Halfeti’de 17 Mayıs gecesi yaşandığı iddia edilen çatışma sonrasında gözaltına alınan onlarca kişi, ağır işkencelerden geçiriliyor. Avukatları, bazılarının yürüyemeyecek durumda olduğu, çoğunun konuşmakta güçlük çektiğini aktardı.

İşkence ve hakaretin görüntüleri de ortaya çıkmasına rağmen  dün de tavrını sürdüren Türk devlet güçleri, gözaltındakileri ters kelepçeyle ve işkence izlerini kapatma gereği duymadan Urfa Adliyesi’ne getirip gözaltı sürelerini 4 gün daha uzattı.

Halfeti’de gözaltına alınan aralarında çocuklarında bulunduğu en az 38 kişiye yönelik işkence ve kötü muameleye tepki gösteren ÖHD, Kürtleri kolektif cezalandırma anlayışının devam ettiğini söyledi.

Urfa’nın Halfeti ilçesine bağlı Dergili Mahallesi’nde 18 Mayıs günü çıkan çatışmada 1 özel harekat komiser yardımcısının yaşamını yitirmiş, 2 polis de yaralanmıştı. HPG’li oldukları iddia edilen 2 kişinin yaşamını yitirdiği olay sonrası Halfeti ve Bozova ilçelerinde düzenlenen ev baskınlarında çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanların işkenceye maruz kaldığı yönünde ilk günden bu yana yansıyan bilgiler, netlik kazandı.

Urfa Barosu İnsan Hakları Merkezi’nin Twitter hesabından gözaltına alınanların maruz kaldığı işkence ve kötü muameleye dair paylaşımlarda bulunuldu. Paylaşımlarda aralarında çocukların da olduğu en az 38 kişinin gözaltında olduğu ve işkence yapıldığına dair somut emarelerin olduğu belirtildi. Gözaltına alınan bazı kişilerin götürüldükleri Bozova Yaylak Jandarma Komutanlığı bahçesinde elleri arkadan kelepçeli şekilde yine yüzükoyun yere yatırıldığı fotoğraflarla birlikte şu paylaşımlarda bulunuldu: “Suç duyurusudur! İşkence ulusal ve uluslararası mevzuata göre mutlak yasaktır. Halfeti ilçesinde gözaltına alınan 12 kişinin işkenceye uğradığı yönünde ihbarlar alıyoruz. Sonradan alınanlarla birlikte şuanda yaklaşık 35 kişi gözaltında bulunmaktadır. Avukatların müvekkilleriyle görüşmesine hukuka aykırı şekilde sınırlamalar getirilmiştir. Bir avukat birden fazla müvekkili olmasına rağmen sadece biriyle ve çok sınırlı süreyle görüştürülmektedir. Bazı şüphelilerin avukatlarıyla görüşmesi polis nezaretinde yapılmaktadır. İşkence yapıldığına ilişkin somut emareler bulunmaktadır. İşkenceyi bu coğrafyadan söküp atana dek hukuk mücadelemizi sürdüreceğiz. İşkence alanen işlenmektedir. Burasi Bozova Yaylak Jandarma Komutanlığı Bahcesi. En az 38 kişi gözaltında masuniyet karinesi açıkça ihlal edilmektedir bunu içerisinde çocuklar da var...”

İşkence altında ifade alındı

Halfeti ve Bozova ilçelerinde gözaltına alınanlardan 11 kişinin ifadesi baskı altında alındı. İfadesi alınanlar işkence altında polisin hazırladığı tutanaklar zorla imzalatıldı. Gözaltına alınan Alakuş Ailesi fertlerinden Mehmet Alakuş, ifadesinde örgüte yardım ettiği amcasının ve köyde bulunan herkesin örgüte yardım ettiğini söylüyor. Avukatların kendisiyle yaptığı görüşmede Alakuş’a ciddi işkencelerin yapıldığını ailesi ve eşiyle tehdit edildiği belirtildi. Konuşmakta bile zorlanan Alakuş’un, kendisine yapılan işkencelerden kaynaklı çok korktuğunu ve bu yüzden işkencenin yapılmadığını söylediği kaydedildi.

Avukatlara keyfi kısıtlama

 Gözaltında birden fazla müvekkili olan avukatların Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla sadece 1 kişiyle görüşebileceği şeklinde kısıtlama kararı verildiği belirtildi. Bu durumun yasalara aykırı ve keyfi bir uygulama olduğunu kaydeden Urfa Barosu, hukuksuz uygulamanın derhal sonlanmasını istedi.

Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı’yla görüşen Urfa Baro Başkanı Abdullah Öncel, avukatlara getirilen 1 kişiyle görüşme kısıtlamasının kaldırılması, müvekkillerine yapılan görüşmelerde polis nezaretinin olmaması, gözaltına alınanlara dönük kötü muamele ve işkencenin durdurulması ve gözaltına alınanların Adli Tıp dahil olmak üzere her türlü sağlık kontrollerinden geçirilmesi talebinde bulundu. İşkenceyi inkar eden savcılık, konuyla ilgileneceklerini söyledi.

   

Hastaneye götürülmüyorlar

 Gözaltında işkenceye maruz kalanların hiçbirinin hastaneye götürülüp darp raporu alınmadığı öğrenildi. Müvekkilleriyle görüşen avukatlar, müvekkillerinin tanınmayacak halde olduklarını ve yürümekte zorlandıklarını aktardı. Gözaltında olanların işkence edildikleri gün gibi orta olduğunu, ancak buna rağmen hastaneye götürülüp darp alınmadığını dile getirdi.

İşkence devam etti

 Kamuoyuna yansımasından sonra işkencelerin bir nebze de olsa hafifletildiğini, ancak halen devam ettiği öğrenildi. Kaç kişinin gözaltında olduğu yönünde avukatlara bilgi verilmedi.

   

4 gün uzatıldı

Halfeti ve Bozova’da gözaltına alınan onlarca kişinin gözaltı süreleri dün itibariyle 4 gün uzatıldı. Gözaltı süreleri uzatılan yurttaşlar, dün Urfa Adliyesi’ne getirildi. Gözaltında olanların yürüyemeyecek durumda olduğu görülürken, bazılarının ise ayakkabılarının olmadığı, kiminin ise yarı çıplak bir vaziyette olması dikkat çekti. Hepsinin el, yüz ve kafalarında şiş ve morluklar olduğu görüldü. Hepsinin eli yüzü kan içinde olmasına rağmen ters kelepçeyle getirilmeleri, koridorda ayakta ve yüzleri duvara dönük bekletilmeleri dikkat çekti.

Kürtlere kolektif cezalandırma

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) da yazılı bir açıklamayla işkenceyi protesto etti. Halfeti’de, 17 Mayıs gecesi yaşandığı iddia edilen çatışma sonrasında Dergili ve civar köylerde yapılan operasyonlarda çok sayıda kişinin gözaltına alındığı belirtilen açıklamada, “İki aile tüm fertleriyle gözaltına alınmış ve il merkezindeki TEM Şube’ye götürülmüşlerdir. Gözaltına alınan vatandaşlar TEM Şube’de ağır işkenceye uğramış ve 24 saatlik avukat görüş yasağı dolmasına rağmen polisler; ‘Şehidimiz var, görüştürmüyoruz’ diyerek avukatları şubeye almamışlardır. Önceki gün 21.00 sıralarında avukatlarıyla görüştürülmeye başlanan yurttaşların bazılarının yürüyemeyecek kadar kötü durumda olduğu ve çoğunun konuşmakta dahi güçlük çektiği gözlemlenmiştir. Avukatların ve müvekkillerinin Türkçe konuşmaya zorlandığı, polis eşliğinde görüşme dayatılması gibi usule aykırı keyfi uygulamaların yaşandığı şubede, işkencenin devam ettiği kaygısını taşımaktayız.

Müvekkilleri ile görüşme talebinde bulunan avukatlardan vekalet istenmektedir, avukatlar sağlık kontrolü, parmak izi alınıyor gibi bahanelerle bekletilirken, şahısların ifadelerinin CMK avukatları eşliğinde alındığı anlaşılmıştır. Urfa Barosu yönetimi ve Baro Başkanı konu ile ilgili savcı ile görüşmüş, fakat henüz bir netice alınamamıştır” denildi.

Urfa TEM Şube’de hukukun tüm kurallarının askıya alındığı ve tamamen hukuksuz, keyfi uygulamaların yaşanmaya devam ettiği vurgulanan açıklamada, yaşanan bir çatışmadan kaynaklı olduğu iddiasıyla onlarca kişiye işkence yapılmasının “Kürt halkına karşı uygulanan kolektif cezalandırma anlayışı olduğu” ifade edildi.

   

Açıklamada, geçtiğimiz hafta Türkiye’yi ziyaret eden İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) heyetine de çağrı yapıldı: “CPT heyetine işkenceye sıfır tolerans iddiası ile açıklama yapan Adalet Bakanlığı ve yargı yetkililerini görevlerini yapmaya, yaşanan bu zorbalığa seyirci kalmamaya, meslektaşlarımızın bir an önce müvekkilleri ile görüşmesi için gereğinin yapılması için yasaları uygulamaya çağırıyoruz.  CPT yetkililerini Türkiye’de ayyuka çıkan işkence vakalarına gereği gibi tepki göstererek yaptırım uygulamaya çağırıyoruz. İşkencecilere ise; gerek ulusal gerek uluslararası düzenlemeleri hatırlatarak işkencenin mutlak yasak olduğunu hatırlatıyoruz! Unutulmamalıdır ki bugün olmasa bir gün işkenceciler mutlaka hukuk önünde hesap vereceklerdir! Barolar ve insan hakları örgütleri ile birlikte sürecin sonuna kadar takipçisi olacağımız gibi işkencecileri yargı önüne çıkarmak için her türlü hukuki girişimde bulunacağımızı, kamuoyuna saygıyla bildiririz.”

 

URFA