Covid-19 Avrupa’da cinsiyet eşitliğini vurdu

Kadın Haberleri —

Cinsler arası eşitsizlik

Cinsler arası eşitsizlik

  • Avrupa Cinsiyet Eşitliği Enstitüsü hazırladığı Cinsiyet Eşitliği Endeksi raporunda Covid-19 salgın hastalığının cinsiyet eşitliğini vurduğunu kaydetti. Cinsiyet eşitsizliğine karşı siyasileri sorumluluk almaya çağırdı.

Avrupa Cinsiyet Eşitliği Enstitüsü (EIGE) bu yıl hazırladığı Cinsiyet Eşitliği Endeksi raporunu açıkladı. Raporda yapılan puanlamaya göre Avrupa Birliği Cinsiyet Eşitliği Endeksi’nde 100 üzerinden ortalama 68 puan aldı. Yani geçen yıla oranla 0,6 puanlık küçük bir artış sağlandı. Fakat sağlanan artış aslında bir gelişme değil, önceki yılların verilerine göre gerileme anlamına geliyor.

Sağlık çalışanı kadınlar aşırı çalışıyor
EIGE’nin bu yıl hazırladığı endeks verileri, koronavirüs salgınının etkilerine ve onun sağlık ile cinsiyet eşitliği arasındaki bağlantılara odaklanıyor. Örneğin sağlık sektöründe en fazla kadınlar çalışıyor. Bu nedenle kadınların virüse yakalanma riski yüksek. Ayrıca salgın sırasında sağlık çalışanı kadınların aşırı çalıştığı ve hastaların acı çekip öldüğünü görmekten akut zihinsel sıkıntılar yaşadığına vurgu yapılıyor. 

Salgın eşitliği derinleştirdi 
Covid-19 yakalanan erkeklerin hastaneye yatma riski kadınlara göre daha yüksek olduğuna dikkat çekilen raporda, bunun erkeklerde daha yaygın olan kardiyovasküler hastalık ve diyabetten kaynaklı olduğu belirtildi. Rapora göre Avrupa Birliği’nin Covid-19 salgını nedeniyle cinsiyet eşitliğinde kırılganlaştığı ve geriye düştüğü de özellikle vurgulandı.
Raporda salgın hastalıktan en çok etkilenen ülkelerde doğum oranlarının düştüğü, psikolojik sıkıntı, ekonomik belirsizlik ve kadınlar için ücretsiz bakım işlerinin arttığı kaydedildi.

Eşitlik için en iyi koşullar sağlanmalı
Raporun son kısmında "Covid-19 salgınının, Avrupa vatandaşlarının toplu ruh sağlığı ve genel sağlığı için eşi görülmemiş bir zorluk teşkil ederken, siyasetçilerin herkes için en iyi sonuçları elde etmek adına toplumsal cinsiyet eşitliği endişelerini sağlık ve diğer iyileştirme önlemlerine entegre etmesi kritik önem taşıyor" denildi.

EIGE Direktörü Carlien Scheele, "Endeks bulgularımız, Avrupa liderlerinin salgının kadınlar ve erkekler üzerindeki farklı etkileriyle mücadele etmesi, bu eşit olmayan kısa ve uzun vadeli etkinin hafiflemesine yardımcı olabilir” diyerek siyasilere gerekli adımları atma çağrısında bulundu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.