
Rojava sınırında bulunan Urfa’nın Akçakale ilçesi Yeşiltepe köyünde yaşayan Abit Kartal (45), Abdulkadir Akkuş (32) ve Hüseyin Akkuş (33), sınır ticareti yapan 20 yurttaşın evlerine sığınması üzerine askerler tarafından gözaltına alınarak götürüldükleri Onbaşı Gök Jandarma Karakolu’nda işkence gördü. Urfa Adliyesi’nin önünde gördükleri işkenceyi anlatan 3 yurttaş, ellerinde darp raporları ile müracaat edecekleri yer bulamadıklarını ifade etti.
Abit Kartal, yaşadıkları olayı şöyle anlattı: “Köyümüz sınırda. Benim sınırdaki tarlada sulama işi yapıyoruz. Geçtiğimiz gün sınırdan sigara getiren 20 kişiyi, askerler fark edince, evimize sığındılar. Jandarma evi sarınca dışarı çıktık. Bizi de 20 kişiyle birlikte darp ederek gözaltına aldılar. Götürüldüğümüz Onbaşı Gök Karakolu’nda 16 saat boyunca işkence gördük. Daha sonra bizi Akçakale Devlet Hastanesi’ne götürdüler. Doktor halimizi görmesine rağmen, ‘Bir şeyiniz yok, su için geçer’ diyerek rapor tuttu. Gittiğimiz ilçe adliyesinde savcı bizi odasına bile almadı. Biz Urfa’ya gelerek Mehmet Akif İnan Eğitim Araştırma Hastanesi’nden darp raporu aldık. Çünkü sırtımızda, ayağımızda her tarafımızda morluk ve şişlikler var. Sonra geldiğimiz Urfa Adliyesi’nde dilekçe yazdırmak istediğimiz arzuhalci bile ‘Burada size bakmazlar, gidin ilçenizde müracaat edin’ dedi.”
Sınırdan geçenlerden 4’ünün Suriye yurttaşı olduğunu söyleyen Abdulkadir Akbaş, “Yürüyecek durumda değilim. Anlatmaya dahi güç utanıyorum. 16 saat çıplak işkence yaptılar. Askeri darbe döneminde dahi böyle işkence görülmedi. Şimdi de kime gitsek bizi kabul etmiyor. Uzman çavuş, Akçakale doktoru ile konuşunca temiz raporu verdi. Bir ağrı kesici dahi yazmadı. Savcılık ise bizi içeri bile almadı. Hani demokrasi, hani insan hakları?” dedi. Hüseyin Akkuş da “Asker olduğu için şikayete gittiğimiz tüm kapılar yüzümüze kapandı” diye ekledi. Her 3 yurttaşın aldığı darp raporlarında sırt, omuz, bacak, ayak bölgelerinde ekimozların oluştuğu belirtildi. n DİHA/URFA