Avrupa’da, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin son bulması amacıyla yapılan açlık grevi ve ölüm orucu direnişlerine sahip çıkma eylemleri sürüyor. Fransa’nın başkenti Paris’te Cuma günü başlayan 3 günlük destek açlık grevine paralel olarak değişik eylem ve etkinlikler yapıldı.
İtalya, Almanya, Yunanistan ve Avustralya’da da hafta sonu eylem ve etkinlikler yapıldı.
Paris’te Cuma günü başlayan 3 günlük destek açlık grevi
kapsamında hafta sonu stand açıldı, panel ve etkinlikler yapıldı.
Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’nde üç günlük açlık grevi başlatan AvEG-Kon, YS, ACTİT, SKB ve CDK-F üyeleri FUAF’ın organize ettiği Dersim Soykırımı’nda yaşamını yitirenler anısına yapılan anmaya katıldı ve tecride karşı yürütülen mücadele çerçevesinde yapılabilecekler üzerine görüşmeler yaptı. Ardından Paris Alevi Anıtı önünde, 82’inci yılında Dersim Soykırımı’nda yaşamını yitirenler Sarcelle Belediye Başkan yardımcısı ve Avrupa’nın dört bir yanından gelen kurum temsilcileriyle birlikte andı. Paris Chatelet les Halles Meydanı’nda ise stand açıldı, çevrede bulunanlar tecrit konusunda bilgilendirildi.
Faşizme karşı en ağır koşullarda mücadele
Cumartesi günü akşam saatlerinde ise Ahmet Kaya Kürt kültür Merkezi’nde açlık grevleri, direniş ve mücadele konulu bir panel yapıldı. Panele konuşmacı olarak Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-Kon) Eşbaşkanı Zeynep Birsel Ocak ve Paris Demokratik Kürt Toplum Merkezi temsilci Ferhat Başboğa katıldı. Süresiz açlık grevi direnişçisi Özkan Özdemir bir konuşma yaptı. Özdemir yaptığı konuşmada Dersim katliamında yaşamını yitirenleri anarak başladı ve Türk devletinin analara yönelik saldırısını kınadı.
Özdemir “Katliamlar tarihine baktığımızda nasıl bir coğrafyada yaşadığımız görüyoruz. Son 35 gün içinde Sivas,1 Mayıs ve Dersim katliamlarını kınadık. Bugün 170 günü aşkın süren bir mücadele söz konusu. Ne zaman koşullar ağırlaşırsa o direnişte en bilinçliler ve en öncüler meydanlarda olur. Faşizmin en ağır koşullarda bu mücadele sürdürülüyor. Bu saldırılara karşı sessiz olan toplumu harekete geçirecek olanda politik önderliklerdir yani bizleriz. Her anımız tecride karşı mücadeleyi anlatarak geçirmeliyiz. Bunu yaptığımız taktirde bu direniş etrafında binlerce milyonlarca insanı harekete geçirip sokağa dökebiliriz” dedi.
AvEG-Kon Eşbaşkanı Birsel Ocak konuşmasında açlık grevlerinin bitirilmesinin tek koşulunun dışarda mücadelenin örülmesi ve geniş toplumsal kesimlere mal edilmesi vurgusunu yaptı.
Paris Demokratik Kürt Toplum Merkezi Temsilci Ferhat Başboğa ise şu ifadeleri kulladı: “Faşizm bildiğimiz en ahlaksız yönetimdir. Çekinmeden her türlü baskıyı yaşatır. Cezaevlerinde kalan biri olarak söyleyebilirim ki dışarda ne kadar güçlü olursak zindanlardaki yoldaşlara daha büyük direnç taşıyabiliriz. Çok geç olmadan eylem alanlarımızı büyütelim, birleşik mücadeleyi daha güçlü hayata geçirelim.”
Başboğa, süresiz, dönüşümsüz açlık grevi, ölüm orucu direnişlerini ve 34 gündür ACTİT’te süresiz açlık grevinde olan Özkan Özdemir’in direnişini de selamladı.
Öte yandan açlık grevini yazar Ziya Ulusoy, gazeteci Arzu Demir, Brüksel Halkevi üyeleri ve 25 hafta eylemini yapan Sarı Yelekliler temsilcileri ziyaret etti.
Atina’da süresiz nöbet eylemi
Yunanistan’ın başkenti Atina’da, tecridi protesto etmek ve açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla, süresiz nöbet eylemi başlatıldı. Yunanistan Eylem Birliği Kuzey Kürdistan-Türkiye Platformu öncülüğündeki nöbet eylemi Syntagma Meydanı’nda başladı. Bir çok Kürt ve Türkiyeli sol örgütlerin katıldığı eylem kapsamında, meydanda bir çadır kuruldu. Eylem her gün saat 12.00 ila 19.00 arasında aynı meydanda gerçekleşecek. Meydanın yakınında Yunan Parlamentosu da bulunuyor.
Etkinliğe Kati Piri de katıldı
Hollanda’nın Den Haag Hüseyin Yıldız ile Hasbi Çakıcı’nın süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemi sürüyor. Kentte önceki gün ise açlık grevi direnişçileri ile dayanışma etkinliği düzenlendi. Etkinliğe AP Türkiye Raportörü Kati Piri de katılarak konuştu.
Den Haag Kürt Toplum Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte açlık grevi direnişçisi Hasbi Çakıcı Leyla Güven için yazdığı bir şiiri okudu.
Kati Piri ise konuşmasında, “Başta Leyla Güven olmak üzere bütün açlık grevi eylemcilerini selamlıyorum. Sizden iki bin kilometre uzakta yaşanan acılara ve acılarınıza sessiz kalmanızı istemek büyük bir haksızlık olur. Kimse de sessiz kalmanızı beklemesin. Açlık grevlerinin bu aşamaya gelmesi çok üzücü bir durum, umarım bir an önce talepler karşılanır ve daha kötü sonuçlar yaşanmadan sonların” dedi. Etkinlik konuşmalardan sonra halaylarla sona erdi.
Almanya’da eylemler
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecrit, Almanya’nın Frankfurt kentinde bir yürüyüş ve mitingle protesto edildi. Frankurft HBF önünde başlayan ve Götheplatz’da mitingle sona eren eylemde ‘Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a statü’, ‘Öcalan üzerindeki tecrit bir an önce kalksın’ yazılı pankart taşıdı. Mitingte ise Avrupa Konseyi ile CPT’nin bir an önce sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiği vurgulandı.
Bu arada Kürt gençleri, Almanya’nın Düsseldorf kentinde yapılan aday tanıtım mitinginde sivil itaatsizlik eylemi yaptı. Avrupa Parlamentosu seçimleri için siyasi partilerin adaylarını tanıtmak için Düsseldorf Belediyesi önünde büyük miting düzenlendi. Tüm Almanya’dan adayların geldiği etkinlikte Kürt gençleri sivil itaatsizlik eylemi yaptı. Açlık grevleri ve tecride dikkat çeken bir pankart açan gençler, sloganlar attı ve bildiri dağıttı. Polis eyleme saldırarak gençleri gözaltına almak istedi, gençler ise direndi. Bir eylemci darp edilerek gözaltına alındı. Eşzamanlı olarak eylemciler sahneye çıkarak pankart açtı. Görevlilerin müdahale etmesine rağmen pankart uzun süre açık kaldı ve yüzlerce insan fotoğraf çekti.
Eylemleriyle tecride dikkat çektiler
Avustralya’nın Sydney kentinde Cumartesi günü yapılan 1 Mayıs yürüyüşüne katılan Kürtler, Öcalan üzerindeki tecride ve açlık grevlerine dikkat çekti. 5 bini aşkın kişinin katıldığı yürüyüşte yer alan Kürtler, Öcalan üzerindeki tecride ve açlık grevi eylemlerine dikkat çeken pankartlar taşıdı. 1 Mayıs yürüyüşü Elizabeth parkında bir mitingle son buldu.
İtalya’nın başkenti Roma’da ise 47 gündür açlık grevinde olan Erol Aydemir’i avukatlar ziyaret etti.
Roma Barosu’ndan gelen avukatlar, barolar ve İtalyan akademilerinin, açlık grevcileri için bir imza kampanyası başlattıklarını açıkladı.
Öte yandan Cumartesi günü, bir grup ortaokul öğrencisi, iki sınıf öğretmeniyle birlikte açlık grevine destek ziyaretinde bulundu. Ayrıca Roma’nın bir çok yerinde açlık grevlerine dikkat çeken pankartlar asıldı.
HABER MERKEZİ
Destek açlık grevi sona erdi
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin kırılması için yürütülen açlık grevi direnişlerine dikkat çekmek amacıyla İsviçre’nin Zürih kentinde 1-5 Mayıs tarihleri arasında Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-Kon) tarafından düzenlenen destek açlık grevi dün sona erdi.
AvEG-Kon’un eyleme ilişkin açıklamasında “Açlık grevi direnişlerinin sesi olmalıyız. Uluslararası kamuoyunun sessizliğini eylemlerimizle yıkmalıyız. İlericiler, demokratlar, akademisyenler ve tüm halkımızı tecrite karşı mücadeleye omuz vermeye çağırıyoruz” denildi.
Açlık grevi yapılan bir yürüyüşün ardından sona erdi. Yürüyüşte tecrit ve tecridin kırılması amacıyla yapılan açlık grevleri hakkında bilgilendirme yapıldı.
ZÜRİH