Doğanın değil, insanın felaketi

Dünya Haberleri —

Akdeniz ülkelerinde yangınlar sürüyor / foto:AFP

Akdeniz ülkelerinde yangınlar sürüyor / foto:AFP

  • İnsan kaynaklı doğa tahribatı nedeniyle bozulan ekolojik denge, sel ve yangın felaketleri olarak bu yıl dünyanın birçok ülkesini etkiledi. Özellikle Akdeniz ülkelerinde meydana gelen yangınlar, can kayıplarına ve binlerce dönümlük yeşil alanın yok olmasına neden oldu.

 

Bu yıl meydana gelen sel felaketleri ve orman yangınları ekolojik yıkımla mücadele konusunu bir kez daha gündeme getirdi. Batı Avrupa bölgesinde yaşanan seller nedeniyle birçok insan hayatını kaybetti, büyük maddi hasar meydana geldi. Özellikle Akdeniz ülkelerindeki orman yangınlarında ise binlerce ağaç, ev ve araç kül oldu, birçok canlı ölümü yaşandı.

Yunanistan’da aşırı sıcaklar nedeniyle başlayan yangınlar henüz kontrol altına alınmış değil. Ülke çapında yaşanan yangınlar nedeniyle binlerce hektarlık alan kül oldu, yüzlerce kişi evlerinden tahliye edildi. Başkent Atina'nın kuzeyinde Parnitha Dağı eteklerinde çıkan yangın şiddetlenirken, Marathon Gölü çevresinin de tehlikede olduğu açıklandı. 600'den fazla kişinin edildiği Evia adasında 15 bin hektardan fazla alan zarar gördü. Yangının, Atina şehir merkezine 27 kilometre uzaklıkta bulunan etrafı ağaçlarla çevirili Tatoi Sarayı'na yaklaştığı, Kültür Bakanlığı'nın sarayda tutulan belgeleri ve eşyaları kurtarmak için tahliye emri verdiği belirtildi.

30 milyon bal arısı öldü

İtalya’da ise özellikle ülkenin güney bölgelerinde etkili olan yangınları söndürme çalışmaları sürerken, Sardinya adasında yangın nedeniyle en az 30 milyon bal arısının öldüğü tahmin ediliyor. İtalya İtfaiye Merkezi’nin açıklamasına göre şimdiye kadar Sicilya ve Calabria bölgeleri başta olmak üzere 395 orman yangınına müdahale edildi.

Uluslararası Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) bu yılki yangınları “yeni tip yangınlar” kategorisinde göstermiş ve Akdeniz’de meydana gelen yangınlar nedeniyle yarım milyon hektardan fazla ormanlık alanın yok olabileceğini açıklamıştı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.