Cumhuriyet feshedildi, 65 bin Ermeni göç etti

Dünya Haberleri —

Samvel Şahramanyan

Samvel Şahramanyan

  • Artsakh yönetimi Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’ni 1 Ocak 2024’te tüm kurum ve yapıları ile feshedeceğini duyurdu. Dağlık Karabağ’da (Artsakh) Ermeni güçlerinin yenilmesi ardından göç eden sivillerin sayısı 65 bini aştı. Kitlesel göç tehcir düzeyinde sürüyor. 

Artsakh’daki cumhuriyetin başbakanı Samvel Şahramanyan bu gün yaptığı açıklama ile imzaladığı fesih kararnamesini duyurdu. Dağlık Karabağ’daki Ermeni bağımsızlıkçılar Azerbaycan’la gerginliğin sürdüğü “Dağlık Karabağ Cumhuriyetini” 1 Ocak 2024’te feshedeceklerini açıkladı. Şahramanyan, bölgedeki mevcut zorlu siyasi ve askeri duruma bağlı olarak bir kararname imzaladığını bildirdi.
Kararnamede, "1 Ocak 2024 tarihine kadar kendi bakanlıklarına bağlı tüm devlet kurum ve kuruluşları feshedilir ve Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin (Artsakh) varlığı sona erer" ifadesi yer aldı. Kararnamede, bölgedeki Ermenilerin Azerbaycan’ın sunduğu yeniden entegrasyon koşullarına uygun olarak Karabağ'da kalma veya ayrılma konusunda bağımsız ve bireysel karar vereceği kaydedildi.

65 bin Ermeni yurdunu terk etti
Azerbaycan ve Dağlık Karabağ yetkilileri arasında ikili görüşmeler devam ederken çatışmaların yaşandığı bölgedeki 120 bin Ermeni’den 65 bini ana yurtları olan Artsakh’ı terk etti. Göçün olağan üstü boyutlara ulaşmasında Azerbaycan askerlerinin sosyal medyaya yansıyan talan ve rastgele meskun mahale açtıkları ateş videolarının etkili olduğu anlaşılıyor. 
Göçün kitlesel boyutlarda ve süreklileşmesi demografiye müdahale haline gelirken ‘etnik temizlik’ söyleminin sahada karşılık bulduğu görülüyor. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın sözcüsü, Dağlık Karabağ'ı terk eden Ermenilerin sayısını 65 bin 36 olarak açıkladı. Dağlık Karabağ'da operasyon öncesinde yaşayan Ermenilerin sayısı yaklaşık 120 bin olarak ifade ediliyor.

Milyarder Vardanyan gözaltında
Dağlık Karabağ’ın BM ve uluslarası kamuoyunda tanınmayan bağımsılıkçı hükümetinin eski lideri ise Ermenistan'a geçmek isterken Azerbaycan güçlerince gözaltına alındı. Artsakh Cumhuriyeti'ne Kasım 2022-Şubat 2023 tarihleri arasında başkanlık eden milyarder bankacı Ruben Vardanyan'ın gözaltına alındığını eşi Veronika Zonabend duyurdu. Telegram üzerinden bir açıklama yapan Zonabend, eşinin dün Karabağ'daki diğer Ermenilerle birlikte Ermenistan'a geçmek isterken gözaltına alındığını söyledi.
Azerbaycan sınır muhafaza birimi de konuyla ilgili açıklamasında Vardanyan'ın başkent Bakü'ye gönderildiğini ve devlet kurumlarına teslim edildiğini açıkladı. Forbes dergisi 2021 yılında Ruben Vardanyan'ın servetinin 1 milyar dolar olduğunu yazmıştı. BAKU

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.