Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu

  • Meral Akşener'in üç günlük ayrılıktan sonra geri döndüğü Millet İttifakı'nın 13. Cumhurbaşkanı adayı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Millet İttifakı’nın Saadet Partisi’ndeki toplantısına katılarak masaya döndü. 6 genel başkanın yaptığı toplantıda hem Cumhurbaşkanı adayı hem de yol haritası üzerinde mutabakata varıldı. Böylece Millet İttifakı'nın adayı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu.

Millet İttifakı, 2 Mart toplantısında 5 liderin Kemal Kılıçdaroğlu ismi üzerinde uzlaşması, ancak İYİ Parti'nin reddetmesiyle çıkan kriz üzerine geçen hafta yaşadığı aday krizinin ardından yoluna 6'lı değil, 5'li olarak devam etme kararı almıştı ama diğer yandan yoğun bir görüşme trafiği de sürdürüldü. 5 lider, 4 Mart'ta toplanarak, "Milletimizin kurduğu masamız ilk gün hangi ilke ve hedefler doğrultusunda kurulduysa, bugün de yine aynı istikamette çalışmalarına devam etme kararlılığındadır" mesajı verdi. Akşener de toplantıya katılmayacağını açıklamıştı. 

İYİ Parti'de başkanlık divanı toplantısı dün gerçekleşirken İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'le görüşmek üzere İYİ Parti Genel Merkezi'ne gitti. Görüşme sonrasında gazetecilere açıklama yapan Ekrem İmamoğlu, "Bugün bu ziyaretimizi değerli Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun bilgisiyle gerçekleştiriyoruz. Biz Türkiyemizin özellikle depremle birlikte yaşadığı zor günlerde ve milletimizin, memleketimizin geleceği açısından altılı masanın stratejisinin, varlığının çok önemli olduğunun bilincindeyiz. bu önemine binaen buradayız. Saygı değer Genel Başkanımızla duygularımızı paylaştık" dedi. "Bizler Millet İttifakı'nın belediye başkanlarıyız. Masada yaşanan bu olayları seyretme imkânımız yok" diyen Mansur Yavaş ise şöyle konuştu: "Önümüzde seçim var, milletimizin ayrılığa tahammülü yok. Böyle bir deprem felaketinden sonra bu yaraları saracak şekilde tekrar bir araya gelinmesi arzusu, halkımızın arzusu. Bizden beklenen bu. Biz de görev edindik. Bunu Sayın Genel Başkanımıza ilettik. Değerlendirecekler."

İmamoğlu ve Yavaş'ın ardından İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu basına açıklama yaptı. Zorlu, "Genel Başkanımız Meral Akşener milletimizin sesi doğrultusunda yeni bir kuşatıcı kapsayıcı yeni bir öneriyi Millet İttifakı'na sunmuştur. İki belediye başkanının seçilecek 13. Cumhurbaşkanı'nın yetkili icracı Cumhurbaşkanı Yardımcısı olması önerisi iletilmiştir" dedi. Reuters'a konuşan CHP'li üst düzey bir yetkili, CHP'nin bu öneriyi kabul ettiğini belirterek, "Diğer liderler de değerlendirme yapacak" dedi.

Zorlu’nun açıklamalarının ardından üst düzey İYİ Partililer, Twitter hesaplarından masaya dönüş sinyalleri verdi. Bu sırada Millet İttifakı’nın 14.00’te başlaması planlanan toplantısı saat 15.00’e alındı. İlk olarak DEVA partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Millet İttifakı toplantısına katılmak üzere Saadet Partisi Genel Merkezi’ne geldi. Babacan’ı genel merkez girişinde Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu karşıladı. Babacan’ın girişi sırasında genel merkez önünde bekleyenler “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları attı. DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan’ın ardından Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da Saadet Partisi Genel Merkezi’ne geldi. Davutoğlu’nun girişi sırasında da “Birleşe birleşe kazanmağız” sloganı atıldı. Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal da Saadet Partisi Genel Merkezi’ne geldi. Uysal’ı da Karamollaoğlu karşıladı. Saadet Partisi’ne geldi. Karamollaoğlu tarafından karşılanan Kılıçdaroğlu’nun girişi sırasında “Halkın gururu Kılıçdaroğlu” sloganı atıldı. Saadet Partisi Genel Merkezi’ne son olarak İYİ Parti Lideri Meral Akşener geldi. Meral Akşener, saat 14.45 sıralarında binaya geldi. Böylece Kılıçdaroğlu’nun adaylığının kendisine “dayatıldığını” savunarak masadan kalkan Akşener, istediği ilgiyi bulamayınca ve beklediği etkiyi yaratamayınca masaya geri dönmüş oldu.

Haber hazırlanırken 6 liderin katılımıyla devam eden Millet İttifakı'nın toplantısı sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı adaylığıyla ilgili ortak karar ve yol haritasının açıklanması bekleniyordu. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.