İsviçre’de göç karşıtlığı

Dünya Haberleri —

İsviçre

İsviçre

  • Nüfus yoğunluğunu gerekçe yapan iktidardaki Halk Partisi, İsviçre’de göçün sınırlandırılması için referanduma gitmeye hazırlanıyor.

İsviçre'de iktidardaki Halk Partisi, göçün azaltılması için referanduma gitmeye hazırlanıyor. Parti, bu girişim "eşsiz manzaramızı, yüksek yaşam kalitemizi, ortalamanın üzerindeki refahımızı korumak ve kendimiz ve çocuklarımız için güvenli, özgür bir gelecek için acildir." açıklaması yaptı.

İsviçre, 2050'den önce nüfusun 10 milyona ulaşmasını engellemek amacıyla göçü sınırlamak için hazırlanan planı referanduma götürmeye hazırlanıyor. 

Göçmenlere karşı 114 bin imza

Aşırı sağcı İsviçre Halk Partisi (SVP), Bern'deki Federal Başbakanlık'a konuyla ilgili halk oylaması yapılması için 114 bin 600 imza teslim etti. Ekim ayında yapılan İsviçre genel seçimlerini kazanan ülkenin en büyük partisi SVP, açıklamasında "Kitlesel göç, küçük ülkemiz için yıkıcı sonuçlar doğuracak şekilde çılgınca yoluna devam ediyor" ifadesini kullandı. Açıklamada, girişimin kabul edilmesi "eşsiz manzaramızı, yüksek yaşam kalitemizi, ortalamanın üzerindeki refahımızı korumak ve kendimiz ve çocuklarımız için güvenli, özgür bir gelecek için acildir." denildi.

Kontrollü göç istiyorlar

SVP'nin 43 yaşındaki lideri Marcel Dettling, "Bugün çok fazla yabancı geliyor ve bunlar doğru kişiler değil. Ülkemizin ve nüfusumuzun yararına olacak kontrollü bir göçe ihtiyacımız var" dedi. İsviçre'nin doğrudan demokrasi sistemine göre vatandaşlar 18 ay içinde 100 bin geçerli imza toplayarak halk oylamasının yolunu açabiliyor. İmzaların onaylanmasından sonra oylamanın gerçekleşmesinin genellikle aylar, hatta yıllar aldığı belirtiliyor. 

Dörtte birini yabancılar oluşturduğu ülkede nüfus 2018 sonunda 8,54 milyon iken 2022 sonunda 8,82 milyona ulaştı. BERN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.