CPT konuşmuyor

Yurt Dışı Haberleri —

Yeşil Sol Parti Dış İlişkiler heyeti

Yeşil Sol Parti Dış İlişkiler heyeti

  • Yeşil Sol Parti Dış İlişkiler heyeti, Fransa’nın Strasbourg kentinde CPT Türkiye yetkilileriyle Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik  31 aydır devam eden mutlak tecridi görüştü. 

Avrupa Konseyi ve 74 ülkede 9 Ekim komplosuna ilişkin eylemler sürerken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski milletvekillerinden Feleknas Uca ve Hişyar Özsoy, Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Avrupa Konseyi Üyesi Berdan Öztürk, HDP Avrupa Konseyi Temsilcisi Faik Yağızay’ın yer aldığı  heyet, CPT Türkiye yetkilileriyle görüşme gerçekleştirdi. 

Yeni bir durum yok
Heyet üyelerinden Hişyar Özsoy, görüşmenin detaylarına ilişkin gazetemize bilgi verdi. CPT görüşmesinden önce Avrupa Konseyi’nin Parlamenter Asamblesi’ne üye bazı vekillerle Kürt Halk Önderi’ne yönelik tecride ilişkin açıklama yaptıklarını hatırlattı. Ardından CPT Türkiye yetkilileriyle görüştüklerini söyleyen Özsoy, “Malum CPT yaptığı ziyaretler konusunda çok açık davranmıyor, ketum, bu biraz da çalışma gereği ama yeni bir durum maalesef yok” dedi. 

Rapor 1,5 yıldır yayınlanmadı
CPT heyetinin en son 2022 yılında İmral’ya gittiğini hatırlatan Özsoy, “O zamandan bu yana herhangi yeni bir ziyaret olmadı. Fakat 2022’de hazırlayıp verdikleri rapor Türkiye yetkilileri tarafından hala yayınlanmış değil. Bu ciddi bir sıkıntı. Türkiye, CPT’nin daha önce de 3 ya da 4 raporunu aldığı halde yayınlamadı. Son rapor üzerinden de 1,5 yıl geçti ve hala açıklanmadı” dedi. 

‘İmralı’da görüşme yaptık’
CPT yetkililerinin İmralı’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüştüklerini bir kez daha teyit ettiğini belirten Özsoy, “Son görüşmede İmralı’da her dört kişiyle de görüştüklerini teyit ediyorlar. Buna dair biz de farklı bilgiler almıştık, gidilmiş ama görülmemiş diye, bunu tekrar teyit ediyorlar, görüşme yapılmış” dedi. 

Tecrit hali sürüyor
 CPT Türkiye yetkilileriyle yaptıkları görüşmede önceki görüşmelerden farklı bir durum aktarılmadığını, raporun paylaşılması için Türkiye’nin onayının beklendiğini kaydeden Özsoy, “Fiiliyatta bu tecrit halinin sonlandırılmasına dair açıkçası bir emare yok” diyerek ekledi: “Tecridin mutlak suretle kırılması gerektiğine dair bütün yetkili, ilgili kurumlarla görüşmeye devam ediyoruz. Bunu arttırarak, tecrit kıralana kadar devam ettireceğiz.” STRASBOURG 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.