Direnişle ayakta kalınır

Hüseyin Bilge

Hüseyin Bilge

  • Öğrenciyken tutuklanan ve 30 yılın ardından özgürlüğüne kavuşan Hüseyin Bilge, “Beden olarak zorluk çekebilirsin ama ruhunla ve fikrinle direnirsen iradeyle ayakta kalırsın” dedi.

Tekirdağ T Tipi Kapalı Cezaevinde tutulan ve 30 yıldı cezaevinde olan Hüseyin Bilge, 23 Aralık’ta tahliye edildi. Cezaevine girdiğinde henüz 23 yaşında bir üniversite öğrencisi olan Bilge, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi 3. sınıf öğrencisiyken, Aralık 1991'de “PKK faaliyeti yürüttüğü” iddiasıyla gözaltına alındı. 1992'de Devlet Güvenlik Mahkemesince (DGM) tutuklandıktan sonra yapılan yargılamayla müebbet hapis cezası verildi. 30 yıllık tutukluluğu sürecinde Türkiye’nin farklı kentlerinde 8 cezaevinde tutulan Bilge, tahliye olmasının ardından ailesinin yaşadığı Mardin’e geldi. 

30 yıllık tutukluluğunu “Toprağımızın sevdalısıydık. Sempatizanıydık. Kendimizi de yeni yeni tanıyorduk ama bırakmadılar kendimizi tanıyalım. Hapse attılar” sözleriyle özetleyen Bilge, MA'dan Ahmet Kanbal'a konuştu. Dört duvar arasında olsalar da toplumun bir parçası olduklarının bilinciyle hareket ettiklerini söyleyen Bilge, “Bizi ne kadar dipsiz bir kuyuya atsalar da aklımız ve gönlümüz toplumla birlikte. Acımız ve sevincimiz birlikteydi. Halkla birlikte olunduğu zaman insan ayakta da duruyor” dedi. 

Ayakta kalabilmenin önemine vurgu yapan Bilge, şunları kaydetti: “Yaşanmışlıklar ve tarih var. Büyük bir tecrübe var. Görkemli kahramanlıklar da var. Ayaklar altına düşenler de var. İnsanın hedefi ve yaşamında bir amacı olursa her türlü zorluğa karşı gelir. İnsanın davası olmalı. Çünkü insanı ayakta tutan budur. Uğruna mücadele ettiğin bir davan olursa bu ateş, bu yangın senin yüreğinde olursa, hastalık da olsa, saldırı da olsa, zorluk da olsa ayakta kalırsın. Beden olarak, zorluk çekebilirsin. Bunlar olabilir ama ruhunla, canınla ve fikrinle direnirsen ayakta kalırsın. İradeyle ayakta kalırsın. Ben ayakta kalabildimse benim için büyük onur. Çok fazla arkadaşı, bedel olarak verdik. Hepsinin bir amacı ve hikayesi vardı. Ruhumuz, canımız bu halkla birlikte olduğu için ayaktayız.”  MARDİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.