Alevi örgütleri mitinge hazırlanıyor

Alevi Örgütler-HEDEP görüşme

Alevi Örgütler-HEDEP görüşme

  • Alevi örgütleri, 10 Aralık’ta İstanbul’da “Laik Eğitim, İnsanca Yaşam ve Demokratik Türkiye” mitingi düzenliyor. Alevi temsilcileri, bu kapsamda HEDEP’i de ziyaret edip destek istedi. 

Alevi örgütleri temsilcileri ile görüşen HEDEP Eşbaşkanı Tülay Hatimoğulları, 10 Aralık'ta Kadıköy'de olacaklarını söyledi. 

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Mustafa Aslan, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Cuma Erçe, Alevi Canlar Federasyonu Başkanı Zeynel Şahin, Alevi Kültür Derneği Başkanı Seher Şengünlü, Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez, Demokratik Alevi Derneği Eşbaşkanı Kadriye Doğan ve Alevi Dernekleri Federasyonu Alevi Bektaşi Federasyonu temsilcisinin de bulunduğu bir heyet, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'ni (HEDEP) ziyaret etti. HEDEP Eşbaşkanı Tülay Hatimoğulları, Alevi heyetini karşıladı. Ziyarette konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Mustafa Aslan, şunları söyledi: "Süreç her geçen gün hem ekonomik hem de siyasi anlamda kötüye gidiyor. Artık insanların nefes alamadığı bir ortam var ve gerçekten boğulmak üzereyiz. Eskiden insanlar mahkemeye çıkmayı bekliyordu ama artık hukuk yok. Darbe anayasası dediğimiz anayasa bile işlemiyor. Bu süreçte toplumsal bir muhalefetin daha güçlü olması adına HEDEP’in önemi artıyor."

HEDEP’in desteğine ihtiyaç var 

“Bizler de uzun süredir hak mücadelesi veriyoruz, özellikle de hukuksal anlamda. Laik demokratik, herkesin eşit olduğu ülke için mücadele etmeye çalışıyoruz. Koşullarımız zor" diyen Aslan, şöyle devam etti: “Türk Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kurulan başkanlık eliyle Alevi köylerine ve toplumuna operasyon yapılıyor. Eğitim sistemine karşı yıllardır mücadelemiz var. Kazandığımız davalar var ama bu iktidar bunları yok saydı. Aksine zorunlu din dersleriyle karşı karşıya geldik. Şimdi sınıflarda din dersi zorunlu hale getiriliyor. ÇEDES ve benzeri projelerle bu asimilasyon politikaları sürdürülüyor. Eğitim Bakanlığı okullara talimat gönderdi, imamlara yardımcı olun, diye. Hayatın her alanına bir inanç dayatılıyor. 10 Aralık’ta, Dünya İnsan Hakları Günü’nde Kadıköy’de miting yapacağız. Bu mitingin güçlü bir toplumsal muhalefete dönüşmesini istiyoruz. HEDEP’in bu anlamda desteğine ihtiyacımız var. Toplum gerçekten sindirilmeye çalışılıyor. Bizim talebimiz bu süreci birlikte yürütmektir.”

HEDEP de destek verecek

Ziyaret eden heyete teşekkür eden Hatimoğulları ise 10 Aralık’ta Kadıköy’de olacaklarını belirtti. Alevilik inancının Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlanmasını basitçe ele almadıklarını belirten Hatimoğulları, şunları söyledi: “Bu, asimilasyon politikasının başka bir versiyonudur. Bunu bazen AKP’nin oy isteğiyle ifade etsek de konu bu kadar masum değil. Katliamlarla yok edemediği Alevileri, bu tür desteklerle maddi olarak kendisine bağlamaya ve asimile etmeye çalıştıklarını görüyoruz. Bu konuyla ilgili çok ciddi mücadeleyi hep birlikte yürütmemiz gerekiyor. Siyasi sürece ilişkin yaptığınız değerlendirmelerin tamamına katılıyoruz. Türkiye’de halklar ve inançların özgür olmadığını biliyoruz. Türkiye geçmiş dönemde de bir demokrasi cenneti değildi ama AKP’nin özellikle son seçimle birlikte kültürel hegemonyasını kurmak için yeni bir evreye geçtiğini biliyoruz. Halkları ve inançları tek tipleştirmeye, Türk-İslam sentezi içerisine atmaya yönelik ciddi adımlar atıldığının farkındayız. ÇEDES projesi bunun parçasıdır. Eğitim müfredatında yaptıkları değişiklik bunun bir parçasıdır. Kadınların yaşamına ve kılık kıyafetine müdahaleleri bunun bir parçasıdır.” 

Başörtüsü ile problemimiz yok

Halkların ve inançların tek tipleştirilmek istenmesine karşı olduklarını vurgulayan Hatimoğulları, şöyle konuştu: “Kadın meselesi yeni anayasada da önemli meselelerden biri. Bizim başörtüsü ile problemimiz yok. Kadınlar başörtüsü mücadelesi verirken, Türkiye kadın hareketi ve Kürt kadın hareketi onlarla dayanışma içinde oldu, yanlarında oldu. Biz başörtüsü özgürlüğü kadar başı açık kadınların da özgürlüğünü savunuyoruz. Kadınların kılık kıyafetinin siyasal simge olmasını kabul etmiyoruz. Buna karşı 10 Aralık’ta yapacağınız mitingin bu açıdan da önemli olduğunu biliyoruz." ANKARA

 

*****

Bu düzene mahkum değiliz

Qers’te temaslarını sürdüren HEDEP EşBaşkanı Tuncer Bakırhan, “Her anlamda bizi yok sayan bu düzene mahkum değiliz” dedi. 

Serhed bölgesindeki temaslarını sürdüren HEDEP Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan, Agirî ve Îdir’in ardından dün de Qers’te halk buluşmasına katıldı. Sabah saatlerinde Qers’in Qaxizman ilçe girişinde karşılanan Bakırhan, ardından Dîgor’a geçti. Burada da yüzlerce araçlık konvoy ve davul-zurnayla karşılanan Bakırhan, Bazarcix beldesinde halkı selamladıktan sonra buluşmanın düzenleneceği salonda konuşma yaptı. Bakırhan, “Kars demek tam da HEDEP demektir. Birçok etnik ve inanç grubunun yaşadığı bir yerdir. HEDEP de Kars gibidir. HEDEP fikriyatını savunan bu mücadeleyi yürüten bir Karslı olarak Kars’tan aldığım kültür ve mücadele geleneğinden dolayı da gururluyum” dedi. 

Türkiye’nin, ekonomide, demokraside, insan haklarında, demokratik değerlerde hiçbir dönem olmadığı kadar ciddi bir çöküş ve çürümeyi yaşadığını belirten Bakırhan, “30 milyonu aşkın insan açlık sınırının altında yaşıyor. Halkımız sobasını yakamıyor, kombisini açamıyor, çocuğunun cebine harçlık koyup okula gönderemiyor. Tamamı aynı sefaleti yaşıyor. Bu hale gelmesinin temel bir sebebi AKP-MHP iktidarıdır. Kars’taki kayyum uygulamaları, AKP uygulamaları neyse Türkiye’nin dört bir yanında aynı uygulamalar devam ediyor. Sabretmemeliyiz, bu yalan talan ve soygun düzenine itiraz etmeliyiz. Bu yoksulluğa, yolsuzluk ve zulüm düzenine ‘hayır’ demek zorundayız. Her anlamda bizi yok sayan bu düzene mahkum değiliz” diye konuştu. KARS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.