Dijital nesiller

Toplum/Yaşam Haberleri —

Sosyal Medya

Sosyal Medya

  • 12 kentte gençlerle gerçekleştirilen yüz yüze anket çalışmasına göre, Youtube ve Twitter’ı öğrencilerin kullanma oranı daha yüksek iken Facebook kullanma oranı öğrenci olmayanlarda daha fazla. Araştırmada gençlerin internette geçirdikleri süre televizyon izleme süresini yaklaşık 3’e katlıyor.

Türkiye ve Kurdistan’daki 18-29 yaş aralığındaki genç yetişkinlerin sosyal medya deneyimlerini inceleyen araştırmaya göre, en çok kullanılan sosyal medya platformları sırasıyla Instagram (yüzde 93), YouTube (yüzde 75) ve Twitter (yüzde 59) oldu. 

Facebook yüzde 49; Instagram’a ‘yenik düşen’ Snapchat ve özellikle Z kuşağının yoğun kullandığı TikTok kullanım oranı ise yüzde 25’in altında.

İstanbul, Çanakkale, İzmir, Bursa, Ankara, Adana, Kayseri, Samsun, Trabzon, Erzurum, Van, ve Amed’de 537 genç ile yüz yüze yapılan ankete göre, gençlerin sosyal medya kullanım pratikleri, paylaşım türleri ve motivasyonları sosyodemografik özelliklerle ilişkili.

Öğrenciler Youtube ve Twitter’ı kullanıyor

Youtube ve Twitter’ı öğrencilerin kullanma oranı daha yüksek iken Facebook kullanma oranı öğrenci olmayanlarda daha fazla.

Facebook, ‘öğrenci olmayanların üyelik oranının öğrenci olanlardan daha fazla olduğu’ tek sosyal medya platformu. Bu veri, Facebook’un gençler arasında popülerliğini yitirdiğine yönelik düşünceyi kuvvetlendiriyor. 

Neyi paylaşıyorlar?

İstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropollerde yaşayanlar Twitter ve Linkedin’i daha fazla kullanırken diğer şehirlerde yaşayanlar Instagram, YouTube, Facebook ve TikTok’u tercih ediyor. Metropollerde yaşayanlar, siyasi görüşlerini yansıtan içerikleri daha fazla paylaşıyor.

Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölüm Başkanı Aylin Sunam Audry tarafından yürütülen araştırmanın dikkat çeken bir diğer bulgusu da düşünce ve inanç yapısına işaret eden paylaşımlardan kaçınılması oldu. Paylaşımlar ağırlıkla ‘hayatlardaki değişimler, müzik, video ve gündelik hayatı’ içeriyor. 

Siyasi görüşünü yansıtan paylaşımlar yapanların oranı yüzde 21, dini görüşünü yansıtan paylaşımlar yapanların oranı ise yüzde 15 olarak belirlendi. 

Yüzde 85 internet kullanıcısı

TÜİK’in hazırladığı 2022 Yılı Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması Raporu, 16-74 yaş arasında internet kullanan bireylerin oranının %85 ve internet erişimine sahip hane oranın ise %94,1 olduğunu göstermektedir.

Bulgulara göre internetin neredeyse her evde olduğuna, kullanımının yıldan yıla arttığına ve bu teknolojinin artık sadece ekonomik olarak ayrıcalıklı kısma hizmet vermediğine işaret etmektedir. HABER MERKEZİ

 

*****

Cep telefonu kullanımı

TÜİK’in raporunda, bireylerin cep telefonu kullanımı ile ilgili veriler de yer almaktadır. Bu sonuçlara göre, 2018’de %93,2 olan 16-24 yaş arası bireylerin cep telefonu kullanımı, 2022’ye gelindiğinde %94,5’e yükselmiştir. Aynı artış oranları 2018’de %97,1 ve 2022’de %98,3 olarak 25-34 yaş arası grupta da görülmüştür.

İnternette ne kadar zaman harcanıyor?

Bu resmi kullanım oranlarının yanı sıra, bağımsız araştırma kuruluşlarının bu konuda yaptığı araştırmalar da bulunmaktadır. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından 2022’de gerçekleştirilen araştırmaya göre 15-21 yaş aralığındaki gençlerin internette geçirdiği zaman 4 saat 37 dakikadır.

Televizyonu 3’e katlıyor

Bu araştırmanın sonuçları gençlerin internette geçirdikleri sürenin, televizyon izleme sürelerini yaklaşık 3’e katladığını ve internet kullanan gençlerin %94,8’inin sosyal medya içeriklerini takip ettiklerini göstermektedir. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.