Deport mu, Karakol’a mı?

Yurt Dışı Haberleri —

Seyfettin Yıkar

Seyfettin Yıkar

  • Bayern eyaletindeki bir kampta Kürt mülteci Seyfettin Yıkar odasını değiştirmek isteyince kamptaki güvenlik tarafından darp edildi. Yıkar’a ters kelepçe takan polis, “Seni deport mu edelim, karakola mı gitmek istiyorsun, yoksa odana mı” diyerek tehdit etti. Karakola şikayete gidince de ifadesini yine aynı polis aldı. 

SERHAT ARARAT

Olay, Münih’e bağlı Fürstenfeldbruck’taki iltica kampında yaşandı. Amedli Yıkar (33), Türkiye’de ‘örgüt üyeliği’nden 12 yıl 3 ay cezaevinde kaldıktan sonra Nisan 2023’te tahliye oldu. Ardından yurt dışına çıkan Yıkar, 10 Ekim 2023’te Münih’te iltica başvurusunda bulundu. Fürstenfeldbruck kasabasındaki iltica kampında kalan Yıkar, “psikolojik sorunları” olduğunu belirterek, kamp idaresinden kaldığı 8 kişilik odanın değiştirilmesini talep etti. Yıkar, “Benden bunun için doktordan rapor istediler. Ben de doktora gittim, ülkede yaşadıklarımdan kaynaklı yaşadığım psikolojik sorunları anlattım. Doktor bana hem ilaç hem de kalabalık bir yerde kalamayacağıma dair rapor verdi. Ardından idareye gitim, raporu verdim, beni başka bir odaya gönderdiler” dedi. 

Deport mu istersin odaya gitmek mi?
Gönderildiği odada 5 kişinin kaldığını, hatta bir kişinin yerde yattığını söyleyen Yıkar ardından yaşananları şöyle anlattı: “Mecburen idareye geri dönerek odanın dolu olduğunu söyledim. ‘Başka yer yok’ dediler. Ben de ‘koridorda mı kalayım’ diye sorduğumda, ‘olur kalabilirsin’ diyerek alay ettiler. Kapıda beklemeye devam ederken, kamp görevlileri geldi. ‘Gidecek yerim yok’ deyince 5 kişi beni yüzüstü yere yatırdı, ağzımı kapattı. Nefes alamıyordum. Sonra beni duvara yasladılar ve  hırpaladılar. Adeta herkesin içinde bana işkence yapıldı. Sonra polis çağırdılar. Polis beni ters kelepçe yaptı. Polislere şikayetçi olduğumu söylediğimde bana ‘Seni deport mu edelim, karakola mı gitmek istiyorsun, yoksa odana mı gitmek istersin” diyerek beni tehdit ettiler. Ben orada çaresiz kalınca beni daha önce kaldığım odama attılar.”

Kelepçeleyen polis ifade aldı
Şikayetçi olmak için karakola gittiğinde ifadesini kampta kendisini kelepçeleyen polisin aldığını söyleyen Yıkar, “Doğrusu ne yapacağımı şaşırdım. Avukat talep ettim, polis reddetti. İfademi telefon üzerinden bir tercüman aracılığıyla verdim. Odada ben ve bana ters kelepçe takan polisten başkası yoktu. İfademin örneğini istedim, onu da vermediler” dedi. Karakol kapısındayken kamp görevlileri tarafından şikayetçi olmaması için tehdit edildiğini söyleyen Yıkar, “Ben bu konuyu yargıya kadar taşıyacağımı söyleyince ‘Zaten olabilecek her şeyden haberimiz var’ dediler” diye aktardı. 

Sessiz kalmayalım
Birçok kişinin iltica kamplarında kendisinkine benzer hukuksuzluklarla karşı karşıya olduğunu söyleyen Yıkar, “Kesinlikle sessiz kalınmamalı, tepki gösterilmeli” dedi. İnsan hakları kurumlarını da bu konuda duyarlı olmaya çağıran Yıkar, “Kamplar denetlenmeli. İnsanların zaten buraya birçok sorunla geliyor. Buradaki baskılara karşı muhatap kurumlar harekete geçmeli” çağrısında bulundu. 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.