Dola Reşanê'de şehit düştüler

Dilgeş Sine ve Zagros Senar

Dilgeş Sine ve Zagros Senar

  • Şemzînan’da 2’si rütbeli 7 Türk askerinin öldürüldüğü çatışmalarda şehit düşen iki gerillanın, Zagros Senar (Pervan Ali Yusuf / Efrîn) ve Dilgeş Sine (Lokman Felahî / Sine) oldukları duyuruldu. 

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından dün yapılan açıklamada, Türk devletinin 18-19 Haziran 2022'de Colemêrg’in Şemzînan ilçesine bağlı Derya ve Hêrebanê alanlarını kapsayan bir işgal saldırısı başlattığını hatırlatıldı. Dola Reşanê alanında bulunan askerlerin, 18 Haziran günü saat 17.00’de vurulduğu belirtilen açıklamada, 19 Haziran gününe kadar devam eden çatışmalar sırasında 2'si rütbeli olmak üzere toplam 7 Türk askerinin öldürülüdğü kaydedildi. 

Esir düşmemek için

Türk ordusunun, 19 Haziran günü gece saatlerinde zırhı araçların desteğiyle kayıplarını alandan uzaklaştırabildiği ifade edilen açıklamada, "Yaşanan çatışmalar sırasında fedaice işgalcilerin üzerine giden, Apocu militan ruhla son mermilerine kadar savaşan Zagros ve Dilgeş yoldaşlarımız, işgalcilere esir düşmemek için bombalarını kendilerinde patlatarak, Kürdistan’ın ölümsüz kahramanların arasına katıldı" denildi. 

Efrîn'den Şemzînan'a

Zagros Senar, Efrîn’de yurtsever ve Kürdistan Özgürlük Mücadelesinde bedel ödeyen bir ailede doğduğu için PKK’yi küçük yaşlarından itibaren tanıdı. 2008'de Lübnan’dan gerilla saflarına katıldı. Gerilla mücadelesini salt askeri bir mücadele olarak ele almadı; ideolojik ve politik yönlerini de bilince çıkardı. 6 yıl boyunca Zagros alanlarında neredeyse ayak basmadık yer bırakmadı. Eylemlerdeki cesaretli duruşu ve vuruştaki ustalığıyla yetkin bir gerilla olduğunu ispatladı. Mehmet Goyî ve Reşit Serdarlardan komutanlık sanatına dair çok tecrübe edindi. 6 yıllık zorlu Zagros pratiğinin ardından Parti Merkez Okulu'nda eğitim gördü. Bir yıllık Heftanîn pratiğinin ardından 2013 sonlarında Xakurkê Eyaleti'nde çalışmalara katıldı. Yaklaşık 5 yıl bulunduğu Xakurkê'de birlik komutanı düzeyinde görev üstlendi. Gerillanın yeniden yapılandırılması çerçevesinde komutanlık eğitimi gördü ve 2019'da bölge komutanı olarak Gever ve Şemzînan hattına geçti. Düşmanın yoğun tedbirlerine rağmen yaratıcı bir gerilla komutanı olarak zengin taktikler geliştirdi ve etkili eylemler düzenlemeyi başardı. 19 Haziran'da PKK’nin fedailik geleneğine bağlı kalarak, düşman eline geçmemek için bombasıyla şehadete yürüdü. 

Rojhilat'la sınırlı kalmadı

Dilgeş Sine, Rojhilatê Kurdistan’ın Sine kentinde yurtsever bir ailede doğdu ve küçük yaşlarda Kürdistan davasını tanıdı. Sadece Rojhilatê Kurdistan’daki özgürlük mücadelesiyle sınırlı kalmayıp diğer parçalarındaki mücadelelere de ilgi duydu. Böylece PKK’yi tanıdı; Kürdistan halkının özgürlüğünü sağlamadaki ısrarı ve bunun için ödediği bedelleri gördükçe daha fazla yakınlaştı. Üniversiteyi 2018'de terk ederek gerilla saflarına katıldı. 2021'e kadar çeşitli alanlarda bulunarak, temel eğitiminin yanı sıra uzmanlık eğitimlerini de tamamladı. Kendisini sadece bir alanla sınırlandırmadı, ulusal bir kişilik olmanın gereği olarak başta Bakurê Kurdistan olmak üzere istenilen her alanda görev yapabileceğini belirtti. Bu çerçevede 2021'de Gever ve Şemzînan hattına geçti. Her zaman büyük bir eylemin sahibi olmak isteyip arayışlarını bu temelde derinleştirdi. Düşmanın 18-19 Haziran günlerinden gerçekleştirdiği işgal saldırısında Zagros ile birlikte büyük bir ustalıkla hareket ederek ağır darbe vurdu; yeni dönemin örnek militanlarından biri olmayı başardı. Düşmana karşı son nefesine kadar savaştıktan sonra fedailik geleneğine bağlı kalarak bombasını kendisinde patlatıp şehadete ulaştı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.