AKP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi’nin 3 Haziran’da Muş’ta yaptığı açıklama, Van’da BDP’ye yönelik operasyon yapılacağının sinyallerini vermişti. Tanrıverdi açıklamasında, “BDP’li belediye başkanlarına baktığımızda dağa destek vermek anlayışında. Özellikle BDP’li belediyelerin yöneticilerinin, başkan ya da idarecilerinin KCK operasyonlarıyla içeri alındıklarını ve suçlu olarak tutuklandıklarını görüyoruz. Bunların işbaşında görev yaparken kanuna aykırı çalışmalar yaptığını bunlardan anlıyoruz. Dolayısıyla bunlar siyasi bir operasyon değildir. Yargının operasyonudur. Yargı kim suç işlemişse cezasını verecektir. Bu noktada suç işleyenler de kendilerine dikkat etmelidir” diyerek BDP’lileri tehdit etmişti.


Cezaevindeki odalar boşaltıldı

Bu açıklamadan 5 gün sonra BDP’li Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz ve Edremit Belediye Başkanı Abdulkerim Sayan’nın da bulunduğu 10 BDP’li tutuklandı.
Van F Tipi Cezaevi’nden dün gelen bir haber ise operasyonların hükümetin talimatıyla yapıldığını gözler önüne serdi. AKP’li Tanrıverdi’nin konuşmalarından sonra Van F Tipi Cezaevi’ndeki koğuşların tutuklanacak, BDP’liler için boşaltıldığı ortaya çıktı. “Başkanlar bu odalara gelecek” şeklinde söylemlerin cezaevi koğuşlarına kadar yayıldığı tespit edildi. Bu iddialarla operasyonların nasıl yapıldığı ve operasyonun kimler tarafından yönlendirildiği de ortaya çıkarmış oldu. 

 

DİHA/VAN




40 rehine daha!

BDP'ye yönelik yoğunlaşan operasyonların son adresi Hakkari, Doğubeyazıt ve Bursa oldu. Üç ilde en az 40 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar Facebook'u kullanmak ile suçlandı.

Van'da 3'ü belediye başkanı 10 BDP'linin tutuklanmasının ardından dün Hakkari, Ağrı'nın Doğubayazıt İlçesi ve Bursa'da düzenlenen operasyonda BDP'li yöneticiler, belediye meclis üyeleri ve insan hakları kurumlarının temsilcileri hedef alındı. Hakkari'de 16, Doğubeyazıt'ta 12, Bursa'da 12 kişi gözaltına alındı. Doğubeyazıt Belediye Başkan Vekili Ali Söğüt ve Hakkari BDP İl Başkan Yardımcısı Sait Gezer, İHD Hakkari Şube Sekreteri Sait Çağlayan da gözaltına alınanlar arasında.

Hakkari'de BDP yönetimi ve belediye

Özel Yetkili Van Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin talimatı ile Hakkari Emniyet Müdürlüğü TEM ekipleri dün sabaha karşı kent merkezindeki çok sayıda adrese eş zamanlı baskın düzenlendi. Operasyonda BDP'li yöneticilerin de aralarında 16 kişi gözaltına alındı. Hakkari Emniyet Müdürlüğü'nde tutulanların isimleri şöyle: BDP il Başkan Yardımcısı Sait Gezer, BDP yöneticisi Lokman Pala, BDP Yönetim Kurulu Üyesi Lokman Abi, Belediye Meclis Üyesi Şaban Alkan, İl Genel Meclis Üyesi Ahmet Korkmaz, Belediye Meclis Üyesi Hekim Kaya, BDP Meclis Komisyonu Başkanı Şükrü Taşma, BDP üyeleri Medine Duran, İsmet Çetinkaya, Necman Öner, Elif Yayan, Daveti Tan, Cemil Akış, Mezopotamya Yakınlarını Kaybedenlerle Dayanışma Derneği(MEYA-DER) Yöneticisi Kamil Yaşar, İHD Şube Sekreteri Sait Çağlayan ve Dicle Haber Ajansı Hakkari Muhabiri Hamza Gündüz.
Baskında, Gazeteci Gündüz'ün evinde bulunan arşivi, bilgisayarları ve haber notlarına da el konuldu.

Doğubeyazıt'ta belediye başkan vekili

Ağrı'nın Doğubeyazıt İlçesi'nde yapılan baskında ise en az 12 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların isimleri şöyle: Doğubeyazıt Belediye Başkan Vekili Ali Söğüt, Belediye Meclis üyeleri İbrahim Demirden, Reşit Saruhan, belediye çalışanı Yusuf Söğüt, Yusuf Akkuş, Figen Can, Yakup Güven, Resul Keskin, İmam Resul İnak, TUHAD-DED Doğubeyazıt temsilcileri Ahmet Kaya, Fatma Oral, Bişar Ekrem, İlçede gözaltı sayısının artmasından endişe ediliyor.
Aynı operasyon kapsamında BDP Genel Merkez çalışanı Baran Umut Kıran da Amed'de gözaltına alınarak Ağrı'ya götürüldü.

Bursa'da BDP ve HDK'liler

Bursa'da ise BDP ve HDK'li 12 kişi gözaltına alındı. Sabah saatlerinde polisler tarafından 20 farklı adrese eş zamanlı baskın düzenlendi. Evlerin yanısıra Sarya Kültür Merkezi'ne de polisler tarafından baskınlar yapıldı. Gözaltına alınanlardan isimleri öğrenilenler şunlar: BDP PM Üyesi Ayla Yıldırım, BDP üyesi ve HDK Bursa İl Yürütmesi'nde yer alan Selim Kaya, Zinet Kanat, Dilşah Kanat, Ahmet Getiren, Nurettin Tomris, Mehmet Cura ve Ercan Erdoğmuş.
Gözaltına alınan kişilerin soysal paylaşım siteleri üzerinden 'KCK' faaliyeti   yürütmekle suçlandıkları öğrenildi.

HABER MERKEZİ




Darbeci iktidar


Gözaltı ve tutuklama operasyonlarıyla merkezi iktidarın yerel iktidara darbe yaptığını belirten BDP, "Başbakan, onun emniyeti ve yargısı darbecidir" dedi.
BDP Eşbaşkan Yardımcısı Filiz Koçali tarafından yapılan açıklamada, Türk Başbakanı Erdoğan'ın "devlet içinde devlet oldu" dediği özel mahkemelerin verdiği tutuklama kararlarının meşru olmadığı belirtildi. Açıklamada, "Merkezi iktidar, belediye başkanlarını tutuklayarak yerel iktidara karşı darbe yapıyor. Halkın oyuyla işbaşına gelmiş, belediye başkanını tutuklamak, 'yerel Başbakanı' tutuklamak anlamına geliyor. Seçilmişe karşı ordu darbesi neyse polis darbesinin de anlamı budur" denildi.
Bursa'da BDP PM üyesi Ayla Yıldırım ve parti yöneticilerinin sosyal paylaşım siteleri üzerinden 'KCK' faaliyeti yürütmekle suçlandığına dikkat çekilen açıklamada, "Belli ki, gizli tanıklar bulmak, telefon konuşmalarını yorumlamak, parti toplantılarımızı ve parti faaliyetlerimizi illegalize etmek yetmedi. Şimdi facebook kullanmak da 'KCK" üyeliğinin delili sayılıyor" denildi. Açıklamada Koçali, operasyona sessiz kalanlara da şu mesajı verdi: "Sizi de adaletsizlikten hukuksuzluktan koruyacak olan suskunluğunuz değil, adaletsizliğe, hukuksuzluğa son verme çabası olacaktır. Biliniz ki, artık tüm facebook kullanıcıları tehdit altındadır."

Bu volkan sizi yakar
Doğubeyazıt'ta ise BDP'li belediyeye yönelik operasyon, basın açıklamasıyla protesto edildi. BDP önündeki eylemde konuşan BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, siyasi soykırım operasyonlarının 3 yıldır sürdüğüne dikkat çekerek, "Partimizi bu şekilde yıldırmak istiyorlar ama başaramayacaklar" dedi. Demokratik kanalların kapatıldığını, 12 Eylül dönemini aratmayacak uygulamaların hayata geçirildiğini belirten Aksoy, "Hukuk resmen zulme dönüşmüş durumda, ama biz bunu kabul etmiyoruz. İsterseniz de öldürün onurlu bir şekilde ölmek onursuz bir yaşamdan daha iyidir" diye konuştu.
AKP'nin zulmüne rağmen halka hizmet etmekten asla vazgeçmeyeceklerini ifade eden Aksoy şöyle konuştu: "Tek kişi de kalsak, biz bu mücadeleyi yürüteceğiz. Bu operasyonların tek nedeni halkın yaralarının sarılmaması içindir. Ama unutuyorlar Doğubayazıt içten içe kaynayan bir volkandır. Bu volkan hepinizi yakar."
Türk Başbakanı Erdoğan'ın "BDP kalleştir" sözüne de atıfta bulunan Aksoy, "Hizmet yapan mı kalleştir yoksa bu hizmetleri engellemek için bu tutuklamaları yapanlar mı kalleştir" diye sordu.