
Medya Savunma Alanları’nda startı verilen 40. yıl kutlama etkinliklerine PKK Yürütme Komitesi üyeleri Duran Kalkan, Ruken Garzan, Bozan Tekin’in yanı sıra PKK Merkez Komite Üyesi Cemal Şerik ve diğer Merkez Komite üyeleri başta olmak üzere yüzlerce gerilla katıldı. Büyük bir coşku ve moralin hakim olduğu etkinlikler, askeri törenle başladı. Etkinlikte Duran Kalkan ve PAJK Koordinasyon Üyesi Jiyan Lawa birer konuşma yaptı.
PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, 40. PKK yılına Merkez Komite toplantılarını yaparak, parti, halk ve hareket olarak kendilerini yeniden planlamış, kararlaştırmış ve örgütlenmiş olarak girdiklerini söyledi. Kalkan, "Önümüz açık, görevlerimiz belli. 40. yıl mücadelesinin bu temelde her zamankinden daha fazla bir savaş ve zafer yılı olacağını şimdiden ilan ediyoruz. 39 yılda yaptıklarımız, 40. yılda PKK ve halk olarak yapacaklarımızın aynasıdır. Bu temelde tüm parti militan ve sempatizanları, halk olarak seferberlik düzeyinde partileşme, gerillalaşma ve demokratik uluslaşma mücadelesini geliştirerek Kürdistan’ı ve Önder Apo’yu özgür kılacak, Ortadoğu’da demokratik devrimi geliştirecek mücadeleyi bu 40. yılda kesinlikle ortaya çıkaracağız. 39. yıla bedel bir mücadeleyi bu 40. yılda yaratacağız. PKK böyle bir izah, iradenin ve yürüyüşün adı oluyor. Önder Apo’nun düşüncelerinin örgüt ve eyleme dönüştürücü alan olarak partimiz PKK, şimdiye kadar ölüyü dirilten, kuruyu canlandıran, herkese ve her şeye ruh veren bir gelişmenin adı oluyor" dedi.
Lawa: kadınlar öncülük etti
Askeri törenin ardından gerillaların moral etkinliğinde konuşan PAJK Koordinasyon Üyesi Jiyan Lawa ise 40 yıldır PKK bu düzeye ulaşmış, toplumda bu kadar gelişmelere yol açmış ve halkı örgütlemişse bunda kadınların öncü rolüne dikkat çekti. Lawa, "Bugün bütün dünyada Önderliğin fikir ve felsefesi yayılmışsa ve her yerden Önderliğin felsefesiyle enternasyonalist, sosyalist militanlar bir araya geliyorsa, bunda kadın mücadelesinin etkin bir rolü vardır. Tüm kadınlara her zamankinden daha fazla görev, misyon ve tarihi sorumluluklar düşüyor. PKK’nin 40. yılında her alanda demokratik ulusu inşa etmek için her zamankinden daha fazla mücadele edeceğiz. Büyük bir kararlılık ile mücadele edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın.Gelecek yıl Önderliğimizle beraber bu özgür dağlarda 27 Kasım’ı kutlayacağız" diye konuştu.
Görkemli kutlama, müzik dinletisi ve gerilla halayları ile sonlandı.
40. yıl kutlamasından notlar
DERVİŞ EREN/DERİN SEZEN/ANF/BEHDİNAN
PKK’nin soluksuz geçen mücadelesinin 40. yıldönümüne girerken Medya Savunma Alanları'ndayız. Vadilerden, gerillayla bütünleşen patikalardan yükselerek arşınladığımız dağlarda gerillanın izini sürüyoruz. Vardığımız ilk gerilla kampında hummalı bir hazırlık söz konusu. Bu hazırlıkların, PKK’nin 40. kuruluş yıl dönümü kutlamaları için yapıldığını anlıyoruz. Gerillaların gözlerinin içi gülüyor ve 40. yıla yakışır bir heyecan gözlerinden okunuyor. Hazırlıkların tamamlandığını ve sabah büyük bir kutlamanın yapılacağını öğreniyoruz.
Ertesi sabah saat 05.30’da -ki hava henüz karanlık- etkinliğin yapılacağı alana doğru büyük bir grupla yola koyuluyoruz. Dağların yükseklerinde kutlama alanına doğru ilerlerken ılık bir rüzgar eşlik ediyor. Mevsim sonbahar ve gün ışımasıyla beraber güzün sarı sıcak renkleri görünürlük kazanıyor. Doğa da pastel bir elbise kuşanarak gerillaların bu bayramına katılmaya hazırlanıyor gibi. Birlikte hareket ettiğimiz grubun içi içine sığmıyor. İçlerinden birinin başlattığı strana hepsi birden katılarak gür seslerini dağların ötesine ulaştırmak istercesine haykırıyor.
Toplumsal doğuş günü
Gerilla stranlarıyla geçen zamanın farkına varmadan tören alanına yaklaşıyoruz. İlerledikçe etkinlik alanına gelmekte olan grupların slogan seslerini duyuyoruz. Dört bir yandan yükselen slogan sesleri birbirine karışıyor ve onlarca patikanın kesiştiği meydan, gerillaların kucaklaşmasına sahne oluyor. Çeşitli yerlerden gelerek birbirini gören gerillalar söze bayram kutlaması ile başlıyor ve uzun sohbetlerle devam ediyor.
Gruplardan birinde yer alan Hoşeng, kendisi için bu günün ne anlam ifade ettiğini sorunca, PKK’nin kuruluş yıl dönümünün hem kendisi hem de Kürt halkı için bir doğum günü olduğunu söylüyor. Gerilla Hoşeng, “Ben kendi doğum günümü bilmem ama bunun önemi yok. Ne de olsa halk olarak bize yeniden doğuşu sağlayan bir günümüz var” diyor.
PKK’nin zaman tüneli
Gerillalarla kısa sohbetimizin ardından kutlama etkinlikleri askeri törenle başlıyor. Yüzlerce gerilla içtima pozisyonunu alırken tören kıtasının önünde PKK, HPG, KCK ve PAJK bayraklarının yanı sıra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri açılıyor. Gerillaların ellerinde tuttukları PAJK bayraklarının dalgalanışı, PKK ile gelişen kadın özgürlük çizgisinin partileşmesinin sembolü olarak dikkatimizi çekiyor. Zaten karşılaştığımız kadın gerillaların çoğu PKK’nin bir kadın partisi olduğunu ifade etmekten geri durmuyor.
Törende yerini alan gerillalar dünyanın hiçbir ordu gücünde olmayan bir özelliğe sahip. Özgürlük için silah kuşananlar arasında 18 yaşından 50’li yaşlarına varana dek geniş bir yelpazede farklı jenerasyonlara rastlamak mümkün. Bu ortamla karşılaşınca PKK ile geçen 40 yılın nesilden nesile süren bir zaman eğrisi oluşturduğunu düşünmeden edemiyor, kendimizi bir zaman tüneline girmiş gibi hissediyoruz. Bu tablo, 1970’lerde bir grup gencin, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın öncülüğünde başlattıkları özgürlük serüveninin yıllar geçtikçe kendisini ordulaştırması ve uluslaştırmasının hikayesini özetler nitelikte.
Savaş ve zafer kararlılığı
Biz gerillaları izlemeye devam ederken bu hikayenin yaratıcılarından Duran Kalkan günün anlam ve önemine ilişkin tören kıtasına sesleniyor. PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, konuşmasına şehitleri anarak ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan başta olmak üzere tüm Kürt halkının Diriliş Bayramı’nı kutlayarak başlıyor. Kürdistan’ın PKK ile daha bir güzel ve yaşanılır olduğuna dikkat çeken Kalkan, 20-28 Ekim'de gerçekleştirmiş oldukları Merkez Komite Toplantısı'yla 40. yıla giriş yaptıklarını belirtiyor. Devrim için imkan ve fırsatların arttığını dile getiren Kalkan, değerlendirmelerinde mücadele kararlılığının altını çiziyor. Duran Kalkan’ın konuşmasının ardından tören kıtası bayramlaşma merasimiyle dağılıyor.
Oluşan sinerji bozulmuyor
Gerillaların kutlama etkinlikleri Türkçesi ‘dağların çığlığı’ olan müzik grubu ‘Awazê Çiya’nın konseriyle devam ediyor. Konser sırasında söylenen stranların sesi, ulaştığı her gerillanın dilinde yankılanıyor. Biriken sesin tınısı gerillaların kararlılıklarını gösteren bir nağmeye dönüşüyor. Biten her stranın ardından gerillaların Komalên Ciwan’ın başlattığı hamleye atfen “Serî Hilde” sloganını yükseltmesi başkaldırıya davet niteliği taşıyor.
Gerillalar bayram havasında kutlamalarını sürdürürken Türk savaş uçaklarının sesleri kulaklarımızı tırmalıyor. Ancak hiçbir şey, PKK’nin 40. yıl dönümü kutlamalarında oluşan sinerjiyi bozmaya yetmiyor. Öyle ki yoğun uçak hareketliliğine inat gerillaların kutlamalarını olağan seyrinde sürdürmesine şaşırmadan edemiyoruz.
40. yıl ve dört parça
Bayram yerinde Awazê Çiya’nın konseri sürerken gerillalar arasındaki turumuzu sürdürüyoruz. Gerillalar, Kürdistan’ın dört parçasından. Rojavalı, Rojhilatlı, Bakurlu, Başurlu gerillaları bir arada gördükçe Kürtler açısından ulusal birliğin yoğunca tartışıldığı bu süreçte PKK saflarında ulusal birliğin önemli ölçüde sağlandığına da tanıklık ediyoruz.
Özgürlük ezgileri kulaklarımıza doluşurken halay çeken gerillaların coşkusu ilgimizi çekiyor. Yanlarına yaklaşıp öykülerini dinlediğimizde hemen hepsinin öz yönetim direnişleri sürecinde PKK’yi tanıyarak gerillaya katıldıklarını öğreniyoruz. 40. yaşına giren PKK’nin son kuşağı olan militanlar, 40. yılda tüm silahlarıyla yönlerini faşist TC’ye yönelttiklerini belirtirken “Bakur’a gideceğiz. Devrim ve zaferin adresi Bakur’dur” diyor.
Konserin bitmesiyle yemek arası veriliyor. Gerillaların sofrasında karnımızı doyurduktan sonra servis edilen pasta, kutlama için hiçbir ayrıntının gözden kaçırılmadığını gösteriyor. Pastalarımızı yerken doludizgin süren savaş koşullarında bile gerillanın naifliğinden taviz vermediğini düşünüp tebessüm ediyoruz.
Dağlarda gerillalar tarafından önemli günlerde yaşanan buluşmalara büyük anlam biçiliyor. Bu büyük günün sonunda da anı fotoğrafları çekiliyor. Gerillalar birbirlerinden ayrılmadan önce çektikleri fotoğraflarla partilerinin 40. yıl dönümünü, zafer sözünü, devrim coşkusunu ve özgürlük tutkusunu ölümsüzleştiriyor.
Soysuzlar ömür biçemez
Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu “Kandi’le girmenin vakti geldi. Kandil’i tarumar edeceğiz. Kandi’le gidip oturacağız” diye dursun Medya Savunma Alanları'nda var olan realite, başka bir tablo ortaya koyuyor. Yıllardır PKK’nin varlığına ömür biçiliyor. Ancak PKK’nin 40. yılında gerilla safları daha da sıklaşıyor. Dağlar gerillaları, gerillalar dağlarıyla başta Türk devletinin ve irili ufaklı faşist güçlerin korkulu rüyası olarak büyümeye devam ediyor. Gerillalar, 40. yılın özgürlük kutlamalarıyla umuda göz kırpıyor.
ANF/BEHDİNAN