Çoğu yaşıyor olabilirdi

6 Şubat 2023 Depremi / Adıyaman

6 Şubat 2023 Depremi / Adıyaman

  • Depremde annesi, babası, ağabeyi ve eşinin annesini kaybeden Eyüp Tufan Karakaş, “Aile bireylerimi, enkaz altından kendi ellerimle çıkarmaya çalıştım. AFAD erken gelseydi bu mezarlıkta yatan insanların birçoğu hayatta olurdu” dedi.

Semsûr’da (Adıyaman) deprem nedeniyle yaşamını yitirenlerin hala sayısı bilinmiyor, ancak kentteki mezarlıklar tablonun ne kadar ağır olduğunu anlatır nitelikte. Kent merkezinde bulunan Yeni Mezarlık da bu tabloyu oluşturan trajik hikayelerle dolu. 

Eyüp Tufan Karakaş, depremde annesi, babası, ağabeyi ve eşinin annesini kaybetti. Karakaş’ın geriye sadece 22 yaşındaki kardeşi kaldı. Kardeşinin hayatta kalmasıyla teselli bulmaya çalışan Karakaş, enkaz altında kalan ailesini bulduğunda birbirine sarılı halde olduklarını anlattı. 

Enkaz altında kalan anne, baba ve ağabeyini kurtaracak hiçbir görevlinin olmadığını söyleyen Karakaş, aile bireylerinin cenazesine 8 Şubat’ta ulaşıldığını söyledi. Karakaş, “Babam Eyüp Tufan Karakaş, tam bir spor sevdalısıydı ve ‘Küçük Ahmet’ diye bilinirdi.  Depremden iki gün sonra yani 8 Şubat’ta çıkardığımızda, annem babam ve ağabeyim birbirlerine sarılı halde çıkarıldı. Günlerce, ‘Ellerimle o duvarı kazabilir miydim?’ diye sordum kendime. Onlardan geriye bir tek, 22 yaşındaki kardeşim kaldı o da klimayı sabitlediğimiz duvar sayesinde kurtuldu” dedi. 

AFAD erken gelmedi, gelince de malzemesizdi 

Depremin ardından ailesinin hemen kurtarılacağı umuduyla saatlerce beklediklerini ifade eden Karakaş, “Ailemi kurtaracaklarına inanıyordum ama kurtarmadılar. Akrabalarımdan kimse kalmadı. O gün enkaz altından ‘abi yardım edin’ diye ses geliyordu. Bir türlü yardım edemedik. Birçok kişi kendi imkânıyla çıktı. AFAD ekipleri erken gelseydi, bu mezarlıkta yatan kişilerin birçoğu yaşıyor olacaktı. Depremin 2. günü hiçbirinin elinde malzeme bile yoktu. Kardeşim ayağından yaralı kurtuldu, kayınımın parmağını kestiler. Kayıp acısını kimse yaşamasın” diye bkonuştu. MA/ADIYAMAN

 

*****

247 kişi tutuklandı, yine de istifa yok

Depremlerde yıkılan binalarla ilgili tutuklananların sayısı 247'ye yükseldi

Depremlerde yıkılan ya da imara aykırı değişiklik tespit edilen binalarla ilgili soruşturmalarda 93'ü müteahhit, 123'ü yapı sorumlusu, 13'ü yapı sahibi ve 18'i binada değişiklik yapan olmak üzere 247 şüpheli tutuklandı. 78'i müteahhit, 177'si yapı sorumlusu, 37'si yapı sahibi ve 30'u binada değişiklik yapan olmak üzere 322 zanlı hakkında da adli kontrole hükmedildi. Ayrıca 198 şüpheli hakkında yakalama kararı, 102 kişi hakkında da gözaltı talimatı verildi. Şüphelilerden 35'inin hayatta olmadığı belirlendi. Yapılan incelemelerde 9 zanlının ise yurt dışında olduğu tespit edildi, 82 şüpheli de ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Soruşturmalar devam ederken üzerinden bir geçmesine rağmen henüz istifat eden tek bir kamu görevlisi veya hükümet  üyesi yok.

 

*****

227 bin binayı aştı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremlerden etkilenen illerde 1 milyon 728 bin binanın incelendiğini, 227 bin 27 binanın yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğunun tespitini yaptıklarını bildirdi.

Bakan Kurum, 7 bini aşkın personelle 11 ilde hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü ifade ederek, "Depremden etkilenen illerimizde bugüne kadar 5 milyon 158 bin 93 bağımsız bölümden oluşan 1 milyon 728 bin binada inceleme yapıldı. İçerisinde 637 bin 222 bağımsız bölümden oluşan 227 bin 27 binanın acil yıkılacak, ağır hasarlı ve yıkık olduğunu tespitini yaptık. Kahramanmaraş'ta ise 123 bin 306 bağımsız bölümden oluşan 48 bin 873 binanın acil yıkılacak, yıkık ve ağır hasarlı olduğunun tespitini yaptık" dedi.

İhale ve inşaatta seçim hızı

11 ilde eşzamanlı çalışmaların yürütüldüğünü hatırlatan Kurum, konutlarla ilgili ilk sözleşmelerin 21 Şubat'ta yapıldığının duyurulduğunu hatırlatarak, Antep'te 4 bin 442 konut ve 400 köy evi, Adıyaman'da 854 konut ve 250 köy evi, Kilis'te 264, Hatay'da 296, Maraş'ta 4 bin 590, Urfa'da 300, Malatya'da 2 bin 420 ve Osmaniye'deki konutlar olmak üzere 13 bin 866 konutun yapımının başladığını bildirdi. Kurum, "21 Şubat'tan 6 Mart'a kadar yaklaşık 21 bin konutumuzun yapımını başlatmış olacağız. Önümüzdeki 2 ay içerisinde 11 ilimizin tamamında toplam 244 bin 343 konutumuz ve yine köy evlerimizle beraber 309 bin bağımsız bölümün inşa sürecini başlatmış olacağız" diye konuştu. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.