Emeklilik yasasının değiştirilmesini istemeyen İngiltere Tıp Derneği (BMA), hükümetin dört yıl önce yapılan anlaşmaya uymadığını söyledi. 104 bin üyesi olan dernekten yapılan açıklamaya göre, iş yavaşlatma eylemine üyelerinin yüzde 80’i katıldı. Dernek, hastaneye giden üyelerinin acil durumdakiler dışındaki hastaları muayene etmediğini, birçok muayene randevusu ile acil olmayan ameliyatların iptal edildiğini bildirdi.
BMA Başkanı Hamish Meldrum, amaçlarının kamuyu mağdur etmek değil, hükümetle aralarındaki emeklilik düzenlemelerine ilişkin tartışmayı çözmek olduğunu vurguladı.
Hükümetin 2008 yılında doktorların emeklilik maaşı ve yaşına yönelik düzenleme yaptığını hatırlatan Meldrum, hükümeti 4 yıl önce yapılan bu anlaşmaya bağlı kalmamakla eleştirdi.
Meldrum, “Hükümet bir yandan doktorların emeklilik yaşını 68’e çıkarmayı, diğer yandan ise çok daha fazla kesinti yapmak istiyor. Yeniden yapılmak istenen düzenlemelerle doktorlardan, kamu sektöründeki aynı seviyedeki çalışanlara oranla çok daha fazla kesinti yapılması planlanıyor” dedi.
Sağlık Bakanı Andrew Lansley ise, doktorların grev yaparak ‘hastaları cezalandırdıklarını’ ileri sürerek, “Her şey için yeterli para olmasını biz de isterdik ancak yok. Herkes iktisatlı davranmak durumunda” diye konuştu.


İspanya ve Şili’de gösteri
Bu arada İspanya’da da hükümetin kemer sıkma politikaları protesto ediliyor. Ülke genelinde 58 kentte yapılan gösterilere yüzbinlerce kişi katıldı.
“Sessiz kalma, haklarını savun” sloganıyla yapılan gösterilerde, düşük tazminatla işten çıkarılmaların kolaylaştırılması, maaşların azaltılması, eğitim ve sağlık gibi sosyal politikalarda yapılan kesintiler eleştirildi.
Öte yandan Şili’de polis, parasız eğitim isteyen öğrencilere orantısız güç kullandı. Hükümetin eğitim politikalarını eleştiren öğrenciler, Eğitim Bakanlığı’na doğru yürümek istedi. Ancak polis öğrencilerin yürüyüşüne engel olarak yollara barikat kurdu. Öğrencilerin geri adım atmaması üzerine polis saldırıya geçti. Gençlere tazyikli su ve gözyaşartıcı gaz ile saldıran polis onlarca öğrenciyi gözaltına aldı.

LONDRA/MADRİD