‘Diktatörlerin sonunu kadınlar getirecek’

Kadın Haberleri —

.

.

  • İran rejimi tarafında Kürt kadınlarına yönelik saldırılar ve en son Jîna (Mahsa) Amînî’nin İran “Ahlak polisi” tarafından katledilmesi dört parça Kürdistan’ın yanı sıra Avrupa’nın da pek çok ülkesinde de protesto edildi. 

HAKAN TÜRKMEN/BERLİN

İran rejimi tarafında Kürt kadınlarına yönelik saldırılar ve en son Jîna (Mahsa) Amînî’nin İran “Ahlak polisi” tarafından katledilmesi dört parça Kürdistan’ın yanı sıra Avrupa’nın da pek çok ülkesinde de protesto edildi. 

Almanya’nın başkenti Berlin’de İran Siyasi Mahkumları Destekleme Komitesi-Berlin’in çağrısı üzerine Pazartesi günü bir araya gelen Kürdistanlılar, Kürt kadını Jîna Amînî’nin İran rejimince katledilmesini protesto etti. Berlin Kottbusser meydanında birçok kadın örgütü ve feminist grubun da katıldığı eylemde, kadın katliamlarının bir an önce durdurulması çağrısı yapıldı.

 

BERLİN

 

Biz kadınlar bu diktatörlerin sonunu getireceğiz

Eylemde bir konuşma yapan Dest-Dan Kadın Meclisi üyesi Sunanne Rösliing Kürdistan’da kadın katliamlarının politik olduğunu vurgulayarak, “Diktatörler kadınlardan korkuyor. Jîna Amînî hem Kürt hem de kadın olduğu için öldürüldü. Biz ölülerimize sahip çıkarken bile gerçek isimlerini yazamıyoruz, onları gerçek kimlikleri ile sahiplenemiyoruz. İran’da katledilen Jîna Amani ve biz kadınlar bu diktatörlerin sonunu getireceğiz."

Özgürlükçü kadınlar rejimin hedefi

Eyleme katılan kadın aktivist Zeynep Rojhilat ise, her gün sistematik bir şekilde katliam yapan rejimin kadınları hedef aldığını söyleyerek, “Kürdistan coğrafyasındaki kadınlar özgürlükçü düşünce ile diktatörlüğün sonunu getirecek. Bu yüzden bu katliamlarla yüz yüze kalıyor. Özellikle, özgürlük mücadelesi veren kadınlar İran rejimini tarafından hedef alınıyor. Mücadelelerinden taviz vermeyen kadınlar ise katliama uğruyor. Bu mücadeleler sonucunda büyük bedel ödeyen kadınlar, kadın mücadelesini büyüterek kazanacaktır" dedi.

Eylemde İran rejimini saçlarını keserek protest eden kadınlar, katliamı içeren danslar yaptı. Eylem sloganlar eşliğinde sona ederdi.

 

STOCKHOLM

 

İsveç’teki kadınlar da ayaktaydı

İsveç'in başkenti Stockholm'de Doğu Kürdistan Kadın Topluluğu (KJAR), Doğu Kürdistan Demokratik ve Özgür Toplum Kuruluşu (KODAR) ve çeşitli kurumların çağrısı üzerine yüzlerce Kürdistanlı, Sergels Torg meydanında bir araya geldi. Jîna Amînî’nin fotoğraflarını taşındığı eylemde konuşmalar yapıldı.

Konuşmalarda İran’ın dünyanın gözünün önünde Kürtlere, kadınlara yönelik geliştirdiği politikalara dikkat çekilerek, Kürdistanılara birlik olunması çağrısı yapıldı. Avrupa'nın Kürt katliamlarına karşı sessizliği de sert bir şekilde eleştirilirken, İran rejiminin ve DAİŞ’in aynı derecede duymaktan korktuğu "Kadınlar özgür yaşar" sloganı atıldı. Sık sık "Jin Jîyan Azadi" sloganının da atıldığı eylemde sosyal aktivist Semê Gûlbarîn, Jîna Amînî’nin katledilmesini kınamak amacıyla saçlarını kesti. Eylemde Gûlbarîn’in saçlarını kestiği anlarda duygusal bir atmosfer oldu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.