Devrim ölüme terk edildi

  • Ağır hasta tutsak Devrim Ayık’ın (30) annesi Hülya Ayık, tutuklanmadan önce Corhn (bağırsak) hastalığı olan oğlunun durumunun kritik olduğunu belirterek tahliyesini istedi.

NİHAL BAYRAM / MAİNZ

Devrim, Özgür Halk çalışanı olduğu dönemde 2 Ekim 2015’te İzmir’deki evi basılarak gözaltına alınmış, 'örgüt üyesi' olduğu suçlamasıyla tutuklanmıştı. Üç yıllık tutukluluktan sonra tahliye olsa da aynı dosya kapsamında birçok kez tutuklanan Devrim, 12 Ocak 2021’den itibaren cezaevinde. Eskişehir H-Tipi Cezaevi’nde tutulan Devrim’in annesi oğlunun bağırsaklarının iflas ettiğini belirterek bir an önce tahliye edilmesini istedi. Oğulunun cezaevine girmeden önce ameliyat olduğunu, bağırsaklarının 40 santimetre alındığını, cezaevinde tedavisi aksaması nedeniyle ikince kez ameliyat olduğunu ve bağırsağının 60 santimetre daha alındığını söyledi. 2006’da geçirdiği kaza nedeniyle sağ gözünü tamamen kaybeden, sol gözü de miyop olan oğlunun acilen tedaviye ihtiyacı olduğunu söyleyen Hülya Ayık, "Tedavi yerine uygunsuz koşullarda kalıyor, açık bir şekilde ölüme terk etmişler" dedi.

Bulaşıkları tuvalette yıkıyor

Oğlununun tutukluluk koşullarına dikkat çeken Hülya Ayık, "Devrim’in aktardığına göre tuvaleti başının ucunda; mutfağı, lavabosu, banyosu olmayan bir odada kalıyor. Bulaşıklarını tuvalet lavabosunda yıkıyor, duşunu tuvalette alması gerekiyor. Ancak su o kadar yağlı ve paslıymış ki, duş bile almak mümkün değil" diye konuştu. Odasının kirli olduğunu ve temizlik malzemesinin de verilmediğini aktaran Ayık, şunları ifade: "Sağlam bir insanın bile kalamayacağı küçücük, hamam böcekleri ile dolu bir odada Devrim bu hasta hali ile kalmak zorunda. Ki Devrim’in hastalığı zaten başlı başına enfeksiyon hastalığı olduğu için bu hücre tipi oda, zaten onun için bir işkencedir."

Her defasında yarım tedavi

Oğlunun 2015’den bu yana 5 kez tutuklanarak cezaevine konulduğunu söyleyen anne Hülya Ayık, şöyle devam etti: "Her çıktığında tedaviye tam başlıyoruz, tedavi iğneleridir, raporlarıdır vs. tam düzene koyacağız derken Devrim tekrardan bir şekilde gözaltına alınıp tutuklanıyor" dedi. Oğlunun gizli tanık beyanlarına dayanarak tutuklandığının altını çizen anne, "Gençler ile parkta halay çekmiş, Kürtçe müzik söylemiş… gibi şeylerle propaganda ve üyelik gerekçesi ile defalarca kez tutuklanıp cezaevine koyuldu. Bu yüzden tedavisi hep yarım kalıyor. Tedavisini yaptıramazsak gerçekten geri dönüşü olmayacak durumlar ile karşı karşıya geleceğiz. İzmir’de cezaevindeyken tedavi edilmediği için en son hastaneye kaldırıldı, bağırsağı 60 santimetre daha kesildi."

Üç ayda üç cezaevi

Oğlunun önce İzmir’de bulunan Şakran Cezaevi’ne, ardından Edirne F Tipi Cezaevi’ne, oradan da Eskişehir’e sürgün edildiğini kaydeden Hülya Ayık, cezaevlerinin hasta tutsakların sorumluluğunu almak istemediğini belirtti. Ayık, "Devrim üç ayda üç cezaevi değiştirmek zorunda kaldı. Hasta olduğu için sorumluluğu ağır, herkes topu birbirine atıyor. Madem bakmayacaksınız, bırakın biz tedavisini yapalım" diye konuştu.

Mahkemenin sağlık gerekçesiyle tahliye talebini reddettiğini kaydeden anne Ayık, "Tahliyesini sağlamak için imza kampanyası başlattık. Cezaevinde Devrim gibi daha birçok ağır hasta tutsak var. Devrim ve Devrim gibiler için cezaevi işkencedir, zulümdür. Açlık grevleri de devam ediyor. Baskılar artıyor özellikle hasta tutsaklara daha fazla eziyet ediliyor" dedi.

Hasta tutsak İhsan Gültekin’in cezaevinde hayatını kaybettiğini hatırlatan Ayık, "Cezaevlerinden artık daha fazla tabut çıkmasın. Tutsakların sesine kulak verin, seslerine ses olun" çağrısında bulundu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.