DAİŞ’liler halen Türkiye’den geçiyor

Dünya Haberleri —

❏

  • ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 2020 Terörizm Raporu'nda Türkiye'nin DAİŞ gibi çete örgütler için halen bir kaynak ve transit ülke olduğu tespiti yapıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından her yıl açıklanan ve ülkelerin ayrı ayrı incelendiği 2020 Terörizm Raporu'nda Türkiye'deki durum da ele alındı. Raporda bir yandan Türkiye’nin ‘uluslararası terörizmle mücadeleye’ aktif olarak katkıda bulunduğu ve DAİŞ’e karşı oluşturulan uluslararası koalisyona hava sahasını ve tesislerini açarak destek verdiği savunulurken, diğer yandan ise şu eleştirel tespite yer verilmesi dikkat çekti: “Türkiye IŞİD'le birlikte Suriye ve Irak'taki diğer terörist gruplara katılmak isteyen yabancı terörist savaşçılar, ayrıca Suriye ve Irak'tan ayrılmak isteyen yabancı terörist savaşçılar için bir kaynak ve transit ülke.”

Tutuklumalar siyasi saikle yapılıyor

Raporda ayrıca “Türkiye’de siyasi saikle tutuklamalar 2020’de devam etti” denildi. Örnek olarak da gazeteciler, insan hakları aktivistleri, avukatlar ve siyasetçilerin gözaltına alınmaları ve tutuklanmaları gösterildi. Zira Türk cezaevlerinde şu anda 4 bin HDP’li siyasetçi rehin tutuluyor. 

Terörün tanımı geniş

Türkiye'de ‘terör’ suçlamasının geniş bir tanımı olduğu vurgulanan raporda, “Türkiye'de hükümetin terörü düzenli olarak ifade ve barışçıl toplanma özgürlüğünü suç saymak için kullandığı, anayasal düzene ve devletin iç ve dış güvenliğine karşı işlenen suçları da kapsayacak şekilde içeren bir geniş bir tanımı var” değerlendirmesi yapıldı.

Paylaşımlar suç sayılıyor

Türk İçişleri Bakanlığı'nın bu yılın ilk 7 ayında ‘terör örgütlerinin propagandasını yapmak’, ‘halkı düşmanlığa tahrik etmek’ veya ‘devlet kurumlarına hakaretle’ suçladığı 14 bin 186 sosyal medya hesabını inceleyerek 6 bin 743'ten fazla sosyal medya kullanıcısı hakkında yasal işlem başlattığı da belirtildi. Raporda, "Türkiye tarafından sanıklara karşı başlatılan yasal işlemler, Türk yasalarına göre terörizm veya diğer suç faaliyetleriyle ilgili çeşitli suçlamaları içeriyordu" denildi.

WASHINGTON

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.