Dünya Ekonomik Forumu (WEF) bugün İsviçre'nin Davos kasabasında başlıyor. Bu yıl 46. düzenlenen forum, devlet ve hükümet başkanları ile iş dünyasının liderleri, sivil toplum kuruluşları ve önde gelen kurumların yöneticilerini buluşturuyor. 100 ülkeden 2 bin 500'den fazla katılımcının yer alacağı zirve 23 Ocak'ta sona erecek. 


Obama katılmıyor

Global sermayenin en büyük zirvesi sayılan foruma 40'tan fazla ülkeden devlet ya da hükümet başkanı katılıyor.  Ancak bu yıl ABD Başkanı Barack Obama’yı yardımcısı Joe Biden temsil edecek. 


Gündem oldukça yoğun

Davos toplantılarının bu yılki ana teması "4. Sanayi Devrimi". Asıl olarak küresel ekonominin gidişatının masaya yatırılacağı forumda; İklim değişikliğinin neden olduğu doğal felaketler, savaşlar, terör saldırıları, mülteci krizi, açlık, yoksulluk ve enerji sıkıntısı gibi tüm dünyanın karşı karşıya kaldığı sorunlar ele alıncak. 


300 oturum yapılacak

Forum boyunca 300’ün üzerinde toplantı yapılması bekleniyor. Oturumlardan bazılarını başılkları şöyle: Enerjinin dönüşümü, sağlık sektöründeki zorluklar, yapay zekanın geleceği, yeni girişimcilerin yaratılması, gelişen ülkelerde ayrışma bariyeri, Çin ekonomisi, Avrasya ve modern ipek yolu, Avrupa’nın geleceği, siyasi İslam, bir sonraki salgına hazır mıyız? Küresel borç, Rusya’nın geleceği, Arap dünyasında reform. 


Güvenlik en üst düzeyde

Zirve nedeniyle Davos'ta yoğun güvenlik önlemleri alındı. 11 bin nüfuslu kentte güvenlik gerekçesiyle 5 bin askeri personel görevlendirilirken, 46 kilometrekarelik hava sahası da uçuşa yasak bölge ilan edildi. Davos çevresinde üst düzey güvenlik protokolü uygulandığı açıklandı. Polis ve askeri kuvvetlerin ortaklaşa çalışacağı Davos’ta görev yapacak polislerin tamamının anti terör eğitiminden geçirildiği bildirildi. Zira DAİŞ menşeili Paris ve Sultanahmet saldırıları ile Avrupa'ya dönen 'cihatçıların' olası yeni saldırı planları gündemin ilk sıralarında. 


 DAVOS