Doktor Bêrîtan’a veda

Bêrîtan Tanya Fecir (Selma Şavlığ)

Bêrîtan Tanya Fecir (Selma Şavlığ)

  • Bêrîtan Tanya Fecir (Selma Şavlığ) İstanbul’da doğmasına rağmen diline, kimliğine, davasına sarıldı. Ülkesine gitti, emek verdi, mücadele etti, örgütledi, savaştı. 
  • Yıllarca Cîlo, Zap, Xakurkê ve Xinêre alanlarında, Zagrosların en zorlu şartlarında fedakarca ve özverili bir şekilde yoldaşlarının yaralarını saran ‘Doktor Bêrîtan’dı.
  • Son 5 yıldı Botan’daydı. Doktor olarak gittiği Botan’da, savaşın tüm boyutlarıyla ilgilendi, öneriler sundu ve doğru bildiği konuların yaşamsallaşması için çaba gösterdi.

Besta’da şehit düşen YJA Star gerillası Selma Şavlığ’ın cenazesi 6 ay sonra ailesine teslim edildi.

Şirnex’in Besta bölgesinde 12 Temmuz 2023’te çıkan bir çatışmada şehit düşen YJA Star gerillası Selma Şavlığ’ın (Bêrîtan Tanya Fecir / İstanbul) cenazesi 6 ay sonra ailesine verildi. 6 ay sonra kan örneğinin uyuşması üzerine Şırnak Emniyet Müdürlüğü tarafından aileye cenazelerini alması için haber verildi. Kente gelen Şavlığ’ın ailesi, cenazeyi kimsesizler mezarlığından aldı. Cenaze, Bedlîs’te devlet güçlerinin ablukası altında toprağa verildi.  

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM), Zagrosların doruklarında başladığı gerillacılık yaşamını gerillanın kalbi olan Botan’da sürdüren; katılımı, güçlü maneviyatı, içten yoldaşlığı ve derin özgürlük bilinci ile Apocu bir özgür kadın militan olarak tanımladığı Bêrîtan Tanya Fecir için yaptığı yazılı açıklamada, “Botan’ın birçok bölgesinde yeri geldiğinde cesur bir savaşçı, yeri geldiğinde asil bir devrimci ve yeri geldiğinde de bir doktor olarak görev yapan Bêrîtan yoldaşımız, yiğit PKK ve PAJK militanı olarak dönem sorumluluklarına cevap olmasını bildi” dedi. BİM’in, Bêrîtan Tanya Fecir’i anlattığı açıklamasında şunlar yer aldı:

 

 

 

Ailesinin duruşuna denk

Bedlîs/Xelatlı yurtsever bir ailenin ferdi olarak İstanbul’da doğdu. Ailesi her ne kadar uzun yıllar Kurdistan’dan uzakta yaşamış olsa da dilini, kültürünü ve Kürtlük bilincini korumayı ve bunları çocuklarına aktarmayı başardı. Ailesinin bu duruşuna denk bir şekilde yetişti. Yüreği hep ülkesinde oldu. İlk olarak yurtsever devrimci gençlik çalışmalarında yer aldı. Düşman saldırıları arttıkça, mücadeleyi büyüterek cevap verdi. 2008’de gerilla saflarına katıldı.

 

 

Mevziden mevziye yetişti

Özgür kadın kişiliğine ulaşmada büyük bir emek ve çabanın sahibi oldu. Kendisini ideolojik ve felsefi anlamda sürekli geliştirdi. Yaşamdaki duruşu, disiplinli ve duyarlı kişiliğiyle yoldaşlarının güvenini kazandı. Sağlık eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra artık yoldaşlarının deyimi ile ‘Doktor Bêrîtan’dı. Her geçen gün sağlık alanında derinleşti. Yıllarca Cîlo, Zap, Xakurkê ve Xinêre alanlarında doktorluk yaptı. Zagrosların en zorlu şartlarında fedakarca ve özverili bir şekilde yoldaşlarının yaralarını sardı. Savaşın en yoğun olduğu süreçlerde savaş doktoru olarak mevziden mevziye koşup yoldaşlarının tedavisini üstlendi. İnsanüstü bir çabayla durmak bilmeden çalıştı, emek verdi.

5 yıldır Botan’daydı

Askeri özgür kadın akademisi olan Şehîd Bêrîtan Akademisi’nde eğitimlere dahil oldu. 2018’de Botan’a geçmek için öneride bulunup ısrar etti. Böylece Botan’a geçti. Doktor olarak gittiği Botan’da, kendisini sadece bir alanla sınırlandırmadı. Düşman saldırılarını analiz etmekten, yeni dönemin tarz ve taktiğinin başarılı bir şekilde uygulanmasına kadar savaşın tüm boyutlarıyla ilgilendi, öneriler sundu ve doğru bildiği konuların yaşamsallaşması için yoğun mücadele etti. Botan alanında başta Egîd Civyan ve Leyla Sorxwîn olmak üzere birbirinden değerli komutanlarla mücadele etme şansı buldu. Mücadeleyi daha da büyütmenin arayış ve çabasında oldu. ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.