DAİŞ’in Mexmûr saldırısı sırasında şehit düşen gazeteci Deniz Fırat, Çaldıran’daki mezarı başında anıldı.

Gazeteci Deniz Fırat (Metiye Yıldıztan) şahadetinin 4. yılında Van’ın Çaldıran ilçesi Xecexatun (Hangedik) köyünde mezarı başında anıldı. Anmaya HDP milletvekili Muazzez Orhan, HDP İl Eşbaşkanı Yadişen Karabulak, DBP İl Eşbaşkanı Aynur Tarhan, Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Sözcüsü Hakkı Boltan, özgür basın çalışanları, MEYADER, TJA ve ailesi katıldı. Saygı duruşuyla başlayan anmada ilk konuşmayı Deniz’in ağabeyi Seyat Yıldıztan yaptı.

 Yaşamını örnek alıyoruz

 Yıldıztan, “Deniz Kürt halkının verdiği söz sonucu mücadelesini sürdürmüş bu uğurda da yaşamını yitirmiştir. Deniz’in mücadelesi ile üç kız kardeşi onun fotoğraf makinasını yerde bırakmayıp aynı uğurda mücadelesini sürdürüyor. Tüm aile Deniz’in yaşamını örnek alıyoruz. Onunla gurur duyuyoruz. Tekrar mücadele arkadaşlarına, anmaya katılanlara bizleri yalnız bırakmadıkları için teşekkür ediyoruz” dedi.

Ardından arkadaşları adına söz alan Jinnews muhabiri Hikmet Tunç da Deniz’in kalemini, makinasını yaşamını yitirdiği yerden özgür basın ve kadın gazeteciler olarak devraldıklarını dile getirerek, mücadele sözlerini yinelediklerini söyledi.

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Sözcüsü Hakkı Boltan ise Deniz Fırat’ın özgür basın geleneğinin çalışanı olduğunu ve o kültürle Mexmûr’da DAİŞ’e karşı verilen savaşı takip ettiğini hatırlattı. Boltan, şöyle devam etti: “Deniz, hiçbir gazetecinin yapamayacağı bir gazeteciliği gerçekleştirdi. İki önemli konuda kendisine ait başarısı vardır. Birincisi DAİŞ’in yenilgisini ilk defa dünyaya duyuran gazeteci kimliğine sahiptir. İkincisi ise haberin bağımsızlık mücadelesini yürüttü. DAİŞ özgür basın geleneğini hedef alarak Deniz’i katletti. Bugün DAİŞ zihniyetini temsil edenler özgür basın çalışanlarına saldırarak bu geleneği ortadan kaldırmayı amaçlamışlardır ancak binlerce arkadaşı buna müsaade etmeyecek. Deniz’in takipçileri mücadeleyi sürdürecektir.”

Deniz, bir umut öyküsüdür

 HDP Milletvekili Muazzez Orhan, Deniz’in 90’lı yıllarda devletin zor ve baskısı sonucu mülteci bir yaşama başladığını ifade ederek, Deniz’in çocuk yaşta doğduğu topraklarda ailesinin bir kısmından uzaklaşarak yeni topraklarda bir yaşam kurduğunu dile getirdi.

Konuşmaların ardından Fırat’ın mezarına karanfiller bırakıldı ve ailesi ziyaret edildi.  MA/VAN