Demokrasi bloku oluşturulmalı

  • HDP’nin kapatılmasına yönelik talebin reddedilmesi gerektiğini belirten hukuk profesörü Metin Günday, “İktidar blokuna karşı demokrasi bloku oluşturmalı” dedi.

Devlet-mafya-siyaset ilişkisinin açığa çıktığı bir süreçte, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması istemiyle hazırladığı iddianameyi, 2. kez Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) gönderdi. Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Zemo Ağgöz’e konuşan hukuk profesörü Metin Günday, devlet-mafya-siyaset ilişkisinde açığa çıkanlara sessiz kalan yargının durumunu, HDP ve toplumsal muhalefete yönelik artan baskılar üzerinden değerlendirdi.

HSK’nin, adli, idari yargı hakim ve savcılar hakkında karar vermenin yanı sıra Yargıtay ve Danıştay üyelerinin dörtte üçünü de seçtiğini belirten Günday, “Dörtte birini de Cumhurbaşkanı seçiyor. Türkiye’de yürütmenin güdümünde ve etkisi altında kalan bir yargı söz konusudur. Türkiye’de bağımsız ve tarafsız bir yargı yok” dedi. AYM’ye üye seçilmesi, atanması durumunu da değerlendiren Günday, şunlara dikkat çekti: “İstanbul başsavcısı AYM üyesi yapıldı. Böyle atamaların olduğu bir AYM, kanunların Anayasa’ya uygunluğunu denetliyor, bireysel başvuruları karara bağlıyor ve parti kapatma davalarına bakıyor.”

İddianame reddedilmeli

 HDP’nin kapatılması istemiyle AYM’ye yapılan başvuruya ilişkin Günday, “HDP’nin kapatılması talebinin reddedilmesi gerekiyor. Hukuken olması gereken bu iddianamenin reddedilmesidir.  ‘HDP’yi kapatırsak demokrasi bloğunu param parça ederiz ve tek adam rejimi yeniden devam eder’ diyorlar. Amaçları bu” dedi.  

Türkiye’de ekonomik krizin derinleştiğini, baskının arttığını, hak ve özgürlüklerin alabildiğine kısıtlanmış olduğunu hatırlatan Günday, bu koşullarda AKP-MHP ittifak blokunun seçimi kazanmasının mümkün olmadığının altını çizdi. Günday, şöyle devam etti: “Yürütme tek kişinin elinde, ortada hükümet yok. Bakanlar Kurulu, Başbakan yok. Bakan dedikleri zaten sekreter konumunda ve Sayın Cumhurbaşkanı’nın iki dudağının ucundalar. Yargının hali belli. Tek adam rejimiyle karşı karşıyayız, adına ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ deniliyor. Bu sistemin sonuna gelindi. Demokratikleşme sürecinin başlatılabilmesi, yargı bağımsızlığının, tarafsızlığının sağlanabilmesi için iktidar blokuna karşı demokrasi blokunun oluşması lazım.”

Çatırdayan yapı betonlaşır

Türkiye’de koşulların ağırlaştığını, baskı ve hukuksuzluğun diz boyu olduğunu hatırlatan Günday, şunları ekledi: “Videolar da çıktı, rezalet. Bunlara rağmen bir demokrasi bloku oluşmazsa çatırdayan yapı öyle bir betonlaşır ki hiçbir şey değişmez ve belki daha ağır bir durumla karşı karşıya kalırız. HDP’nin kapatılmasının sonucu bu olur. Sessiz kalınmakla böyle bir ittifak maalesef oluşmaz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.