Dava, katile göre sürüyor

  •  Deniz Poyraz'ın katili Onur Gencer'in yargılanmasının taşındığı  Aliağa Şakran Cezaevi Yerleşkesi'ne avukatlar alınmadı, reddi hakim talebi kabul edilmedi. Dava avukatları da salonu terk etti. Mahkeme heyeti duruşmayı sürdürdü. 

Devlet elemanı tetikçi Onur Gencer'in yargılandığı davayı Şakran'daki cezaevine kaçıran mahkeme heyeti, dün de içeri almadığı avukatların üzerine devlet güçlerini saldı, hiçbir talebi de kabul etmedi. Dava avukatlarından Türkan Aslan Ağaç, "Mahkemenin katili gözümüze soka soka koruduğunun altını çizerek salonu terk ettik. Yargılamanın, soruşturma sürecinden farkının olmadığını düşünüyoruz. Adalet hiçbir zaman cezaevi kampüslerinde bulunamaz" dedi.

HDP İzmir İl binasına silahlı saldırı düzenleyerek Deniz Poyraz'ı katleden Onur Gencer hakkında açılan davanın 6. duruşması öncesi Aliağa Şakran Cezaevi Yerleşkesi önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya, Deniz Poyraz'ın ailesi, HDP milletvekilleri Murat Çepni, Serpil Kemalbay, Şevin Coşkun, Ali Kenanoğlu ve çok sayıda yurttaş katıldı. HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, davanın Aliağa'ya taşınmasının Onur Gencer'in isteği üzerine olduğunu söyledi. Davanın nereye taşınırsa taşınsın adalet mücadelesini yükseltmeye ve katillerin yakasına yapışmaya devam edeceklerini vurgulayan Çepni, "Bu katliam, organize suçtur ve devletin içinde organize edilmiştir. Bu katliam sıradan bir katliam değildir. Ülkenin yaşadığı en temel sorunların göstergelerinden biridir. Deniz Poyraz onurumuzdur" dedi.

Avukatlar alınmadı

Açıklamanın ardından avukatlar ve kitle duruşmaya geçti. Mahkeme heyetinin kararıyla yetki belgesi bulunan avukatlar, duruşma salonuna alınmadı Heyet, duruşmaya katılacaklar listesi hazırlayarak, duruşmaya sadece dosyaya katılanları ve vekaletnamesi bulunan avukatları alma kararı aldı. Dosyada kapalı yargılama kararı olmamasına rağmen alınan bu karara itiraz edildi. 

Katilin istekleridir

Mahkeme heyetinin iki gündür katilin taleplerini yerine getirmek için elinden geleni yaptığını dile getiren HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, “Özel yetki belgeli avukatların içeriye alınmaması kararı var. Bu CMK’ye göre suçtur. Yetki belgeleri olan avukatları almıyorlar. Kapalılık kararı olmamasına rağmen izleyicileri mahkeme salonuna almama kararı var. Bu da kanun dışıdır” dedi. HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay da “Bir liste var, küçük ve keyfi bir liste. ‘Deniz Poyraz katliamını karatmak istiyoruz, cezasızlık politikaları izliyoruz siz de ne yaparsanız yapın’ diyorlar. Ya avukatlar, bizler, basın orada olmalı ya da kapalılık kararını çıkarın görelim. Bu kararı kabul etmiyoruz, bu hukukun sefaleti. Buradan da gitmiyoruz” diye seslendi.

Devlet güçleri saldırdı

Açıklamanın ardında içeriye girmeye çalışan avukatlara jandarma tazyikli suyla saldırdı. Saldırı devam ederken, avukatlar sloganlarla karşılık verdi. Deniz Poyraz dava avukatları, avukatlara yapılan asker saldırını cezaevi önünde protesto etti. Dava avukatlarından Türkan Aslan Ağaç, şunları söyledi: "Ara kararı almak için arkadaşlarımız içeri gittiğinde mahkeme başkanı içeride olmasına rağmen avukatları muhatap almamıştır. Ara kararları verme tenezzülünde bulunmadan jandarmaya hedef göstererek meslektaşlarımızı duruşma salonundan ite kaka çıkarmaya çalıştılar. Arkasından duruşmanın başlamasıyla birlikte salonun önüne geçtiğimizde jandarma bizi durdurarak çantalarımızın aranacağını ve içeriye bilgisayar ve cep telefonu alınmayacağını söyledi."

Avukatsız tanık dinlendi

Mahkemenin böyle bir ara karar kurma yetkisinin olmadığını hatırlatan Ağaç, şöyle devam etti: "Söylememize rağmen eşyalarımızı bırakmak zorunda bırakılarak içeri girdik. Salona girdiğimizde tanıklardan birinin ifadesinin alındığını gördük. Mahkeme heyetinin ilk duruşmadan itibaren gerçekliği örtmek için bir çaba içinde olduğunu beyan ettik. Bugün yaşananları gerekçe yaparak mahkeme heyetini reddettik. Mahkeme heyeti verdiği aranın ardından talebimizi geri çevirdiklerini ve yargılamaya devam edeceklerini söyledi." 

Avukatlar salonu terk etti

Yargılamanın usul gereği böyle yapılamayacağını vurguladıklarını aktaran Ağaç, "Ancak mahkeme heyeti sesimizi duymadı ve taleplerimizi tek tek reddetmeye başladı. Bunun üzerine adil bir yargılamanın yapılanmasının mümkün olmadığını, mahkemenin katili gözümüze soka soka koruduğunun altını çizerek salonu terk ettik. Biz terk ederken mahkeme heyeti de bizi dışarı çıkarma konusunda davette bulundu. Biz yargılamanın soruşturma sürecinden farkının olmadığını düşünüyoruz. Adalet hiçbir zaman cezaevi kampüslerinde bulunamaz" diye konuştu. 

Dava avukatları olmadan duruşma devam etti.  İZMİR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.