Devletine dayanan Abdulkerim!

Siirt AKP çetesi

Siirt AKP çetesi

  • Newala Qesaba’daki inşaat, Siirt halkı ve sivil toplum örgütlerinin itirazına rağmen bitmek üzere. İnşaatı üstlenen ise ‘Kürt kökenli’ iş birlikçi müteahhit Abdulkerim Dayan.

Cinayet, katliam ve toplu mezarları kabul edip yüzleşmeyen devlet, Newala Qesaba’da (Kasaplar Deresi) olduğu gibi örtbas, hafızadan silip unutturma peşinde.

Botan bölgesinde özellikle 1984’ten sonra katledilen yüzlerce sivil ve gerilla, toplu şekilde toprağa verildi. Evlerinden alınan, sokak ortasında kaçırılan birçok insan da katledilerek, toplu olarak toprağın altına gömülme ihtiyacı bile duyulmadan çöpe atıldı. Yıllardır kitaplara, hikayelere ve çeşitli türkülere konu olan Newala Qesaba da katledilenlerin atıldığı, gömüldüğü yerlerden. Türk devletinini, 1915’te soykırıma uğrattığı Ermeni ve Keldaniler ile 1984’ten itibaren katledilen en az 300 Kürt’e mezar olan Newala Qesaba’da ayrıca Mahsum Korkmaz ve   PKK'ye katılan ilk imam Mehmet Oktay gibi öncü isimlerin de cenazeleri bulunuyor.

1915’ten itibaren Ermeniler ve Keldaniler, 1980 ve 90’lı yıllarda da başta Kürtler olmak üzere ağır insan hakları ihlallerine uğrayan, zorla kaybedilen, işkence ve faili meçhul cinayetler sonucu yaşamını yitiren yüzlerce insanın cenazesinin bulunduğu yerdir. Yeni mahalle ve koperatif mahalleleri ortasında 405 dönümlük alandır.

Suikast imarı erteletti

Newala Qesaba, Sêrt’in (Siirt) Yeni ve Kooperatif mahalleleri arasındaki 405 dönümlük bir alandır. 1991 genel seçimleri arifesinde PKK’nin intikamı olarak kabul edilen bir suikast yaşandı. Cesetlerin Kasaplar Deresi’ne gömüldüğü sırada Belediye Başkanı olan ANAP’lı Mahmut Çalapkulu evinde öldürüldü. Gece evinin zili çalınan eski başkan, kapı açılır açılmaz iki kişi oldukları sanılan eylemcilerin kurşunlarına hedef oldu. Ağır yaralanan Çalapkulu, kaldırıldığı hastanede kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Bu suikasttan sonra kimse Newala Qasaba’ya imar izni için yanaşmadı.

Yoldan sonra Polis Akademisi

Devlet, Kürtlerin hafızasına saldırı kapsamında bir dönem çöplük olarak kullanılan Newala Qesaba’nın yapılaşmaya açılması için önce içinden bir duble yol geçirdi. Fethullah Gülen Grubu’nun etkin olduğu dönemde Polis Akademisi kurulmasına izin verildi.

'Kürt kökenli' müteahhit

Devlet, Newala Qasaba sürekli bina dikmek istediği halde bina dikecek müteahhit bulamıyordu. Siirt’in en zengin Arap müteahhitleri, bu alana saygı gösterdikleri için tevessül etmedi. AKP-MHP iktidarı Kürtlere karşı yeniden savaş ilan ettiği 2015’ten sonra girişimlerini hızlandırdı ve iş birlikçi ‘Kürt kökenli’ müteahhitleri görevlendirdi. Yeni proje için derenin girişine, projenin detaylarını içeren tabela asıldı. ‘War Yapı’ adlı şirketleriyle Abdülkerim Dayan ve Niyazi Yılmaz, onlarca villa, 8 katlı binalar ve yüzme havuzu inşa etmeye başladı.

 

Kim Abdulkerim Dayan?

Abdulkerim Dayan, Siirt Belediyesi’ne kayyum atanınca AKP’liliğini resmileştirdi. 2016’da AKP İlçe yönetici oldu. Böylece iyice pervasızlaştı. Baraj için kendi köylerinin topraklarını devlet zoru ucuz maliyetli kamulaştırdı. Devletin desteğiyle köylülerin hilafına Eruh’un Bilgili köyünün aşağısında Eruh Barajı’nı yaptı.

Newala Qasaba üzerine bina inşa etmesi karşılığında devletten ihaleler de arttı; Pervari Doğan Kalekolu, Pervari Yolu, Siirt Güreş Caddesi, Eruh Hükümet Konağı gibi.

Siirt’e gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bakanların halkla buluşma yemeğini ve konaklama masraflarını üstlenmeyi de ihmal etmedi. Bunun ödülü de kayyum yönetimindeki Siirt Belediyesi’nin temizlik işleri oldu.

Bürokratları da 'görüyor'

Abdulkerim Dayan, Süleyman Soylu, Siirt eski Emniyet Müdür Yardımcı Nihat Özen ve eski Vakıflar Müdürü Sait Sancar’la eküriydi. Sait Sancar döneminde Siirt’teki vakıf arazilerinin çoğu ona verildi. Dayan da Newala Qesaba’daki villalardan Sait Sancar, AKP İl Başkanı Ekrem Olgaç, Ankara'da işlerini yürüten AKP eski Milletvekili Osman Ören'e birer tane hediye etti.

Kaçak katta 'alem'

Abdülkerim Dayan, imara uygun olmamasına rağmen Eruh yolu üzerine bir benzin istasyonu inşa etti. Daha sonra kayyum döneminde imar izni alındı fakat benzinliğin son katı kaçak. Orayı da "gece alemi ve toplantı yeri” olarak kullanıyor ve devletin bürokratları ile AKP yöneticilerini ağırlıyor. Vali ve yardımcıları, MİT yetkilileri, Emniyet Müdürü ve yardımcıları, AKP İl Başkanı Ekrem Olgaç ve Hançer Timi çetesini başları, buranın müdavimlerinden.

Devletin koruma zırhı

Abdülkerim Dayan en son yüzlerce esnafın iş yerlerinin olduğu yeri vakıftan aldı. Burayı polis zoruyla boşalttı. Abdülkerim Dayan halkın korkusundan polis kurumasıyla geziyor. Zırhlı araç ve devlet korumasına rağmen korkan Dayan’ın dayandığı başka iş birlikçi odaklar da var.

ZANA AKSU - ANF/SİİRT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.