Din alimlerinden kimyasala tepki

Din alimlerinden kimyasala tepki

Din alimlerinden kimyasala tepki

  • Almanya’nın Köln kentinde bir araya gelen Kürdistanlı din alimleri, Türk devletinin kimyasal saldırısına tepki göstererek dünya ve Kürt kamuoyuna çağrıda bulundu. 

Civaka Îslamiya Kurdistan (CÎK) "Hicretteki Kürt Mele ve Alimleri" başlığıyla bir konferans gerçekleştirdi. CÎK’in Almanya’nın Köln kentindeki merkezinde düzenlenen, Kürdistanlı yaklaşık yüz mele ve şêxin katıldığı konferansta Kürdistan ve islam aleminin içinde bulunduğu durum tartışıldı. 
Civaka Îslamiya Kurdistan Başkanı Hafız Ahmet Turhallı, konferansın açılış konuşmasını yaptı ve öğlen namazını da kıldırdı. Konferansa katılan Şêx Seîd’in torunu Şêx Hesen, Türk devletinin yürüttüğü işgal saldırılarına değinerek, "Kürdistan işgal altındaysa bunda bizim de sorumluluğumuz var. Bizim halkımızın birliğini sağlama görevimiz de var" dedi. Konuşmalarda özellikle Türk devletinin Güney Kürdistan'da sayısız defa kimyasal gaz kullandığına ve Efrîn'de hemen her gün suç işlediğine değinildi ve bu saldırıları meşru gören Türk din alimleri kınandı.

Türkiye’yi desteklemekten vazgeçin
Konferansın sonuç bildirgesinde de Türk devletinin Kürt halkına saldırılarına dikkat çekildi. Bildirgede, "Dünyaca yasaklanan kimyasallar daha önce Halepçe'de, şimdi ise Kürdistan'ın kutsal dağlarında çocuklarımıza karşı kullanılmaktadır" denildi. Almanya başta olmak üzere ABD ve Avrupa devletlerine seslenilen bildirgede, "İkiyüzlülüğe son verin, TC'yi desteklemekten vazgeçin" çağrısı yapıldı.  
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için başlatılan kampanyaya da katılım çağrısı yapan din alimleri "Sayın Öcalan'ın özgürlüğü Kürdistan ve Ortadoğu'ya huzur getirecek" dedi. 

Zulme dur deyin
Kürtlere ulusal birlik çağrısı yapılan bildirgede, Kürt düşmanları ile iş birliği yapanların derhal bu iş birliğine son vermesi gerektiği kaydedildi. Bildirgede, "Şimdi Kürt alimlerin birlik ve ittifak oluşturma zaman‎ıdır. Kürt alimlerin ülkemiz Kürdistan'da ve milletimiz arasına sokulan nifak ve fitneyi bertaraf etme zamanıdır. Kürt Müslümanlar‎n birliًk ve ittifak‎ başta olmak üzere, bütün mezhep, tarikat, cemaat ve cemiyetlerin vahdet olma zamanıdır" denildi. 
CÎK konferansının sonuç bildirgesinde, Arap, Fars, Türk ve tüm Müslümanlara da çağrı yapılarak, "Bize yapılan zulme dur deyin! Dini kardeşlik vazifelerine sahip ç‎ıkın. Aksi takdirde mahşer gününde bu yapılan zulümlere siz de ortak olacaksınız. Kürt kardeşlerinize kulak verin" denildi.
KÖLN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.