Devlet ormanı ranta kurban etmiş!
Dosya Haberleri —

Yakup Akman'ın hapiste arkadaşıyla çekilmiş fotoğrafı annesinin elinde
- Yakup Akman, 19 Eylül 2019 tarihinde Aydos Ormanı’nda çıkan yangına müdahale etmiş ve itfaiye, polis ve sağlık ekiplerine durumu bildirmişti. Kürt olması sebebiyle medya, yargı ve siyaset kurumlarının ortak kumpasıyla yangının sorumlusu gibi gösterildi ve müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Son olarak Aydos Ormanı’nda yangın çıkan yerlerin AKP’ye yakın kişilere peşkeş çekildiği ortaya çıktı.
ERDOĞAN ALAYUMAT/ISTANBUL
Orman yaktığı suçlamasıyla müebbet hapis cezası verilen Yakup Akman’ın yaktığı iddia edilen ormanı devletin kendisi yandaşlarına peşkeş çekmiş. Aydos Ormanı’nda yanan yerlere birkaç ay sonra yeni yapılar inşa ediliyor ki Yakup Akman’ın yaktığı söylenen yer de bunlardan biri.
İstanbul’un Pendik, Kartal ve Sancaktepe ilçeleri arasında bulunan Aydos Ormanı’nda, 19 Eylül 2019 yılında yangın çıkar. Yangının çıktığı sırada Orman’ın Pendik ilçesine bakan kısmında bulunan Yakup Akman adlı genç duruma müdahale eder ve İtfaiye, polis ve sağlık ekiplerine durumu bildirir. Yangın alanında kalan Akman, cep telefonu ile sosyal medya bağlantısı üzerinden canlı yayın yapar.
Polis tarafından olay yerinde Genel Bilgi Taraması (GBT) yapılan Akman, Mardinli olması ve ailesinin politik geçmişinden kaynaklı gözaltına alınır. Orman yangını ile ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılır. Olaya dair gözaltına alınan tek kişi olan Akman’ın sorgusu devam ettiği sırada “Öfkeli Kürdistan Gençliği” adlı sanal medya platformu Twitter (X) kullanıcısı tarafından yapılan “Pendik Kurtköy’de bulunan ormanlık alana birimlerimizce ateşten eylem gerçekleştirilmiştir” paylaşımından sonra Akman’ın sorgusu İstanbul Terörle Mücadele Şubesine (TEM) devredilir.
Soylu hedef gösterdi
Akman sorgulandıktan sonra çıkarıldığı mahkemece “örgüt üyeliği” ve “örgüt faaliyeti çerçevesinde orman yakmak” iddialarıyla tutuklanarak cezaevine gönderilir. Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından hedef gösterilen Akman’ın iktidar yanlısı basın yayın kuruluşları tarafından linç edilir ve bir hafta boyunca konuya ilişkin haberler yapılır.
Akman’ın yangının söndürülmesi için itfaiye başta olmak üzere devletin resmi kurumlarına haber vermesi tespit edilmesine rağmen hakkında “örgüt üyeliği” ve “örgüt faaliyeti çerçevesinde orman yakmak” suçlamaları ile iddianame hazırlanır. Hakkında açılan davanın karar duruşmasında iddianamede yer almamasına rağmen mahkeme suçun mahiyetinin bozulabileceğine hükmederek “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozmak” suçundan ek savunma alınmasına hükmetti.
Yangını haber vermesi suç delili oldu
Devam eden yargılamada Akman’a “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet, “örgüt faaliyeti çerçevesinde orman yakma” iddiasıyla 25 yıl hapis cezası verilir. Akman’ın avukatı tarafından İstanbul Bölge Adliye Mahkemesine yapılan itiraz reddedilirken yerel mahkemenin verdiği ceza onanır.
AYM mahkeme kararını yerinde buldu
Bunun üzerine Yakup Akman’ın avukatı Nurettin Kuzu adil yargılanma hakkı ihlal edildiği gerekçesi ile Anayasa Mahkemesine (AYM) başvurur. AYM yerel mahkemenin verdiği kararı yerinde bulur ve yapılan başvuruyu reddeder.
Yargıtay 3’ncü Ceza Dairesine giden dosya 19 Ekim 2022 yılında Akman’a verilen 25 yıl hapis cezasını onarken ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası kararını usulden bozar. “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” iddiasıyla Akman hakkında yeniden yargılama kararı verir.
26 Ocak 2023’te yeniden yargılama kapsamında 11 Ekim’de görülen karar duruşmasında, Akman’a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir. Mahkeme, Akman’ın mahkemedeki tutumu ve yangını ihbar etmesini göz önünde bulundurarak verdiği cezada indirime giderek ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını müebbete çevirdi.