DEM Parti'de komisyon beklentisi

Gülistan Koçyiğit

Gülistan Koçyiğit

  • DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Mecis Başkanı Numan Kurtulmuş'u bu hafta komisyon kurulması girişiminde bulunacağını beklediklerini söyledi. 

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, “İmralı’ya gitmek için başvurumuzu en kısa sürede yapacağız” dedi. 

Siyasi partilerin ortaklaştığı Meclis zemininde bir komisyon kurulması fikri, henüz hayata geçirilmedi. JINNEWS'ten Melek Avcı'nın sorularını yanıtlayan DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ile görüşmelerine işaret ederek, "Komisyon fikrine kapalı değildi. Bunu Devlet Bahçeli ile görüştükten sonraki yaptığı basın açıklamasında da ifade etmişti. Bize de bu komisyonun önemli olduğunu, görüştüğü bütün siyasi partilerin komisyon fikrine olumlu yaklaştığını ifade etti" dedi.  

Seçim sonrasını  işaret etmişti

Usule ilişkin bazı itirazlar, eleştiriler, öneriler ve farklı yaklaşımlar olduğunu kaydeden Gülistan Kılıç Koçyiğit, şunları söyledi: "Bütün bunların müzakere edilerek, konuşularak çözülebileceğini ifade ettik. Bir toplantı düzenleyebilir ve bu toplantıda da bütün siyasi partilerin komisyona dair görüş, düşünce, eleştiri ve önerilerini alarak bir ortak noktada buluşarak, bunu formüle ederek bu komisyonu hızla hayata geçirebileceklerini söyledik. Tabii, o da seçim sonrasına işaret etti. Artık bir toplantıyla mı, tek tek ziyaretle mi, yoksa yazılı bir görüşle mi alınır bilmiyoruz; çünkü yazılı bir görüş de olabilir diye söylemişti. Bütün siyasi partiler kendi komisyon önerilerini yazılı olarak da iletebilir, bunun üzerinden biz de çalışırız ve bir ortak nokta buluruz denilmişti. 

Genel mutabakat var

Yine bizim için önemli başlıklardan birisi; bunun hızla hayata geçmesi, zamana yayılmaması, bu sürecin hukuki bir zemine kavuşması, Meclis’in bu süreci sahiplenmesi, Meclis’te ‘Barış ve Demokratik Toplum’ çağrısının konuşulması, bunun pratik gereklerine dair tartışmaların yürütülmesi, yasal dayanaklarının oluşturulması, bu en önemli önceliklerden. Burada da bir genel mutabakat var. Sayın Meclis Başkanı, bu hafta yurt dışından geldiğinde bu konuda bir girişim olacağını düşünüyorum. Biz de kendisiyle yeniden iletişime geçeceğiz."

DEM Parti'nin önceliği

Komisyon kurulabilmesi için Meclis'in bir yasal formata ihtiyacı olduğunu; Meclis iş tüzüğünün imkanları dahilinde, Meclis Başkanı inisiyatifiyle de facto, bir de yasayla komisyon kurulabileceğini hatırlatan Koçyiğit, şöyle devam etti: "Bunların üçü de formülasyon dahilinde. Biz biraz daha komisyonun şekli şartlarını, tüzüksel ve yasal karşılığını çalışıyoruz. Tabii ki bu komisyonun işlevine dair bir siyasi tartışmaya, toplam tartışmaya ihtiyacımız var. Bizim açımızdan komisyon öncelikle sürecin yasallaşması açısından çok kritik ve önemli. 

Sorunun nedenlerine dikkat

Tabii yüzyıllık Kürt sorununu, 40 yılı aşkındır çatışmalı geçen bir sorunu konuşuyoruz. Bu sorunun ortadan kalkması için ortaya çıkaran nedenlerin ortadan kalkması gerekiyor. Bugün şiddet ve silah üzerinden konuşulan mesele bir sonuç. Bu sorunun nedenleri var; Kürt halkının kolektif haklarının yok sayılması, dilinin, kimliğinin, coğrafyasının inkarı gibi bir dizi sorun. Sistemin tekçi yapısı, teklik üzerine inşa edilmiş olması; kapsayıcı, eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik bir anayasadan yoksun olması, demokratik bir rejim karakterine cumhuriyetin bürünememesi, bu anlamda cumhuriyetin demokratikleşememesi gibi birçok nedeni var ve bütün bu nedenlerin ortadan kalkması gerekiyor. Bunların bir kısmı yasal düzlemde ele alınması gereken başlıklar.

Yapısal dönüşüm ihtiyaçtır

Kürt sorununun demokratik çözümünü konuştuğumuzda bir Terörle Mücadele Kanunu'nun yürürlükte olması söz konusu olabilir mi? Olamaz. O nedenle burada yapısal bir değişime, dönüşüme ihtiyaç var. Devletin demokratikleşmesi gerekiyor. Komisyonun, bütün bunların konuşması lazım. 

Meclis'in süreç denetimi

Bu sürecin gözlemlenmesi gerekiyor. Mevcut süreci takip edecek bir üçüncü taraf ülke, üçüncü göz, üçüncü bir mekanizmanın kendisi yok. O anlamıyla burada, beraber çözeceksek Meclis bünyesinde kurulacak ana komisyonun, süreci gözlemleyecek alt birimleri de olabilir, süreci denetleyen olabilir. Bir yönü yasal, anayasal tartışmalar olmakla beraber, bir yönü de toplumun sürece katılması, barışın toplumsallaşması, toplumun sürecin bir öznesi olmasının bir aracı olabilir bu komisyon. Komisyonun çeşitli çevreleri, sadece mağduriyet yaşayan toplumsal kesimleri değil, alanında uzman olan kesimleri dinlemesi gerekiyor. Aydınların, yazarların, gazetecilerin, kadın örgütlerinin gelip bu komisyonda düşüncelerini aktarmaları ve bu anlamıyla da bir toplumsal katılımın sağlanacağı bir yöntemi de benimsemesi gerekiyor. Toplumdan kaçırılan değil, topluma açılan bir sürecin işletilmesi gerekiyor ki gerçekten sağlıklı olsun, içselleştirilsin ve kalıcılaşsın." ANKARA

 

* * *

İmralı'ya gitme hazırlığı

DEM Parti olarak İmralı'ya gitme talebi ve bir hazırlığı içinde olduklarını belirten DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, şöyle konuştu: "DEM Parti, bu işin temel öznelerinden birisi. Sonuçta Kürt halkının, siyasal alandaki muhataplık anlamında sürecin nasıl yürüdüğünü ilk yerden sordukları siyasi parti. Meclis’te grubu bulunması sebebiyle de DEM Parti’nin Sayın Öcalan ile kurumsal anlamda hızla görüşmesi, bu süreci birlikte tartışması ve atılacak adımları da birlikte istişare etmesi gerekiyor. Özellikle yasal zeminde atılması gereken adımlar, sürecin ruhuna uygun bir yaklaşımın açığa çıkması açısından da bunun çok önemli olacağını düşünüyoruz. Bir heyet sınırlılığından, heyetin sadece gidip geldiği bir İmralı görüşme zemininden hızla meseleyi çıkarmak gerekiyor. 27 Şubat sonrası yeni bir tarihsel eşiğe uyandık. PKK'nin kongre kararlarıyla bambaşka ikinci bir eşik aşılmış oldu. Bu zemine uygun bir görüşme trafiğine ihtiyaç var. Hem DEM Parti ile hem de diğer siyasi partilerle, aydınlarla, yazarlarla, gazetecilerle, Alevi örgütleriyle, diğer yapılarla, toplumsal kesimlerle en geniş zeminde hızla bir araya gelmesi, Sayın Öcalan'ın düşünce ve fikirlerini ilk elden kendi sözünden toplumla buluşmasını çok önemsiyoruz. Henüz bir başvuru yapmadık ama en kısa sürede eşbaşkanlarımızın başkanlığında bir heyetin, İmralı'ya gitme konusunda bir başvurusu gerçekleşecek. Bu başvuruyla beraber biz hem sürece nasıl baktığımızı, kendi görüş ve düşüncelerimizi ve yürüttüğümüz çalışmaları Sayın Öcalan'a aktarma fırsatı bulacağız hem de Sayın Öcalan'ın bu sürece dair görüş ve önerilerini, aynı zamanda DEM Parti'den beklentilerini, yapması gerekenlere dair onun görüş ve düşüncelerini dinleme fırsatımız olacak. Bu imkânın çok hızlı bir şekilde tanınması gerekiyor." 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.