bulunmaktan geri kalmayıp babaya düşünmesi için süre veren kişiler, bu görüşmeden kimsenin haberinin olmaması konusunda da uyarıda bulundu. Baba Hasan Yeni, görüşmenin ardından kullandığı cep telefonunu değiştirip başvurduğu İnsan Hakları Derneği (İHD) tarafından konuyla ilgili suç duyurusunda bulunulsa da hiçbir sonuç çıkmadı. 

Menice Yeni

Berxwedan da gerillaya katıldı

Diğer oğlu Berxwedan da ağabeyi Zindan’ın arkasından dağın yolunu tuttu. Zindan, Eylül 2021’de Dicle ilçesi kırsalında yaşanan çatışmada şehit düştü. İstanbul Adli Tıp Kurumu’na (ATK) gönderilen cenazesi ise hala ailesine verilmiş değil.

17 yaşındaki kardeşini aradılar

Zindan’ın şehit düştüğü bilgisi aileye 22 Aralık günü verilirken, daha önce kaçırılıp ajanlık teklif edilen H.’yi (17) cep telefonundan arayan polisler, Emniyet ve MİT marifetiyle HDP Amed İl Örgütü binası önünde oturtulanların arasına katılmaları konusunda ikna etmesini istedi. 

Reddedince kaçırdılar

Teklifi reddeden H., 4 Ocak günü saat 18.00 sıralarında işten çıkıp evine gittiği sırada polislerce bir daha zorla alıkonulup ajanlık dayatıldı. O gün yaşadıklarını anlatan H., evine doğru yürürken girdiği sokakta önünü kesen bir araçtan maskeli iki kişinin indiğini ve polis olduklarını anladığı bu kişilerin araca binmesini istediğini söyledi. Reddedince bu kişilerin koluna girip kendisini zorla araca bindirdiğini belirten H., hareket etmeyen aracın direksiyonunda üçüncü bir kişinin daha bulunduğunu, maskesiz olsa da arkası dönük olduğu için bu kişinin yüzünü göremediğini ifade etti. Anlatımlarına göre, araçta her iki yanına oturan kişiler, “Seni ve aileni tanıyoruz. Bize bilgi verirsen maddi sıkıntı yaşamazsın. Dağdaki ağabeyin Berxwedan’ı da geri getirebiliriz. Anne ve babanın HDP önüne gitmesi için bize yardımcı ol” dedi.

Kabul etmezsen kellesi gider

Şehit düşen ağabeyi Zindan’ın daha cenazesini alamadıklarını söyleyip ajanlık teklifini reddettiğinde öfkelenen bu kişilerin, “Orasını karıştırma yoksa kötü olur. Teklifimizi kabul etmezsen kellesi gelir. Senden istediklerimizi yapmazsan yine karşına çıkarız. Aileni, sevdiğin kişileri kaybedersin” tehdidinde bulunduğunu belirten H., daha sonra araçtan indirildiğini ve aracın uzaklaştığını söyledi. 

Çocuklarımın arkasındayım

Çocuklarının anlatımlarıyla yaşanan bu olaydan haberdar olan Yeni Ailesi, bir kez daha İHD’ye başvurdu. Anne Menice Yeni, oğlunun cenazesini aylardır vermeyenlerin kendilerini başka şeylerin içerisine çekmek istediğini söyledi. Daha küçük olduğu için oğlu H.’nin yaşadıklarından çok etkilendiğini dile getiren anne, “Dört aydır oğlumun cenazesini vermeyenler bize böyle bir teklifle geliyor. Çocuklarımızın iradesini nasıl kırar, HDP önüne götürülen diğerlerinin arasına katılırız? Onların iradesini nasıl ayaklar altına alır, çiğnetirim? Damarlarımda bir damla kan kalsa da çocuklarımın arkasında dururum” dedi.  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.