CPT İmralı’yı ziyaret etmeli

.

.

  • CİSST'in Ağırlaştırılmış Müebbet Tematik Alan Temsilcisi Ezgi Yusufoğlu, İmralı Cezaevi'ndeki ihlallerin raporlaştırılması ve ortadan kaldırılması için CPT’nin ziyaret etmesi gerektiğini söyledi.

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş üzerindeki ağırlaştırılmış tecride karşı hukuk ve sivil toplum örgütleri harekete geçti. Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV), Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Öcalan ve diğer tutsaklar için Avrupa İşkenceyi İzleme ve Önleme Komitesi'ne (CPT) başvurdu.  
Öcalan'ın Türkiye'ye teslim edildiği 15 Şubat 1999’dan bu yana İmralı Cezaevi'nde izolasyon uygulamasının özel ve ayrımcı bir biçimde sürdürüldüğünün altı çizilen başvuruda, avukat görüş yasağının 27 Temmuz 2011’den 2 Mayıs 2019'a kadar 8 yıl boyunca kesintisiz biçimde devam ettiğine dikkat çekildi. Başvuruda, aile, vasi ve telefon haklarının engellendiğine işaret edilerek, CPT'ye "harekete geç" çağrısı yapıldı. 
CİSST'in Ağırlaştırılmış Müebbet Tematik Alan Temsilcisi sosyolog Ezgi Yusufoğlu, başvuruya dair MA’ya konuştu. 
 

Yaşananlar yeterince bilinmiyor
 
Yusufoğlu, ağırlaştırılmış müebbet cezası verilen Öcalan ve başvuruda ismi yer alan diğer tutsaklar ile ailelerinin yaşadıkları uygulamaların yeteri kadar kamuoyu tarafından bilinmediğini söyledi. 2002’de idam cezasının yerine ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası getirildiğini anımsatan Yusufoğlu, “Bu durum en ağır ceza haline geldi. Bu infaz rejimi ayrıca olağanüstü özellik taşıyor. ‘Terörle Mücadele Yasası’nda’ ceza alan mahpuslar ölünceye kadar, adli suçlardan mahpuslar için 30 yıl, örgütlü suçlardan ceza alanlar ise bu cezayı 36 yıl boyunca çekiyor. Yine tek başına bir infaz ve 23 saat boyunca tek kişilik bir hayat düzenliyor. Bu hususlar dış dünyayla yaşanan sınırlılıklarla bir araya geldiğinde, mahpusların sıklıkla ifade ettiği gibi ceza içinde ceza durumuna geldiğini söyleyebiliriz” şeklinde konuştu. 
 
Uzun ve belirsiz
 
İmralı'da bir saat havalandırma hakkının bulunduğunu, sosyal aktivitelerin idarenin inisiyatifinde olduğunu, cenazeye katılma, izin verme veya herhangi bir hastalıkta infaz erteleme gibi bir hakkın olmadığını belirten Yusufoğlu, anayasa ve uluslararası metinlerde güvence altına alınan avukat ve aile görüşlerinin de engellendiğini ifade etti. Sivil toplum örgütlerinin yaşayan bu hak gasplarını izlemelerinin de önüne geçildiğine dikkat çeken Yusufoğlu, şöyle devam etti: “İmralı’daki durumu izleyebilecek az sayıdaki kurumlardan biri CPT. Bu yüzden CPT’ye başvuruda bulunduk. CPT ağırlaştırılmış müebbet infazının temelden sorunlu olduğunu belirtip, her raporunda Türkiye’yi cezayı baştan gözden geçirmeye dair iş birliğine davet ediyor. İmralı’daki tecridin insan hakları ihlali olduğunu düşünüyoruz. Mandela Kuralları ve Avrupa Cezaevi Kuralları'nda da belirtilen hücreye kapatmanın 15 günü geçmemesi gerekiyor. İmralı’da bu kesintisiz sürüyor. Bunun uzun ve belirsiz olmasını, cezanın bir unsuru olarak kullanılmasının tamamen yasaklanması gerektiği belirtiliyoruz." 

Yapabilen tek kurum CPT
 
Yusufoğlu, tecridin hem uluslararası insan haklarına hem de Türkiye'deki yasalara aykırı olduğunu vurguladı. Başvurularından CPT’nin İmralı’ya gitmesini istediklerini ifade eden Yusufoğlu, şunları ekledi: “Bizler ne yazık ki gidip yerinde inceleyip, rapor hazırlayamıyoruz. Şu anda bunu yapabilen bir tek CPT var. Hem oradaki ihlallerin rapor halinde kamuoyu tarafından bilinmesi hem de ihlallerin ortadan kaldırılması için CPT’nin oraya gitmesi gerektiğini başvurumuzda da belirttik.” İSTANBUL

 

Aile ve vasiden başvuru

İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’nde ağır tecrit koşulları altında tutulan Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan ve vasisi Mazlum Dinç ile İmralı’daki diğer tutsaklar Ömer Hayri Konar’ın kardeşi Ali Konar, Hamili Yıldırım’ın kardeşi Polat Yıldırım ve Veysi Aktaş’ın kardeşi Melihe Çetin, Pazartesi günü görüşme talebiyle Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulundu. Aileler, ayrıca Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığıyla İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü’ne de görüşme başvurusunda bulundu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.