YPG’nin açıkladığı 2016 yılı bilançosuna göre QSD ile birlikte yapılan hamleler sonucu öldürülen DAİŞ’li sayısı 4 bin 622; binlercesi yaralandı, 132’si sağ yakalandı. 

YPG, 2016 yılının savaş bilançosunu açıkladı.

BAAS rejiminin saldırıları

* Baas rejimi bu yıl Hasekê ve Qamişlo’da iki büyük saldırı gerçekleştirdi. Her iki saldırı 3 günlük çatışmaların yaşanmasına sebep oldu. Ayrıca 17 defa daha savaş uçaklarının da yer aldığı top, havan ve ağır silahlarla şehirlerimize ve sivil yurttaşlara saldırdı.

* Bu saldırılar sonucunda 28 sivil yurttaş şehit düşerken 6 sivil de yaralanrı; 134 ev ve iş yeri zarar gördü.

* Güçlerimiz tüm saldırılara karşılık vererek, püskürttü.Qamişlo’da stratejik konumda olan Elaya Hapishanesi’nin içinde bulunduğu çok sayıda nokta rejimin elinden alındı. Yine Hasekê’de Xiwêran, Neşwê mahalleleri ve şehrin çoğu özgürleştirildi.

TC ordusunun saldırıları

* Türk ordusu 2016 yılında 191 defa Rojava sınırını ihlal etti; 169 defa sivil halkın malına-mülküne ve güçlerimizin mevziilerine saldırdı. Yine 2 defa helikopterle, 7 defa insansız keşif uçağı ve 13 defa zırhlı araçlarla sınırı geçti.

* Bu saldırılar sonucunda netleştirilebilen 31 sivil yurttaş şehit düştü, 138 sivil de yaralandı. Bu saldırılarda bir YPG, iki Asayiş ve 3 Erka Xwe-Parastınê üyesi şehit düştü, 8 savaşçı da yaralandı.

* Yine bu saldırılar sonucunda sivil halkın malı ve mülkü büyük zarar gördü, bazı evler tamamen yandı.

SUK çetelerinin saldırıları

* 2016 yılında kendini ÖSO olarak tanımlayan El-Nusra ve Ahrar Şam çeteleri ile Suriye Ulusal Koalisyonu’na bağlı çeteler Efrîn’nin köy ve ilçelerine ile Halep’in Şêx Meqsûd Mahallesi’ne 284 defa toplar ve ağır silahlarla saldırdı. Çeteler 3 defa kimyasal silah ve zehirli gazlarla Şêx Meqsûd halkını ve güçlerimizin mevziilerini hedef alarak saldırdı. Bu saldırılar sonucunda 51 sivil yurttaş şehit düştü, 104 sivil yurttaş da yaralandı.

DAİŞ çetesinin saldırıları

* DAİŞ çetesi 2016 yılında 493 defa havan topu, füze, mayın döşeme, patlayıcı araçla ve farklı ağır silahlarla Kuzey Suriye Federasyonu sınırlarına saldırdı. Bu saldırılar sonucunda 15 sivil yurttaş şehit düşerken 14 sivil yurttaş da yaralandı.

* DAİŞ çetesi Şedadé ve Ebu Fas köyü arasında bulunan güçlerimizin mevziilerine zehirli gaz ve yasaklanmış silahlara saldırdı.

QSD’nin geliştirdiği hamleler

* Güçlerimiz QSD bünyesinde Habur’un Gazabı, Elin ve Cudi hamlesi, Minbic hamlesi ve Fıratın Gazabı hamlelerine katıldı.

* Bu hamleler sonucunda toplam 9 bin 425 km2’lik alan özgürleştirildi. Bu 9 bin 425 km2’lik alan içinde Minbic ve Şedadê gibi büyük şehirler, onlarca ilçe, 699 köy ve çok sayıda mezra var.

* Bu hamlelerde 4 bin 622 çete elemanı öldürüldü, binlercesi yaralandı, 132 çete elemanı da sağ ele geçirildi.

* Bu hamlelerde 45 adet doçka monteli araç, 203 askeri araç, 15 tank, 15 panzer, 32 adet havan ve 5 adet katyuşa darbelendi. 

Silah ve cephane

* 2016 yılında yaşanan çatışmaların sonucunda tüm silahların içinde bulunduğu 2 bin 574 silah; onbinlerce cephane, askeri/askeri amaçla kullanılan araç, yaşam ve sağlık malzemeleri ele geçirildi.

613 savaşçı şehit düştü

Tüm kazanımlar şehitlerimizin kanıyladır. Bu kahramanlar özgür bir vatanda yaşamamızı sağlamak için korkusuzca mücadele edip bütün Suriye’ye devrimin öncülüğünü bir görev olarak önümüze koydu. 2016 yılında 613 yiğit ve kahraman arkadaşımız Kürdistan topraklarına tohum gibi serpilerek özgürlüğün filizlenip büyümesinde etkin rol oynadı. 


 QAMIŞLO