Direnişimizden ilham alıyorlar

Kadın Haberleri —

Emîne Omer

Emîne Omer

  •  Avrupa’da temaslarını sürdüren Rojava kadın heyeti üyesi Emine Omer, “DAİŞ’e karşı Kürt kadınlarının verdiği mücadelenin örneği olmadığını ve direnişten ilham aldıklarını kaydettiler” dedi. 

Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Heyeti, 6 Eylül’de başlayan Avrupa ziyaretinde İsviçre, Almanya, Fransa ve Belçika’da çeşitli konferans, panel ve kültürel etkinliklere katılarak Rojava’daki demokratik sistemi ve kadın mücadelesini anlattı. Heyette yer alan Suriye Kadın Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Emîne Omer, Jinnews’e yaptığı değerlendirmede, temasların Rojava’nın uluslararası alanda tanınmasına katkı sağladığını belirtti. 

Tecrübemizden faydalanacaklar

Emîne Omer, Avrupa’da yapılan görüşmelerde Rojava’daki Özerk Yönetim sisteminin farklılıkları kucaklayan yapısının öne çıktığını ifade etti. Heyet, görüşmelerde Rojava ve Suriye’deki durumu, özellikle Efrîn, Serekaniye ve Gire Spî gibi işgal altındaki bölgelerden göç eden halkın geri dönüşü için çözüm önerilerini tartıştı. Emîne Omer, Baas rejimi sonrası yaşanan göç dalgası ve Süveyda ile kıyı bölgelerindeki katliamlar hakkında bilgi verdiklerini de ifade etti. Görüşmelerde Rojava’nın tanınmasına dair fikirlerin belirtildiğini vurgulayan Emîne Omer, “Rojava devriminde kadınların rolünü biliyorlar.  Paris Belediye Başkanı, bizimle yaptığı görüşmede bizden ilham aldıklarını ve tecrübelerimizden faydalanarak Paris Belediyesi’nde Kadın Meclisi kurmak istediklerini, bu doğrultuda çalışmalara başladıklarını ifade etti. Kendilerine gereken desteği vereceğimizi söyledik” diye konuştu.

 

 

Deneyimler paylaşılacak

Hesekê’deki Jinwar köyü ve Kürt kadınlarının DAİŞ’e karşı verdiği mücadele Avrupa’da büyük ilgi gördü. Emîne Omer, “DAİŞ’e karşı Kürt kadınlarının verdiği mücadelenin dünyada örneği olmadığını ve verilen direnişten ilham aldıklarını kaydettiler. Suriye ve Rojava’da kadınların durumu hakkında genel bilgi verilirken, geçici hükümetin uygulamaları nedeniyle yargılanması gerektiğini ve yönetimde kadın kotasının yüzde 50 olması gerektiğini söyledik. Buna karşılık, HTŞ’nin kadınlara bakış açısına dair gözlemlerimizi aktardık” diye konuştu. 

Heyetin ilerleyen günlerde Belçika ve İsviçreli parlamenterlerle bir araya gelerek deneyim paylaşımına devam edeceği belirtildi. HABER MERKEZİ

 

* * *

Heyet akademisyenlerle buluştu

 

 

Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Heyeti, Almanya turu kapsamındaki görüşmelerde Suriye’deki gelişmeler, özellikle Kuzey ve Doğu Suriye’deki durum, kadın sorunları ve bölgedeki eğitim süreci ele alındı. Kadın heyeti bölgedeki üç üniversitenin durumunu da tartışırken, Alman üniversiteleriyle akademik ilişkilerin güçlendirilmesinin önemini vurguladı. Heyet ayrıca Almanya’nın en büyük kadın hakları örgütü Terre des Femmes (TDF) ile görüşerek Suriye’deki kadınların durumunu değerlendirdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.