Çocuklarıyla kursta

Kadın Haberleri —

NEŞE TOPRAK

NEŞE TOPRAK

  • ”Sanat herkes içindir" sloganıyla yola çıkan KASED, kadın ve çocuklar için atölye çalışmalarına başlıyor. 15 Ekim’de başlayacak atölyeler için KASED Başkan Yardımcısı ve Resim Öğretmeni Neşe Toprak katılım çağrısı yaparak, kadın ve çocuklara alternatif bir sistemi kurduklarını söyledi. 

”Sanat herkes içindir” diyerek yola çıkan Kadın Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği (KASED), kadınların yanı sıra 2-14 yaş aralığındaki çocuklar için piyano, perküsyon, tembur, keman, setel, def, resim, folklor, ses eğitimi, Kürtçe eğitim atölyeleri düzenleyecek. 23 Eylül’de başlayan atölye kayıtları, 11 Ekim’de sona erecek. 15 Ekim’de başlayacak atölyeler için katılım çağrısında bulunan KASED Başkan Yardımcısı ve Resim Öğretmeni Neşe Toprak, kadın ve çocuklara alternatif bir sistemi kurduklarını söyledi.

5 Eylül’de açılışlarını büyük bir coşkuyla gerçekleştirdiklerini belirten Toprak, etkinliğin şehrin kendilerini tanıması için önemli olduğunu belirterek, şimdi atölye çalışmalarına başladıklarını söyledi. 
 
Yaşamı boyunca enstrüman çalışmak istemiş

Derneklerinin yer aldığı Bağlar ilçesinde kendilerine yoğun ilginin olduğunu ifade eden Toprak, “Bağlar’ı bilinçli seçtik, çünkü buradaki kadınların sanat ve kültür alanları yoktu. Sosyolojik açıdan çok geride kalmış bir bölge. Kadınlar evlere hapsolmuş ve aktiviteleri yok. Biz de buranın kadınları ve çocuklarına ulaşmak istedik. Ve ulaştık, şimdi buranın halkı bizi tanıyor. Bir örnek verecek olursam, bir anne var iki çocuğunu enstrüman kursuna getiriyor. O anne kendisinin de yaşamı boyunca bir enstrüman çalma hayali olduğunu bizimle paylaştı. Biz de kendisine şimdi de öğrenebileceğini ve buranın kendi evi olduğunu söyledik. Şimdi O’da çocuklarıyla kursa başladı. Böyle şeyleri görmek, amacımıza ulaştığımızı gösteriyor, bu da bizi mutlu ediyor” ifadelerini kullandı.

Kadın ve sanatın bağı eski

Çocukların ve kadınların resim çizmeyi çok sevdiğini anlatan Toprak, “Renklerle, çevreyle uğraşmak insanları mutlu ediyor. Çocuklarda resim çizdiklerinde kendilerini rahat hissediyor. Önceliğimiz, küçük çocuklara resim çizmeyi, sanatı sevdirmek” dedi. Resim sanatının eski bir sanat olduğunu ifade eden Toprak, kadın ve sanatın birbiriyle olan bağına değindi: “Kadın ve sanat birbirine bağlı ve çok eski bir geçmişi var” diyen Toprak, “Hangi kadın sanatını ileri taşımak istiyorsa biz buradayız, burası onların ikinci evi, istedikleri zaman gelebilirler. Her yaştan, kültürden kadın gelebilir, biz Ermeni, Süryani, Arap kadınlarla da çalışmak istiyoruz” diye konuştu.

Sistem okullarında sanat alanın çok arka plana atıldığına dikkati çeken Toprak, kültürün çocuklar için önemli olduğunu dile getirdi. 
Toprak, göçmen kadın ve çocuklar içinde projelerinin olduğunu dile getirerek, 15 Ekim’de başlayacak atölyeler için katılım çağrısında bulundu.  

MA /AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.