Çözüm için gücümüzü birleştirelim

Kadın Haberleri —

.

.

  • Hava kirliliğinden, kira-konut dengesizliğine, eğitimden ulaşım, mültecilere yönelik ayrımcılıktan kadın haklarına dair aday olduğu Limburg'un sorunlarına işaret eden Müzeyyen Altınışık, çözüm için aday olduğunu belirtiyor. 

NİHAL BAYRAM
MAİNZ

Almanya’nın Rheinland-Pfalz Eyaleti’nde 14 Mart’ta parlamento seçimlerinin yanısıra eyalet meclis seçimleri de yapılacak. Mêrdînli Münevver Altınışık da Limburg’dan Belediye Meclisi üyeliği için aday. Hava kirliliğinden, kira-konut dengesizliğine, eğitimden ulaşım, mültecilere yönelik ayrımcılıktan kadın haklarına dair kentteki sorunlara işaret eden Müzeyyen, çözüm için aday olduğunu belirtiyor.

Doğduğu Mêrdîn’in Midyad ilçesinden Almanya’ya yerleşen 42 yaşındaki Münevver Altınışık, bir göçmen olarak mültecilerin haklarını savunabilmek için belediye meclisinde yer almak istediğini söylüyor.

CDU, SPD, FDP ve Yeşiller gibi düzen partilerinin emekçilerin aleyhine, sermayenin ise lehine politika yaptığını, kentin sorunlarına karşı oldukça duyarsız olduklarını vurgulayan Münevver, göçmenlerin ve ezilenlerin hakkını savunduğu için Die Linke’den aday olduğunu ifade ediyor. 

Kira-konut dengesizliği

Münevver, çözüm için aday olduğu kentin sorunlarına dikkat çekerken ilk başta kira-konut dengesizliğini ifade ediyor: “Limburg’da düşük gelirli bir ailenin normal bir fiyata ev kiralama imkanı yok. Kentte yaşayanların kesinlikle sosyal konutlara ihtiyacı var.”

Hava kirliliği

Kentte hava kirliliğinin oldukça yüksek olduğunu belirten Münevver, bugüne kadar etkili projeler üretilmediğini, dolayısıyla sağlık açısından öncelikli ele alınması gereken konulardan biri olduğunu vurguluyor.

Eğitim yardımı

Çözülmesi gereken sorunlardan birinin de eğitim olduğuna dikkat çeken Münevver, “Düşük gelirli ailelerle yüksek gelirli ailelerden gelen öğrenciler arasında büyük farklar var. Bunu sadece ödev yardımı (Nachhilfe) gibi, öğrenim kursları (Lernkreis) gibi artı eğitim desteklerine bağlamıyoruz. Aynı zamanda düşük gelirli ailelerde genellikle eğitim seviyesinin daha düşük olmasından kaynaklı bu ailede büyüyen çocuklara yeterince eğitim desteği verilemediğinden dolayıdır. Yani bu çocuklar ne aileden ne de ek eğitim alanlarından yardım alabiliyorlar“ diyor. 

Göçmenler ve evsizler

Münevver, göçmenlere ve evsizlere karşı düşmanca politika ve uygulamaların olduğuna işaret ederek, şunları belirtiyor: “Kentimizde göçmenlere karşı tutucu hatta ırkçı politikaların gündemde olması ciddi ve toplumsal bir tehlikedir. Evsizlere karşı da şiddet içerikli bir tutum var. Bu konuda kalıcı bir çözüm üretmek yerine, örneğin, belediye başkanlığına aday olan CDU’lu Stefan Laux, bu sorunun polis zoruyla halledeceğini resmen ilan edebiliyor. Böyle düşmanca bir tutum kabul edilemez. Mutlaka güç birliği yapıp karşı durmamız gerekiyor.  

Kadın hakları

Münevver Altınışık, son olarak Almanya’da son 10 yıl içerisinde kadın cinayetlerinin iki kat arttığını belirterek, konuşmasını sonlandırdı: “Katledilen kadınların yüzde 80’inin göçmen olduğu tespit edildi. Örneğin, yaşadığım bu küçük kasabada son beş yıl içerisinde biri Kürt diğeri Endonezyalı iki kadın eşleri tarafından katledildi. Bundan dolayı, bir göçmen Kürt kadın olarak kadın haklarına öncelik vermek istiyorum.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.