
Festivalde neler var?
8'nci Dersim Kültür Festivali, iki ayrı panelin yanı sıra birinci akşamında Alevi erkanına ve geleneklerine uygun Birlik Cemi düzenlenecek. Birinci panel 10 Haziran'da saat 17:00-19:00 saatleri arasında gerçekleşecek. Panelin konusu 'Dersim Soykırımı'ndan Günümüze Özyönetimler ve Özerk Dersim.' Panel ile cem arasında iki ayrı canlı müzik dinletisi sunulacak. Birlik Cemi ise saat 20:00'de başlayacak.
11 Haziran'da ise saat 11:00'de başlayacak panelin konusu, 'Geçmişten günümüze Dersim kültüründe kadının rolü.' İkinci gün ise 19 sanatçı ve müzik grubu sahne alacak. Ayrıca, başta Dersim merkez ve Dersim ilçelerinin belediye başkanları olmak üzere, barış anneleri, HDP’li milletvekilleri, Dersim'e özgün kurum ve kuruluş başkanları konuşma yapacak. Ayrıca festivalin özel konukları da olacak. Resmi programın dışında Dersim'de özgün değeri olan Alevi ziyaretleri, Dersim’in el sanatları, gelenek ve kültürü sergilenecek, Alevi deyişleri söylenecek.
Ayrıca geleneksel yemeklerden, yöresel sergilerden, özgün müzik dinletilerine kadar Dersim'e özgün bir renklilik yaşatmayı hedefleyen tertip komitesi bu konuda kolları sıvadı.
Fetivalde çocuk dünyası
Halktan gelen yoğun talep üzerine bu yılki festival alanında çocuk dünyası kurulacak. Özel eğlence ve oyun çeşitleri ile çocuklara bu yıl farklı, canlı ve çok renkli bir festivalin yaşatılacağı belirtildi. Tertip Komitesi'nin bu konuda rica ve çağrısı, pedagojik deneyimi olan insanların bir veya iki saatliğine çocuk dünyasında görev alacak pedagog ekibine destek olmalarıdır.
Bu konuda gönüllü görev almak isteyenler 0170 94 61 832 nolu cep telefon üzerinden tertip komitesine ulaşılabilir.
Stant başvuruları başladı
Festival alanında yemek ve içecek standları hariç kitap, dergi, el sanatları, müzik, giyim, fotoğraf, bildiri ve benzeri stant açmak isteyenler 0152-54 18 62 87 ve 0170- 94 61 832 nolu cep telefonları üzerinden tertip komitesine ulaşabilir.
Toplu taşıma araçları ayarlanacak
Festival Tertip Komitesi, Frankfurt kentine uzak kentlerden ve farklı şehirlerden gelenlerin otobüs kalkış yer ve saatlerini ikamet ettikleri kentlerdeki NAV-DEM’e bağlı Demokratik Kürt Toplum Merkezleri'ne veya ADEF’e bağlı kurum ve kuruluşlara başvurmalarını önerdi.
'Gelin Dersim'i yaşatalım'
Tertip Komitesi, festivale ilişkin yaptığı açıklamada şunları aktardı: "Bizler, Dersimli emektarları olarak başta Dersimli kadınlarımız, gençlerimiz olmak üzere Dersim'e gönül vermiş geniş ve bir o kadar renkli bir ekip olarak ülkesinden uzak, sürgün ve özlem yaşayan tüm Dersimlilere iki gün boyunca Dersim'i yaşata bilmek için tüm özverimizi sunacağız.
Bu konuda başta kadın, çocuk ve gençlerimiz olmak üzere herkesi ailece festivalimize katılmalarına çağrıyoruz. Bunun yanında Dersim'i görememiş, yaşayamamış, özelliğini ve özgünlüğünü merak eden tüm dostlarımıza özüne laik bir Dersim'i yaşatmak istiyoruz. Herkes yöresel giyimi, özgün renkliliği, kendi rüzgarı ve canlılığı ile katılsın, Festivalin rengine renk katsın. Bundan dolayı Avrupa’da yaşayan tüm Dersimlilere ve Dersim dostlarımıza çağrımız, gelin bu Dersim'i dili ve gelenekleri ile, inancı, yaşamı ve duruşu ile, canlılığı ve renkliliği ile yaşayalım, yaşatalım."
Adres: Rebstockpark, Am Römerhof 9, 60486 Frankfurt.
NİHAL BAYRAM/FRANKFURT