Devletin derdi Kürt’e boyun eğdirmek

Kadın Haberleri —

Edibe BABUR

Edibe BABUR

  • TUHAY-DER Eşbaşkanı Edibe Babur’un “Kürtler size asla boyun eğmeyecek” sözüne açılan davada Edibe Babur’un başını eğmeye çalışan polisler tanık olarak dinlenecek.  

ZELAL TUNÇ / JİNNEWS-WAN

 

Siyasi soykırım operasyonlarını protesto amacıyla 4 Kasım 2021’de Wan’ın (Van) Sanat Sokağı’nda düzenlenen basın açıklamasına polis saldırmıştı. Yapılan saldırıda Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY – DER) Eşbaşkanı Edibe Babur da gözaltına alındı. Gözaltı sırasında üç polisin Edibe Babur’un başını eğmeye çalışması ve zulüm etmesi fotoğraf ve kameralara yansırken, Babur’un da o anki sözleri kameralara yansıdı.

Edibe Babur, üç polis tarafından gözaltına alınmaya çalışıldığı sırada, “Kürtler size asla baş eğmeyecek” dedi. 13 saniyelik olan bu görüntü gündeme oturdu.

İfadesi alınmadan soruşturma açıldı

Daha sonra gözaltı otobüsüne bindirilen Babur, görüntülerin dolaşıma girmesi üzerine gelen tepkiler nedeniyle Van Emniyet Müdürlüğü’ne götürülmeden askeri hastaneye götürülerek muayenesi yapıldıktan sonra serbest bırakıldı. Ardından Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından aranarak ifadeye çağrılan Babur, tekrar ifade vermek için karakola gitti. Gittiği karakolda “Bir yanlışlık olmuş” denilerek geri gönderildi. İki gün sonra ifade vermek üzere tekrar emniyete çağrılan Babur avukatıyla birlikte gittiği emniyette hakkında “Kürtler sizlere asla boyun eğmeyecek” sözlerine yönelik soruşturma açıldığını öğrendi.

Polisler tanık oldu

Edibe Babur hakkında Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “Gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet” ettiği iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame, Van 4’üncü Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. 

“Kürtler size asla boyun eğmeyecek” sözüne açılan davanın ilk duruşması 26 Mayıs’ta görüldü. Mahkeme, delillerin toplanması ve olay sırasında baş eğdirmeye çalışan polislerin tanıklıklarına başvurmak için bir sonraki duruşmayı 11 Kasım’a erteledi.

 

 

Kürt kadını başını eğmedi

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Edibe Babur, 2 Eylül’de gözaltına alınan ve başı aynı şeklide eğdirilmeye çalışan HDP milletvekili Semra Güzel’in durumuna dikkat çekti.  Babur yaptığı konuşmada şunları dile getirdi: “Sözlerimin basına düşmesi üzerine dava açıldı. Hakkımda şu ana kadar 13 dava açılmış durumda. Defalarca tehdit edildim. Buradan bir kez daha söylüyorum; bu davalarla bana, bir Kürt kadınına asla boyun eğdiremeyecekler. Leyla Qasım’dan Semra Güzel’e dek Kürt kadını baş eğmedi, eğmeyecek.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.