Birleşmiş Milletler (BM), DAİŞ’in Musul ve çevresindeki köylerden 550 aileyi rehin aldığını açıkladı. BM’den dün yapılan açıklamaya göre, bu kişiler muhtemelen canlı kalkan yapmak üzere esir alındı. BM, söz konusu sivillerin Musul’daki DAİŞ karargahlarına yakın bölgelerde tutulduğunu belirtti.

BM sözcüsü Ravina Shamdasani, bölgeden gelen kanıtlara dayalı bilgiler bulunduğunu söyledi. Sözcü, DAİŞ unsunlarıın bir köyde 40 sivili öldürdüğüne dair haberleri de incelediklerini aktardı. 

5 günde 30 köy kurtarıldı

17 Ekim’de başlayan Musul’u kurtarma operasyonu devam ediyor. 

Harekatın ilk günü açılan Geyyara ve Hazır cephelerinin ardından dördüncü günde peşmerge birlikleri Duhok ile Musul arasında kalan ve çeşitli etnik kimliklerden 40’tan fazla köyün bulunduğu bölgede üçüncü bir cephe açmıştı. Musul yakınlarındaki çoğunlukla Êzîdî ve Şebek Kürtleri ile Arap Hıristiyanların yaşadığı 16 köy ilk 6 saatte DAİŞ’ten kurtarılmıştı. Irak ordusu ile peşmerge önceki günlerde ise 12 köyü geri almıştı. Böyle ilk beş günde en az 30 köy DAİŞ’ten temizlenmiş oldu.

Kente 10 kilometre kaldı

Federal Kürt yönetiminin Genelkurmay Başkanı General Cemal Eminki, cephede gazetecilere operasyona dair açıklama yaptı. Eminki, Naveran köyünün alınmasının kendileri için büyük önemde olduğunu ve Musul’a 10 kilometre kadar yaklaştıklarını kaydetti. 

Koalisyon güçlerine ait savaş uçakları da bölgeyi yoğun bir şekilde bombalayarak peşmergenin önünü açmaya çalışıyor. 


 MUSUL