‘Devrimden beri size yazıyoruz’

Kadın Haberleri —

.

.

  • Rojava Devrimi’nin dünyada yarattığı etkinin yankıları sürüyor. Devrim ile birlikte Rojava’ya giden 12 Fransız kadını yaşadığı 3 yıllık deneyimi, “Devrimden beri size yazıyoruz: Rojava'daki kadın enternasyonalistlerinin hikayeleri” kitabında bir araya getirdi. 

JIYAN ELMA / PARİS

12 Fransız kadının, “Rojava Devrimi”nden bu yana birçok kadının aktarımlarına ve yıllar süren izlenimilere dayanarak yazdığı "Nous vous écrivons depuis la révolution: Récits de femmes internationalistes au Rojava” (Devrimden beri size yazıyoruz: Rojava'daki kadın enternasyonalistlerinin hikayeleri)  kitabı raflarda yerini aldı.

9 yıl önce Suriye'de Esad rejimine karşı ayaklanma ve bunu takip eden iç savaş bütün şiddetiyle devam ederken, Rojava’da Kürt kadın ve erkek savaşçılar kendilerine yönelen tüm saldırılara karşı mücadeleyi kendi ellerine alma kararlılığını ortaya koydular. 18'i 19 Temmuz 2012'ye bağlayan gece Halk Savunma Birlikleri (YPG) savaşçıları Kobanê halkıyla birlikte Esad rejiminin güçlerini şehir dışına sürdü ve yönetimi ele geçirdi. Bu mücadelede kadınlar da aktif bir şekilde yeraldılar ve 2013 yılında YPJ'yi (Kadın Savunma Birlikleri) kurdular. Kobanê'nin kurtuluşunun ardından diğer alanlarda da  Baas rejiminin güçlerini geri çekmesi temelinde Rojava'nın kurtarılması gerçekleştirildi. Kobanê ve Rojava artık özgürdü! Kurtarılan Kürt yerleşim alanlarında hızla özyönetim yapılandırılmasına geçildi. 2013'ün Kasım ayında Rojava'da yaşayan tüm dini/mezhepsel ve etnik grupların katılımıyla yeni bir demokratik anayasa kabul edildi ve Ocak 2014'de de Rojava'da demokratik özerklik ilan edildi. 

12 Fransız aktivist 3 yıl Rojava’da kaldı

Kürtlerin YPJ şahsında Rojava’da gerçekleştirdiği devrim ve bu devrimin anayasası bütün dünya kadınlarına bir umut olmuş ve Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinden Enternasyonal/ Feminist kadın, Rojava Devrimi’ni daha yakından tanımak için Rojava’nın yolunu tutmuştu. 2014’te Demokratik Anayasa ilanından sonra Fransa’da bir araya gelen 12 Feminist kadın oradaki izlenimleri yazmak üzere Rojava’ya gitti ve 3 yıllık bir çalışma sonrası Rojava devrimini anlatan, "Nous vous écrivons depuis la révolution: Récits de femmes internationalistes au Rojava” (Devrimden beri size yazıyoruz: Rojava'daki kadın enternasyonalistlerinin hikayeleri) isimli kitabı yayınladı. 

Tanıtımı DKTM Paris’te yapıldı

CDK-F Dış İlişkiler Üyesi Berivan Fırat moderatörlüğünde yapılan kitap tanıtımı ve imza gününe çok sayıda Kürt siyasetçi ve enternasyonal aktivist katıldı. Tanıtım seminerinde konuşan aktivist yazarlar, yaşadıkları bu deneyimi hayatlarının başka hiçbir alanında hiçbir zaman yaşayamayacaklarını belirtti. Büyük ölçüde kadınlar tarafından ve kadınlar için uygulanan ve Rojava'da sürmekte olan devrime katılan, yer alan kadınların tanıklıklarından oluşan bir derleme. Kitap oldukça etkileyici ve ilham verici hikayelerden oluşmakta. Bir kişinin hayatını ve yoldaşların yaşam koşullarını iyileştirmeye adamasının zorluğuna kısa ama yoğun bir bakış sunuyor.

Rojava’ya davet

“2012'den beri kendi özerk yapılarını oluşturmak için titizlikle çalışan Kuzey-Doğu Suriye'den kadınların projesini ve gerçekliğini keşfetmeye davet ediyoruz hepinizi” diyen kadın aktivistler, Rojava’daki silahlı savunma, sivil öz savunma, eğitim, kooperatifler, taban demokrasisi ve kadın hareketi ile ilgili de önemli bilgiler içermektedir.

“Bu kadınların hem enternasyonalist ruhundan hem de tarihsel perspektiflerinden etkileniyoruz. Sürekli savaş tehdidine ve isimsiz ataerkil şiddete rağmen, sadece kendi kurtuluşları için değil, dünyanın dört bir yanındaki kadınların kurtuluşu için savaşmayı planlıyorlar” diyen yazarlar, Rojava’da sadece Kürt’ün değil, dünya kadınları içinde bir kurtuluş perspektifi arayışı olduğunu dile getiriyor. Kitabın hazırlanmasında Rojava’daki kadınların düşünce metinleri, şiirler, masallar, özel günlüklerden alıntılar, mektuplar, röportajlar ve daha başka formlardan da yararlanılıyor.

Kitap, Paris DKTM Kütüphanesinde ve Bütün online sitelerde satışta, erişmek için tıklayınız: https://amzn.to/3kHcX2a

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.