Curnê Reş'te 2 Haziran'a hazır

Curnê Reş seçimler

Curnê Reş seçimler

  • Kürt siyasi hareketinin 45 yıl aradan sonra yeniden kazandığı Curnê Reş (Hilvan) 2 Haziran’da yapılacak seçimlere hazırlanıyor. DEM Parti, büyük farkla kazanacağını söylüyor.

ASMİN BARAN / RIHA

Curnê Reş'te (Hilvan) AKP’nin hileleri nedeniyle yenilenen seçimler 2 Haziran’da yapılacak. DEM Parti Eşbaşkan Adayı Serhan Paydaş ve DEM Parti Riha Milletvekili Dilan Kunt Ayan, “Oyunları da tehditleri de tutmayacak. Oylarımızı ikiye katlayacağız” dedi.

Riha'nın (Urfa) Hilvan ilçesinde 31 Mart’ta yapılan seçimlerde DEM Parti 33.2; AKP’li aday ise 30.71 oranında oy almış; Kürt siyasi hareketi 45 yıl sonra yeniden belediyeyi kazandı. Seçim sonuçlarını hazmedemeyen AKP’li aday Ali Aslan Bayık, Gençlik Merkezi'nde bulunan 1119 ve 1120 Nolu sandıklara ait oy pusulalarını, yeğeni Mustafa Bayık’ın da aralarında olduğu 50 kişilik bir grupla yaktı. DEM Parti. 521 oy farkıyla seçimi kazansa da AKP'lilerin itirazı sonucunda İlçe Seçim Kurulu, söz konusu pusula yakma görüntülerini de gerekçe ederek seçimlerin yenilenmesine karar verdi.

 

 

Su, yol, elektrik yok tehdidi

DEM Parti, seçime sayılı günler kalan Hilvan’da esnaf, mahalle ve kırsal mahalle ziyaretleri gerçekleştirerek kapı kapı projelerini anlatıyor. Kendilerine oy vermeyen seçmenin dahi “Size haksızlık yapıldı” diyerek partilerini desteklediğini ifade eden DEM Parti Hilvan Belediyesi Eşbaşkan Adayı Serhan Paydaş, halkın iradesini 2 Haziran’da yeniden sandığa yansıtacağını dile getirdi. AKP’li adayın köylere giderek “Eğer oy vermezseniz size yol, su ve elektrik yok” tehditlerinde bulunduğu da ifade eden Paydaş, “Halk, adaletsizliğe, zulme ve şiddete karşı oylarını DEM Parti’ye vereceğini söylüyor. AKP, baskı ve tehdit politikası yürütmeye çalışsa da halk bu haksızlığa ve tehditlere boyun eğmez. Kaybeden AKP, ilçede ne kadar baskı uygularsa uygulasın provokasyon ve tehditleri boşa düşecek” dedi.

 

 

İşçi alımıyla kandırıyor

AKP’nin halkı iş vaadiyle kandırmaya çalıştığını da söyleyen Paydaş, şöyle devam etti: “31 Mart seçimleri öncesi AKP, belediyeye seçim vaadi olarak çok sayıda işçi aldı; seçimden hemen sonra alınan işçilerin çıkışları yapıldı. Şimdi yeniden aynı politikayı yürütüyorlar. Kaymakamlık resmi web sitesinde yer almamasına rağmen 500 işçi alımı duyurusu yapıldı. 500 kişilik liste AKP tarafından İŞ-KUR’a verildi. İnsanları, hem iradeleri hem de ekmek paraları üzerinden oyuna sürüklemeyi hedefliyorlar. Yıllardır belediye onların yönetimindeydi; ne işsizliğe ne de mevsimlik göçe bir çözüm buldular. İlçedeki her sorunu tehditle çözmek istiyorlar ama biliyoruz ki bu da kalıcı değil.”

 

 

Daha kudretli geliyoruz

31 Mart’ta elde edilen zaferin halk için büyük bir moral ve umut olduğunun altını çizen Paydaş, “Seçimi 45 yıl aradan sonra kazandık. Şimdi 2 Haziran seçimleri için daha kudretli, daha güçlü bir şekilde çalışıyoruz. Curnê Reş Belediyesi’ni halkın belediyesi yapacağız. Burası halkın evi olacak. Halkın sorunlarına çözüm bulmak için çalışacağız. Halkla beraber çalışıp halkla beraber adımlar atacağız. Yıllardır süren bu zihniyete son verip halka hizmet edeceğiz” şeklinde konuştu.

 

 

Oy vermeyenler de farkında

DEM Parti Urfa Milletvekilli Dilan Kunt Ayan da seçim çalışmalarında aktif olarak yer alıyor. Yaratılmak istenen korku politikalarının sonuçsuz kaldığını söyleyen Dilan Kunt Ayan, “Seçim startı verdiğimiz günden itibaren ziyaretlerimizi köy köy, kapı kapı sürdürüyoruz. Gittiğimiz ailelerde partimize oy veren de vermeyen de ‘AKP’nin adayı halkın iradesini gasp etti; seçimi siz kazandınız. Bizler tercihimizi DEM Parti’den yana kullanacağız’ diyor” dedi. Halkın mevcut adayın yürütmek istediği korku iklimine karşı iradesine sahip çıktığının altını çizen DEM vekili, şunları söyledi: “Curnê Reş’te mücadeleci ruhu sekteye uğratmak isteseler de tüm politikaları duvara çarpıyor. Halka DEM Parti’ye oy vermeleri halinde, ‘Yollarınız, sularınız olmayacak’ diyorlar. Halk da bunlara karşı ‘40 yıldır zaten yok bundan sonra da olmasın’ cevabını veriyor. Partimize oy vermeyenler bile bunu söylüyor.”

Oylarımızı ikiye katlayacağız

Seçim gününe dair hazırlıklarının tamamlandığını aktaran Ayan, ilçede 7’den 70’e herkesin DEM Parti etrafında kenetlendiğini dile getirdi. Çalışmalarının karşılığını 2 Haziran’da sandıklarda alacaklarını söyleyen Ayan, şöyle konuştu: “Curnê Reş’i yıllardır aynı zihniyet yönetiyor; halk da bunu sonlandırmak istiyor. Halkın derdini dinliyoruz; halkla yönetme isteğimizi halka anlatıyoruz. Kadın özgün çalışmalar yapıyoruz. Curnê Reş’te oylarımızı ikiye katlayacağız. Seçim günü çok sayıda avukat arkadaşımız alanda olacak. Seçime kadar hiçbir provokasyona gelmeden halk iradesinin sandığa yansıması için çabalıyoruz.”

 

* * *

45 yıl sonra gelen zafer

Kürt siyasi hareketinin ilk belediyesi olan Curnê Reş, DEM Parti’nin geleneğini sürdürdüğü Kürt siyasi hareketinin 1979 yılından bu yana kazanamadığı bir ilçeydi. 45 yıl önce, 6 Mayıs 1979’da yapılan seçimlerde Kürt siyasi hareketinin adayı Nadir Temel, oyların çoğunu alarak belediye başkanlığını kazanmıştı. Belediye Meclisi üyeliğine seçilen Saadet Yavuz, Emine Hacıyusufoğlu ve Durre Kaya da Nadir Temel ile birlikte belediyeye başkanlık etti. Seçimlerden neredeyse 6 ay sonra, 1980'in başında Temel ve meclis üyeleri görevden alındı ve İlçe Kaymakamı Taykan Ataman kayyum olarak atandı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.