Dava sahiplenilmezse vakalar artar

Kadın Haberleri —

Burak Ercan

Burak Ercan

  • Cizîr’in Merkez Anadolu Lise’sinde Müdür Yardımcısı olan Eğitim Bir-Sen’li Burak Ercan’ın 48 öğrenciye cinsel saldırı davasının Avukatı Salih Ecer, davanın sahiplenilmediğini belirterek çocuklardaki umutsuzluğa değindi. Ecer, “Sahiplenme olmazsa bu tarz dosyalar artacaktır” dedi.

Şirnex’in Cizîr (Cizre) ilçesinde 2018 yılında öğrencilerin şikayeti üzerine açığa çıkan cinsel saldırı davası faili hala serbest. 

48 öğrenciye cinsel saldırıdan hakkında, “Cinsel taciz”, “Sarkıntılık yapmak suretiyle çocuğun cinsel istismarı” ve “Basit cinsel saldırı” suçlarından dava açılan Eğitim Bir-Sen’li Ercan, avukatların tüm itirazlarına rağmen halan İstanbul’da bulunan Orhangazi Ortaokulu’nda görevli.

Mağdurlar zorla getirilecek

Hakkında iki ayrı dava bulunan Burak Ercan ilk davada  11 Mart 2022’de 22 ay 15 gün hapis cezası verildi. Açılan ikinci davanın ilk duruşması ise 27 Ekim’de görüldü. 2 Aralık’ta görülen ikinci duruşmada mahkeme heyeti, sanığın tutuklanması yönündeki talepleri reddederek, mağdurların zorla duruşmada hazır edilmesine karar verip, sonraki duruşmayı 20 Ocak 2023’e erteledi.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan çocukların avukatı Salih Ecer, taciz olayın nasıl açığa çıktığını, uzayan sürecin yarattığı umutsuzluğu ve davaya olan ilgisizliği anlattı. 

Öğrenciler şikayet etti

Taciz olayının öğrencilerin okul yönetimine şikayetiyle ortaya çıktığını belirten Ecer, “Olay 2018 yılında ortaya çıktı. Bu olay neticesinde 48 öğrenci okul müdürüne müracaat ediyor. Bazı başvurular okuldaki öğretmenlere yapılıyor. Bir öğretmen bu başvuruları engellemeye çalışıyor. Ancak dosyada buna ilişkin yeterli delil yok. Sadece birkaç yazışma var. Bu yazışmalardan biz bir şablon oluşturmaya çalışıyoruz. Bu tarz başvuruların artmasının önüne geçmeye çalışıyor ve engelliyor. Hatta bu öğretmenin yazıştığı öğrencilere tehditvari söylemleri ve yazışmaları da mevcut. Bu yazışmalar dosyada da mevcuttur. Çocukların başvuru süreci bu nedenle biraz uzuyor. Hatta başvuruların okul yönetimi tarafından Milli Eğitim Müdürlüğü’ne (MEB) ulaşması epey zaman alıyor. Daha sonra Bakanlık Müfettişleri 48 öğrencinin ifadesini alıyor” dedi. 

Çocuklar dışlanmayı göze almış

Sanık Burak Ercan’ın davanın başından beri kendisini “komplo kuruldu" şeklinde savunduğunu ifade eden Ecer, avukatların ağır ithamlarla karşı karşıya kaldığını söyledi. Failin davayı en son “terör örgütü komplosu” olarak lanse ettiğini belirten Ecer, şöyle dedi: “Bu 48 kişi lise çağındaki çocuklar. Sırf komplo için lise çağındaki bu öğrencileri bir araya getirilmesi imkansızdır, mümkün değildir. Bir de Ortadoğu gibi bir coğrafyada cinsel taciz meselesiyle bir araya gelen bu öğrenciler, toplumdan, aileden dışlanma gayesini göz önünde bulundurup ithamlarda bulunması mümkün değildir.” 

Burak Ercan suça meyilli

Burak Ercan hakkında açılan ilk davanın uzamasına dikkat çeken Ecer, bunun adalete olan inancı kırdığını kaydetti. Ecer devamla şunları kaydetti: “Sanığın hala görevde olmasının toplum nezdinde infial yaratabilecek bir durum olduğunu belirttik. Suça meyilli bir şahıs ve halen suç işleyebilecek bir ortamda bırakılıyor. Bulunduğu ortam kendini savunamayacak çocuklarla dolu.”

Çocuklar yeni bir hayat kurmaya çalışıyor

Sanığın yargılandığı her iki davanın da uzun sürmesiyle dosyadaki “mağdurların” duruşmadan geri çekilmeye başladığını dile getiren Avukat Salih Ecer, durumu şöyle açıkladı: “Kendine yeni bir hayat kurmaya çalışan bir insandan bahsediyoruz. Şu an bu öğrencilerin hepsi Türkiye’nin farklı illerinde kendilerine yeni bir yaşam kurmaya çalışıyorlar. Artık rahatsız edilmek istemiyorlar. Bu tarz vahim bir olay çocukların hayatlarını yaklaşık 4 yıldır etkiliyor ve böyle giderse 4 yıl daha etkileyecektir.” 

Toplumsal namus algılarına, çocukların yaşadığı psikoloji baskıya ve zorlanmalara dikkat çeken Ecer davaya sahiplenilmemesi halinde yaşanacak 

Vicdan sahibi herkes sahiplenmeli 

“Sahiplenme olmazsa bu tarz dosyalar artacaktır” diyen Ecer, mağdur 48 çocuk olmasına rağmen davanın ikinci duruşmasına tek avukat olarak katıldığını belirtti. Davanın sahiplenilmediğini ekleyen Ecer, “İkinci duruşmada sahiplenme olsaydı sonuç çok farklı olurdu. Bu içinde vicdan kırıntısı olan herkesin sahip çıkması gereken bir dosya. Çünkü tarih tekerrürden ibarettir. Eğer bu tarz dosyalara sahiplenme olmazsa, ileriki süreçlerde bu ve benzeri dosyalarla sık sık karşı karşıya kalırız" diyerek kamuoyuna, hukukçulara ve kadın örgütlerine duruşmaya katılma çağrısı yaptı.

ŞIRNEX-MA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.