DAİŞ saldırdı, KDP yine yetişemedi!

  •  DAİŞ, Mexmûr yakınarındaki Qereçox Dağı eteklerindeki Xidircice köyüne saldırdı. Köylüler çatıştı ama destek/yardım çağrılarına geç yanıt verildi. Üç kardeş şehit düştü. Daha sonra müdahale için gelen bir pêşmerge aracı da hedef alındı; 10 pêşmerge şehit düştü.
  •  Son dönemde artan saldırılara karşı önlem almak yerine Irak ve Uluslararası Koalisyon’a çağrıda bulunan Federe Kürdistan yönetimi ise sorunun, Federe Kürdistan ve Irak güçleri arasında kalan ve güvenlik boşluğu yaşanan bölgeler bir an önce doldurulmamasından kaynaklandığı savunuldu.

Daha önce DAİŞ saldırısına uğrayan ve Federe Kürdistan yönetiminin güvenlik çağrılarına yanıt vermediği Mexmûr yakınarındaki Qereçox Dağı eteklerindeki Xidircice köyü, bir kez daha DAİŞ saldırısına uğradı.

Qereçox Dağı eteklerindeki Xidircice köyüne önceki gece düzenlenen DAİŞ saldırısında Nazım, Azad ve Berzan İsmail isimli kardeşler şehit düştü. Köylülerin anlatımına göre; 20 kişilik DAİŞ grubu köye saldırdı. Daha önce köyde pêşmergelerin askeri bir nokta kurması talebi karşılanmayan köylüler, DAİŞ‘lileri fark edince Pêşmerge Komutanlığını arayarak, müdahale talebinde bulundu. ”Orası bizim yetki alanamızın dışında olduğu için müdahale edemeyiz” yanıtı alındı. Köyden 8 pêşmerge hedef alınıp üçü şehit edilince köylüler hafif silahlarla müdahil oldu. Böylece 5 pêrmergenin kaçırılmasını engelleyen köylülerden Nazım, Azad ve Berzan İsmail isimli kardeşler şehit düştü. Üç şehidin annesi Beyan Osman, “Kürdistan için üç  oğlum şehit düştü. Onlarla gurur duyuyorum” dedi.

Saldırı anlarını anlatan şehitlerin kardeşlerinden Kazım İsmail, ”Şehit Berzan’a kurşun vermeye gittim ama ne yazık ki başaramadım, yanına vardığımda şehit düşmüştü. Cenazesini taşıdım. DAİŞ 100 metre ötedeydi” diye konuştu.

Pêşmerge Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, söz konusu saldırıda üç kardeşin yanı sıra daha sonra müdahale için giden bir pêşmerge aracı da DAİŞ pususuna düştü. Saldırıda 10 pêşmerge şehit düştü.

Aynı şeyi tekrarladılar

Hewlêr Valisi Omid Xoşnav, saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, ”Pêşmerge güçleri, Irak ordusu ve Uluslararası Koalisyon arasındaki koordinasyonu güçlendirmek ve mevcut güvenlik boşluğunu doldurmak için acil adımlar atılmalı” dedi ve ortak operasyon çağrısında bulundu.

Federe Kürdistan Başkanı Neçirvan Barzani, son saldırıları artık acil önlemlerin alınmasını gerekli kıldığını belirterek, ”DAİŞ’e karşı askeri durum ve yetenekler gözden geçirilmeli, Irak ordusu ve pêşmergenin daha aktif bir koordinasyon içinde olması için acil adımlar atılmalı ve özellikle Irak’taki güvenlik boşluğunu gidermek amacıyla Uluslararası Koalisyon’un katılımı ve desteği ile pêşmerge ve Irak ordusu güçleri arasında kalan ve güvenlik boşluğu yaşanan bölgeler bir an önce doldurulmalı” dedi.

Başbakan Mesrur Barzani de aynı şeyi tekrarladı: ”DAİŞ teröristleri Kürdistan Bölgesel Yönetimi dışında yaşayan Kürt halkı için gerçek bir tehdit haline geldi, bu nedenle pêşmerge, Irak ordusu ve Uluslararası Koalisyon arasındaki koordinasyonun güçlendirilmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerekiyor.”

DAİŞ son olarak 28 Kasım’da, Germiyan’ın Kifri ilçesine bağlı Kuleco kasabasında 5 pêşmergeyi şehit etmişti.  HEWLÊR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.