Danimarka’da Kürtlerin seçim başarısı

Dünya Haberleri —

Sinem Demir

Sinem Demir

  • Danimarka’da 16 Kasım günü yapılan belediye ve bölge seçimlerinde Sosyal Demokratlar büyük oy kaybı yaşarken, Muhafazakar Halk Partisi Konservative ve Liberal Parti (Venstre) seçimin galibi oldu.

Seçimden ağır yenilgi alan yabancı düşmanlığıyla bilinen Danimarka Halk Partisi oldu. Partinin gelen başkanı Kristian Thulesen Dahl, genel başkanlıktan ayrılacağını açıkladı.
Danimarka, 98 belediye ve 5 bölgeden yönetimi için konsey üyelerinin seçildiği seçimde, katılımın daha önceki yerel seçimlere oranla düşük olduğu gözlendi. 4,5 milyon kayıtlı seçmenin sadece yüzde 67.2’sinin oy kullandığı belirtildi. 
Farkı siyasi partilerden 100’ün üzerinde Kürdistanlı ve Türkiyeli de seçimlerde aday oldu. Bu adaylardan sadece 5’i kadın 20’si belediye meclis üyeliğine girmeyi başardı
Kürt ve Türkiyeli siyasetçilerden İbrahim Belli (Birlik Listesi), Şengül Deniz (İshöjlisten), Serdar Benli (Sosyalist Halk Patisi) ve Yıldız Akdoğan (Sosyal Demokrat Parti), Taner Genç (Sosyalist Halk Partisi) de seçilenler arasında. Danimarka Sosyalist Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve eski Gladsaxe Belediye Başkan Yardımcısı olan Serdar Benli, en çok oyu alan ikinci isim oldu. 

Rekor oyla seçildi
Birlik Listesi’nden aday Sinem Demir ise Kopenhag Belediyesi 3 bin 480 gibi rekor bir oy ile seçildi. Seçilemeyen birçok aday da ittifakların kurbanı oldu.
5,7 milyon nüfuslu Danimarka’da 4 yılda bir yapılan yerel seçimlerde 2 bin 22 meclis üyesi seçildi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.