Çorum davası yeniden açılsın

  • Çorum Katliamı’nda yaşamını yitirenler, 43. yılında anıldı. Katliam dosyasının yeniden açılması talep edildi.

 

Çorum’da 28 Mayıs 1980’de Türk ırkçı-dinciler tarafından başlatılan saldırılar sonucu 57 Alevi yurttaş katledildi, 300’e yakın yurttaş da yaralandı. Saldırılarla birlikte yüzlerce ev ve işyeri ise tahrip edildi. Alevi yurttaşlar, katliamın aydınlatılması için bu yıl da Çorum’da yürüyüş düzenleyerek, adalet istedi. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Çorum Şubesi önünde bir araya gelen yüzlerce yurttaş, Kadeş Meydanı’na yürüdü. Yürüyüşün ardından saygı duruşunda bulunulup çerağ uyandırıldı (Çerağ uyandırmak: Alevilikte, cemin başında üç mum yakılır. Bu mumlar Allah, Hz. Muhammed ve Hz. Ali'yi simgeler. Çerağ ya da delil uyandırmak denilen bu ritüel insanda; yüreklerin, beyinlerin aydınlanması anlamına gelir. Çerağ uyandırıldıktan sonra cem başlar.) 

Okunan deyişlerle birlikte semah dönüldü. Çorum Demokrasi Platformu adına ortak basın açıklamasını Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Çorum Şube Başkanı Nurettin Aksoy okudu.

Devlet organize etti

Nurettin Aksoy, katliamın asıl sorumlularının yargılanması gerektiğini belirterek, “Siyasal iktidar ve devlet organları tarafından organize edilen ve 12 Eylül 1980 askeri darbesinin nedenleri arasında gösterilen Çorum Katliamı, dönemin askeri, siyasi güçleri ile sivil faşizan örgütlerin iş birliği halinde gerçekleşmiştir.

Tüm bu olay ve olgular, mahkeme tutanakları, devletin iddianameleri, gazete haberleri ve tanıklıklarla ispat edilmiştir. Tüm bu deliller, devlet organlarının organizasyonu ile bir siyasal düşünce ve mezhebe ait insanların sistemli olarak katledildiğini, yani insanlığa karşı suç işlendiğini göstermektedir. Yargılamalar, basit olaylar olarak gösterilip, sistemli bir araştırma ve soruşturma yapılmamış, gerçek ortaya çıkmamıştır" dedi. 

İki temel talep

Yaşanan gerçekler, devlet ve adalet makamları tarafından tespit edilmediği için anmalarda iki temel talebi yıllardır dillendirdiklerini hatırlatan Aksoy, şöyle devam etti: 

* Çorum Katliamı dosyalarının bir bütün halinde yeniden açılması, gerçek sorumluların yargı önüne çıkarılması ya da tespit edilmesi. 

* Çorum Katliamı’nda işkence ile öldürülen kadınlar, yakılan insanlar, kesilip tarlalara atılan gençlerimizi unutmadık, unutmak istemiyoruz. Çekilen acıları unutmadık ve unutturmak da istemiyoruz. Bu nedenle bir barış anıtının Kadeş Meydanı’na dikilmesi. Bu anıt, geçmişte yaşananları unutturmayacağı gibi, gelecekte de bu acıların tekrarını engelleyecektir.  PİRHA/ÇORUM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.