Dünya'dan kısa kısa

Dünya Haberleri —

.

.

  • Rehine görüşmeleri durdu
  • Çin: Ateşle oynayan yanacak

 

Rehine görüşmeleri durdu

Gazze Şeridi’nde rehine takası anlaşmasına ilişkin müzakerelerin durdurulması, ateşkes için de umutları azalttı. Mısır, Katar, Fransız ve ABD’li arabulucular ramazana üç gün kala halen ateşkes için çabalıyor.

New York Times gazetesine konuşan bölgesel bir yetkili, Hamas’ın kalıcı ateşkes yönündeki ısrarlı talepleri nedeniyle görüşmelerin duraksadığını, bunun da umutları azalttığını söyledi. Üst düzey Hamas yetkilisi Bassem Naim, kendi anlaşma taslağını sunduklarını ve İsrail'den yanıt beklediklerin söyledi; "top artık Amerikalıların sahasında" dedi. Söz konusu yetkili, asıl anlaşmazlık noktasının Hamas’ın, rehinelerin üç aşamalı serbest bırakılması sırasında veya sonrasında kalıcı ateşkes talebi olduğunu söyledi. Katar ve Mısır'dan müzakereciler Ramazan'dan önce başlayacak olan 40 günlük bir ateşkes sağlamaya çalışıyor. 

İsrail ise Hamas’ın talebini reddetti ve takas müzakerelerine odaklanmayı tercih etti. Yetkiliye göre İsrail, takas anlaşmasının yalnızca ilk aşamasına yönelik bir anlaşmaya odaklanmak istedi.

Yoğun diplomatik çabalar arasında, İsrail’e Gazze Şeridi’nde açlıktan ölmek üzere olan Filistinlilere yardım sağlaması için baskı yapılması ve Hamas’ın İsrailli rehineleri serbest bırakması yer alıyor.

ABD’li diplomatlar, İsrail ile Hamas arasında ABD, Mısır, Katar ve Fransa’nın arabuluculuğunda, bir anlaşmaya varmak için devam eden görüşmelerin sonuçlarını beklerken, Biden’ın açıklamaları Gazze’de ortaya çıkabilecek vahim sonuçlara ilişkin endişeleri yansıtıyor. GAZZE

* * *

Çin: Ateşle oynayan yanacak

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, diğer ülkeleri Çin ile Tayvan arasındaki anlaşmazlığa müdahale etmemeleri konusunda uyardı.

Alman yayıncı kuruluşu DPA’ın aktardığına göre Wang, Pekin’de her yıl düzenlenen Ulusal Halk Kongresi’nin oturum aralarında düzenlediği basın toplantısında, “Tayvan’ın bağımsızlığını destekleyenler ateşle oynadıkları için yanacaklar ve eylemlerinin acı meyvelerini tadacaklar’ dedi. Wang, “Tayvan’ın ana vatandan ayrılmasına asla izin vermeyeceğiz” diye ekledi.

Tayvan’da Ocak ortasında gerçekleştirilen son parlamento ve başkanlık seçimlerini ‘sadece Çin’in bir bölgesindeki yerel seçimler’ olarak nitelendiren Wang, “Sonuç, Tayvan’ın Çin’in bir parçası olduğuna dair temel gerçeği en ufak bir şekilde bile değiştirmiyor” dedi.

Pekin’de iktidardaki Komünist Parti, Tayvan’ı Çin toprağı olarak sayıyor, ancak 23 milyondan fazla nüfusu olan Tayvan 1949’dan bu yana bağımsız bir hükümete sahip. Wang açıklamasında, “Tayvan’la resmi ilişkileri sürdürmekte hala ısrar eden bazı ülkeler, yalnızca Çin’in iç işlerine müdahale ediyor” dedi. Tayvan Boğazı’ndaki durum gergin ve Çin burada düzenli olarak askeri gücünü gösteriyor. PEKİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.