Dayê Şemê’nin attığı taşlar

Meral ÇİÇEK yazdı —

  • Tıpkı kirli Şengal anlaşmasının mimarı ve akıl hocası ABD gibi Bağdat da ikiyüzlü davranıyor. İşte bu gerçeği önceki gün en iyi ifşa eden Dayê Şemê oldu. Dayê Şemê’nin şahsında vücut bulan öfke, isyan ve direniş artık bir hakikat.

Faşist TC devleti önceki gün alçak bir saldırı daha düzenledi. YBŞ Komutanı Seîd Hesen’ı SİHA suikastı ile katletti. Hareket halindeki araca yapılan saldırıda, aracı kullanan ve aynı zamanda Seîd Hesen’ın yeğeni olan YBŞ savaşçısı İsa Xwedêda yaşamını yitirdi. Arabada bulunan üç sivil de yaralandı. 

Savaş suçu ve uluslararası hukuk ihlali olan bu SİHA suikastının hedefi de zamanlaması da belli ki çok ince hesaplanmış. 

Seîd Hesen, her şeyden önce örgütlü bir insandı. Onun Şengal’deki Êzîdîler adına mücadelesi ferman ile birlikte başlamadı. Öncesinde de örgütleme çalışmalarında yer aldığı için DAİŞ’in 3 Ağustos 2014 soykırımına karşı mücadelede önemli rol oynadı. Uzun yıllar Demokratik Özgür Êzîdî Hareketi’ne emek verip başkanlığını yaptı. KDP pêşmergeleri ve Irak ordusu güçleri tarafından savunmasız bir şekilde DAİŞ’in soykırım saldırılarına terk edilen Êzîdîlerin bu ağır deneyimden çıkardıkları derslerle geliştirdiği öz savunma gücü YBŞ’nin resmi temsilcisiydi. Bu yönüyle her şeyden önce Şengal’deki Êzîdîlerin önde gelen siyasetçilerinden biriydi. Êzidxan’ın siyasi iradesini temsil edip diplomatik çalışmalar da yürüten, bu yönüyle Irak’ta ister hükümet ve ordu temsilcileri ister çeşitli siyasi ve toplumsal akımlardan yetkililer ile görüşen, dolayısıyla tanınan bir komutan, siyasetçiydi ve emekçiydi. 

Faşist TC devleti Seîd Hesen’i, Mam Zeki Şengali’nin 3. şehadet yıldönümünden bir gün sonra katletti. Üstelik aynı şekilde. Biri Kürdistan Özgürlük Hareketi’nin öncü kadrosu, öbürü Ezidxan’ın ortaya çıkardığı toplum öncüsü araç içinde hareket halindeyken Türk SİHA’larca hedef alındı. 

Katil devlet TC bu suikastı ayrıca Irak Başbakanı Kazımi’nin ilk Şengal ziyaretine denk getirdi. Koço katliamının yıldönümü vesilesiyle önceki gün ilk kez Şengal’e gelen Irak Başbakanı, Seîd Hesen’ı tanıyordu. Seîd Hesen katledilmeseydi belki de Kazımi ile görüşen Şengalliler arasında yer alacaktı. Ancak Irak Başbakanı’nın Şengal’deki resmi programına hazırlandığı sıralarda YBŞ’nin resmi komutanı TC’nin hedefli saldırısında Şehit düştü. 

Seîd Hesen’ı hedef alan bu son saldırı bir ilk değil. TC, Şengal’e yönelik ilk olarak 25 Nisan 2017’de hava saldırısı düzenledi. DAİŞ’in fermanından kurtulan Şengal Êzîdîleri, aradan geçen 4 yılı aşkın süre içinde toplam 21 kez TC’nin soykırımcı saldırılarına maruz kaldı. Bu saldırılarda 35 insan katledildi. 

Şengal ile resmi Türkiye sınırı arasında yaklaşık 80 kilometrelik bir mesafe var. Irak vatandaşı olan, merkezi Irak hükümetine bağlı Ninova vilayetinde yaşayan Şengalli Êzîdîlerin TC ile alakaları yok. Ama Türk-İslam sentezine dayanan faşist TC devleti DAİŞ’in yarım bıraktığı işi tamamlarcasına Êzîdîlere soykırımı dayatıyor. Hatta bizzat Irak Başbakanı’nın Şengal’e geldiği gün SİHA suikast saldırısında bulunuyor. Bu şekilde Irak devletine de kendince mesaj veriyor. 

Peki Irak devletinin bu konudaki tutumu, tavrı nedir? Sonuçta TC’nin savaş uçakları, silahlı keşif uçakları onun hava sahasına girerek Êzîdîleri katlediyor. Ancak merkezi hükümetin bu konuda somut bir tavrı bugüne kadar yansımış değil. Tersine, tıpkı kirli Şengal anlaşmasının mimarı ve akıl hocası ABD gibi Bağdat da ikiyüzlü davranıyor. 

İşte bu gerçeği önceki gün en iyi ifşa eden Dayê Şemê oldu. Seîd Hesen’a yönelik suikastın yaşandığı Şengal merkezde toplanan Irak güvenlik güçlerine taş atarak aslında devlet yetkililerinin ikiyüzlülüğünü, tepkisizliğini, iradesizliğini birer tokat olarak onların yüzüne vuruyordu. 

Dayê Şemê’nin şahsında vücut bulan öfke, isyan ve direniş artık bir hakikat. Yok edilmesi mümkün değil. Ne TC’nin SİHA’ları, ne de ABD-Bağdat-Hewlêr arasındaki kirli anlaşmalar bu ruhu teslim alabilir. Şengal’deki Êzîdîler fermandan önceki gibi değiller artık. Ve hiçbir kuvvet onları oraya geri götüremez. Onlar artık öz iradeleri, öz örgütlülükleri ve öz savunmalarının tanınmadığı bir varlığı kabul etmez. Ne olursa olsun. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.