Devrimci bir yürek: Nûjiyan

Kadın Haberleri —

Nujiyan Erhan (Tuğba Akyılmaz)

Nujiyan Erhan (Tuğba Akyılmaz)

  • Nûjiyan’ı “Bir gazeteciden daha fazlası, devrimci bir yürek” sözleriyle anlatan TAJÊ üyesi Neam Îlyas, “Fermandan sonra kendimizi toparlayabilelim diye bizi çağırır okuma yazma öğrenmemizi isterdi. Bize Kürtçeyi Latin alfabesi ile gösteriyordu” dedi.

Özgür basın tarihinde önemli bir yeri olan Nûjiyan Erhan bundan 7 yıl önce KDP tarafından katledildi. 2005 yılında, Kürt gençleri arasında başlayan "canlı kalkan" eylemine katılarak, savaşın yoğun olduğu dönemlerde direnişin bir parçası olan Nûjiyan, Kandil'den dönmeyerek, Kurdistan dağlarında devrimci bir gazeteci olarak yeni bir hayata adım atar. Bu süreçte, Kürt halkının mücadelesini, acılarını ve umutlarını kalemiyle ve kamerasıyla dünyaya duyurur.

Êzidî Kadın Özgürlük Hareketi (TAJÊ) üyesi Neam Îlyas, Nûjiyan’ın soykırım tehdidi altındaki Êzidî kadınların sesi olduğunu söyledi. Bir gazeteci ve bir kadın olarak Nûjiyan’ın, Êzidî kadınların yaşadıklarına tanık olduğunu belirten Neam, şunları belirtti: “Bir gazeteci ve bir kadın olarak başımıza gelenleri, Êzidî kadınların ne gördüğünü, ne yaşadığını ve hangi zorluklarla karşılaştığına tanık oldu ve yazdı. Hakikatin ve gerçeğin sesi, Şengal sesi oldu. Şehit Nûjiyan hoş sohbet biri idi. Yanındakiler onu dinlemeye doymazdı. Sıcakkanlıydı. İnsanlar onunla kolayca bağ kurardı, özellikle de anneler. Her eve giderdi. Şengalliler gibi çadırlarda yaşardı. Biz ne zorluk yaşasak o da aynı zorlukları yaşardı. Haber yapmak için çadırını bizim yanımıza taşıdı ve orada arkadaşlarıyla birlikte çalışırdı.”

 

TAJÊ üyesi Neam Îlyas

 

Bir gazeteciden daha fazlası

Nûjiyan’ı “Bir gazeteciden daha fazlası, devrimci bir yürek” sözleriyle anlatan TAJÊ üyesi Neam Îlyas, “Her zaman bana uğrardı. Fermandan sonra kendimizi toparlayabilelim diye bizi çağırır okuma yazma öğrenmemizi isterdi. Bize Kürtçeyi Latin alfabesi ile gösteriyordu” şeklinde konuştu.

Îlyas, Nûjiyan’ın şehadetinin kendilerini çok etkilediğini ifade ederek şöyle dedi: “Nûjiyan'ın şehadeti hepimizi derinden etkiledi. 2017 yılında, bu ayda, KDP, Erdoğan ile işbirliği yaparak Şengal'e büyük bir ihanet saldırısı gerçekleştirdi. Xanesor'a yapılan saldırıda, arkadaşımız Nûjiyan hedef oldu. 10’a yakın arkadaşımız şehit düştü. Aralarında kadın arkadaşlarımız da vardı. Arkadaşımız Nûjiyan, Nazê, Têkoşîn hedef alındı.”

Nûjiyan’ın büyük bir devrimci olduğunu belirten Neam, “Onun şehadeti bu büyük ihanetin sonucuydu. Bugüne kadar da Êzidîlere yönelik ihanet devam ediyor. Kirli bir siyasetle halkımıza Şengal’e ve Êzidî kadınlara saldırıyorlar. Şu anda burada çalışıp çabalayan arkadaşlarımız, Nûjiyan'ın takipçileridir. Nûjiyan'ın burada emeği çok büyüktür. Onun emeğini asla unutmayacağız. Genç kadınlar olarak, Nûjiyan'ın takipçisiyiz. Onu asla unutmayacağız” diye konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.