Duisburg’ta Mîhrîcan coşkusu

Kültür/Sanat Haberleri —

Mîhrîcan

Mîhrîcan

  • Hozan Mizgîn ve Sefkan’ın öncülüğünde başlatılan ve gelenekselleşen Mîhrîcana Govend’in 33’üncüsü Almanya’nın Duisburg kentinde 4-5 Haziran tarihleri arasında yapıldı. Avrupa’daki Kürtlerin en uzun soluklu kültürel etkinliği olan Mihrîcan, Govend Europa tarafından organize edildi.

ZEYNEP GÜNER/DUISBURG

Arkasında büyük bir mirası alarak günümüze gelen Mîhrîcan, asimilasyona karşı Kürt  kültüründe önemli bir kilometre taşı.

Avrupa’da 1980’li yıllar Kürtler için yeni bir sürecin başlangıcıydı. Kürt özgürlük mücadelesinin kitleselleşmeye başladığı bu dönemde, Kürdistan’da halk direnişi ortaya çıktı. Bu direnişi sürgündeki Kürtler coşkuyla kucakladılar. Hemen işe giriştiler, Almanya, İsveç, Hollanda başta olmak üzere bütün Avrupa’da Kürtler örgütlenme çalışmalarına başladı. Koma Berxwedan, Kürdistan Komite, Berxwedan, Serxwebûn dergileri ile Kürt Kültür Dernekleri bu süreçte ortaya çıktı. Ve tabi ki asimilasyona karşı Kürt sanatını, kültürünü korumak, geliştirmek ve kitlelere ulaştırmak için Mîhrîcan Kültür Festivali’nin startı da o zaman verildi.

Asimilasyona yanıt

İşte o gelenek bugün de sürüyor. Salgın nedeniyle iki yıl ara verilen Mîhrîcan’a Almanya, Fransa ve İsviçre’nin farklı kentlerinden folklor ve müzik grupları katıldı. İlk günü prova yaparak geçiren gruplar, Pazar günkü gösteriye hazırlık için ter döktü. 

Mîhrîcan’da Hazırlık Komitesi adına Mustafa Şahin yaptığı konuşmada Mîhrîcan’ın inkara, asimilasyona iyi bir yanıt olduğunu belirtti.

foto: Piroz Gültekin

12 grup katıldı

Bu yıl Mîhrîcan’a Fransa, İsviçre ve Almanya’nın birçok bölgesinden 12 grup katıldı, 3 çocuk grubu da sahneye çıkarak performanslarını sergiledi. Sanatçılar Serhado, Tîtalê Feyzo, Rêber Serhat, Koma Xezex ve Koma Medî de şarkılarıyla etkinlikte yerlerini aldı. Festival, Koma Xezex şarkıları ve çekilen halaylarla sona erdi.  

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.