DEDAŞ, susuz bıraktı

  • DEDAŞ’ın elektriği kesmesi üzerine Şırnak’ta 10 gündür suları akmayan koçerlerin 16 bin koyunu susuzlukta kırılmak üzere. 

 

Yayla yasakları ve maliyetlerin yükselmesinden kaynaklı zor zamanlar yaşayan koçerler, şimdi de DEDAŞ’ın elektrik kesintisinden kaynaklı binlerce hayvanını yitirmekle karşı karşıya. Şırnak’ın İdil ilçesinin Sırtköy beldesine bağlı Aslantepe köyünde konumlanan 16 bin koyunlu 50 hanenin su ihtiyacını sağlayan kuyuların elektriği kesildi. 

Koçerlerden Abdullah Aslan (50), su sıkıntısı nedeniyle büyük zorluklarla karşılaştıklarını belirterek, “Her bahar aylarının gelmesiyle yaylalarımızı yasaklıyorlar. Geçen yıl hangi yaylaya gitsek askerler bize, ‘yasak’ diyerek çıkartıyordu. Biz geçen yıl çok zorluk gördük ve yaşadık. Yaz ayı bittikten sonra sonbaharda yayla yasaklarını kaldırıyorlar. Sonbahar ayında da kim yaylayı ne yapsın? Yasaklardan kaynaklı yaylalara geç gittik. Geç gittiğimiz için koyunlarımızın birçoğu öldü. Birçoğu da hastalandığı için 10 bin TL ilaç masrafı yaptık. Biz şimdi çocuklarımıza bir un torba alamıyoruz. Hayvanlarımıza saman alamıyoruz. Her şey pahalı. Bu çaresizliğimiz üzerine bir de sularımızı kestiler. Koyunlarımız susuz” dedi. 

 Muhyettin Arslan (45) da suların kesilmesine tepki göstererek, “Bir haftadır sularımız akmıyor. Hayvanlarımız var. Suyun olmadığı yerde hayvanlar durmaz. Suları kestikten sonra zorluklar başladı. Koyunlarımıza verebileceğimiz su bulamıyoruz. Günlük ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz. Su bulmak için İdil’e kadar gittim. Bu şartlarda hayvancılığı bitiriyorlar” diye konuştu.

Koçerlerden Hatice Arslan (40) da şunları ifade etti: “Suyumuz akmıyor. Çok mağdur bir durumdayız. Eşeklerle su taşıyoruz. Çocuklarımızı yıkayacak su yok. Sefalet içindeyiz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.